logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć unifon ACO INS-UP720M ?

borell 23 Paź 2017 20:21 15489 11
  • #1 16774839
    borell
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Zabrałem się za wymianę domofonu. Po kontakcie z dostawcą usługi dowiedziałem się, że wymagany jest aparat dwużyłowy cyfrowy, pod centralę firmy PROEL.

Wybór padł na polecaną przez serwisanta słuchawkę ACO - SŁUCHAWKA CYFROWA ACO INS-UP720M.

Domofon podłączyłem w moim mniemaniu dobrze. Niestety urządzenie nie działa - nie ma sygnału, nie dzwoni.

W załączniku wrzucam schemat - zworka ustawiona na 2 - mieszkanie nr 2.

Kolejna z zworka na dwóch pierwszych szczeblach - działanie dwużyłowe - zworka J2 w pozycji 2 wires, zacisk 1 zwarty do line GND.

Zdjęcie w załączniku.
    Moderowany przez Tracer2:

W tytule nie krzyczymy ! Poprawiono.

Załączniki:
    • Jak podłączyć unifon ACO INS-UP720M ? domofon.jpg (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16774953
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Napięcie na linii sprawdzone i ustalona biegunowość żył?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 16774961
    kosimierz
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Centrala proel to i unifon powinien być tego samego producenta. Ale zapewne wygrał aspekt wizualny.

Zacisk nr 1 nie jest fabrycznie połączony z zaciskiem GND. Nie widzę na zdjęciu mostka. (nie bić jak się mylę)

Sprawdź napięcie na linii.
  • #4 16777549
    borell
    Poziom 10  
    Panowie dzięki za odpowiedź.

Generalnie wybrałem ACO, bo taki domofon polecił mi telefonicznie serwisant w bloku - powiedział, że montują te słuchawki do PROELA i sprawdzają się dobrze.

Jeżeli chodzi o napięcie to szczerze mówiąc nie bardzo umiem odczytać wynik pomiaru:

- ustawiam prąd zmienny jak przyłożę czerwony kabel miernika do czerwonego przewodu - czarny do niebieskiego to pokazuje wartość: .009 - .010

- czerwony do niebieskiego / czarny do czerwonego - wartość: .038 - .040

Generalnie wcześniej bez pomiaru próbowałem podłączyć na przemian - czerwony w miejsce plusa i na odwrót, więc wydaje mi się, że droga dedukcji jest dość prosta.

Jak to wygląda ;)?
  • #5 16777675
    kosimierz
    Poziom 17  
    Zmierz napięcie stałe. (=DC)
  • #6 16779660
    borell
    Poziom 10  
    Podaję napięcie stałe:

- czerwony do czerwonego - czarny do niebieskiego - 140,1
    - czerwony do niebieskiego, czarny do czerwonego - 20.0

Jakie wnioski?
  • #7 16779692
    kosimierz
    Poziom 17  
    Przylóż słuchawke do ucha i wcisnij przycisk otwierania drzwi. Powinienes uslyszeć "pykniecie".

Pomiar zrób przy symulacji odlozonej sluchawki.
  • #8 16779833
    Ircys
    Specjalista Domofony
    borell napisał:
    Podaję napięcie stałe:

- czerwony do czerwonego - czarny do niebieskiego - 140,1
    - czerwony do niebieskiego, czarny do czerwonego - 20.0

Jakie wnioski?

SZOK !!! jeżeli podajesz to w Voltach - uciekaj od tego kabla :)
    A tak na poważnie, to coś chyba źle mierzysz, weź zwykłą baterię np. 9V i spróbuj u niej zmierzyć napięcie.

Pozdrawiam
  • #9 16782056
    borell
    Poziom 10  
    Akurat mam pod ręką baterię AAA 1,5V napięcie 1,528, więc chyba ok?

Takie dziwne wartości wychodzą w tym przewodzie a robię pomiar analogicznie jak przy akumulatorze. Za moment nakręcę filmik i wrzucę linka.
  • #11 16800479
    borell
    Poziom 10  
    Nie obyło się bez pomocy serwisanta - byłem odcięty od centrali - ze względu na zwarcia.

Dziękuję za pomoc!
  • #12 16800526
    Ircys
    Specjalista Domofony
    borell napisał:
    byłem odcięty od centrali

i na takiej linii miałeś 140V ... :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił domofon na model ACO INS-UP720M, zgodnie z zaleceniem serwisanta, który potwierdził kompatybilność z centralą PROEL. Po podłączeniu urządzenie nie działało, brakowało sygnału. Użytkownik sprawdził napięcie na linii, jednak wyniki pomiarów były niejednoznaczne. Po kilku próbach i sugestiach od innych uczestników dyskusji, w tym pomiaru napięcia stałego, okazało się, że problemem było zwarcie, które zostało rozwiązane przy pomocy serwisanta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA