logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MEGANE II 1.9 dCi 2003 - Jak przeprogramować kartę kodową?

tetley 07 Sie 2005 14:39 16920 16
REKLAMA
  • #1 1713881
    tetley
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    kupiłem autko 1,9 dci z 2003r ale tylko z jedna karta kodową niezbedną do odpalenia samochodu
    czy jest jakaś szansa aby kupic karte od innego auta(np. całkowicie skasowanego) a następnie ją tak przeprogramowac (i jak)aby stanowiła "parke " z oryginałem?
    może jest inny sposób na to aby nie zostac z "ręką w nocniku" w przypadku zagubienia lub kradzieży oryginału- czy jest jakiś zamiennik?
    pozdrawiam
    Tetley
  • REKLAMA
  • #2 1713894
    pajki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Wydaje mi sie , ze jedynie service renault moze ci w ty pomoc, poniewarz oni koduja i robia te karty na podstawie numeru nadwozia. Wiec pozostaje ci tylko wizyta w servisie z papierami od autka.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1713996
    tetley
    Poziom 11  
    witam
    ciekawe jaka cena takiej usługi?

a swoja droga:
    czy zawartośc takiego chipa z karty jest nie do zdublowania?
  • #4 1714185
    pajki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Na pewno jest jesli ma sie odpowiedni sprzet i oprogramowanie servisowe?
    Pozdrawiam
  • #5 1715303
    psit
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    800zl serwis,nie kombinuje za auto dales spokojnie 40000zl,nie stac cie na karte?
  • REKLAMA
  • #6 1732060
    tetley
    Poziom 11  
    witam

@psit
    wszystko cacy, ale za 8 stów kupie felgi metalowe i 1 lub dwie gumy na zimę
    dla mnie wydawanie kasy tylko dlatego że ja ktos ma jest bezsensem
    za kawałek plastiku 8 stów???
    zgroza!!!
    temat nadal aktualny
    jak bez zdierców z serwisu dorobic karte-klucz do nowej meganki???
  • #7 1909738
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Najtańsza karta to wydatek około 500żł plus pare złotych dokodowanie nie ma innej możliwości jej dorobienia a tym samym dokodowania z innego samochodu ,a swoją drogą ciekaw jestem jak bedziesz się śmiał z nowymi pięknymi felgami i zepsutą kartą bedziesz stał na drodze na przykład w deszcz ,a laweta wezmie za zabranie z drogi jakieś 500 dobra kalkulacja

pozdrawiam
  • #8 1911538
    tetley
    Poziom 11  
    witam

po tak długim okresie temat odżył
    extra!!!

@ Buzka 23

wierzę ,że na braki kasiorki nie wystepuja u Ciebie
    a jeżeli czasem tak bywa to życzę Ci aby juz tak nie bywało
    co do ceny karty , to chyba sam jesteś podobnego zdania ,że 500 zł to jednak nie mały wydatek + koszty programowania= fajna sumka
    sądzę ,że kwota 100 czy 150 zł też byłaby wystarczająca ale widocznie nie dla Reno

co do lśniących felg i nowych opon a nastepnie przypadłości drogowych , to nie sądzę aby ktoś w trase zabierał obydwie kart , nawet jak je ma
    przynajmniej nikt rozsądny takich rzeczy nie robi
    sadzę ze autocasko z odpowiednia opcja wyjdzie taniej niż wzywanie lawety, a czekanie na przesyłkę karty z domu gdy jesteś na drugim końcu Polski też chyba nie da nic dobrego

spotkałem sie z ogłoszeniami firm które podobno przeprogramowuja używane w innym aucie karty
    ciekawi mnie czy macie jakieś doświadczenie lub informacje na ten temat
    udało sie czy nie?
    itd

pozdrawiam
    Tetley
  • #9 1911594
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    Karta z wkodowaniem to koszt ok 850 pln. Ciekawe jak się poczujesz jak kupisz felgi a auto zginie:?: Nawet auto casco nie zwróci kasy bo porzebne są dwie karty.
  • #10 1912488
    tetley
    Poziom 11  
    witam
    coście koledzy tacy czuli na punkcie tych felg???
    był to przykład na co kase mozna a czasem trzeba wydać
    co do autocasco - jezeli przy ubezpieczeniu składasz oświadczenie ze masz tylko 1 karte i masz takie samo od sprzedającego , to sprawa jest jasna

temat wiodacy:

czy sie da a jeżeli tak to albo gdzie albo jak

że w serwisie za 5-8 stówek to juz mniej-więcej wiemy

pozdrawiam
    Tetley
  • #11 1912972
    hyper2000
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Ja na Twoim miejscu bym sie udal szybko do serwisu i zakodowal nowa karte.
    Zwykla karta 600 zl
    Karta Hands Free 800 zl
    Dwie karty sa potrzebne jak Ci gwizdna autko do autocasco.
    Ja bym nie mogl spac spokojnie jak bym nie wiedzial co sie stalo z druga karta od tego samochodu.
    Byc moze posiada ja ktos kto Ci moze w przyszlosci odjechac samochodem tylko adresu sie dowie gdzie bryka stoi.
    Podjedz przynajmniej do serwisu i sprawdz ile kart jest przyuczonych do samochodu. Jesli sa dwie to niech jedna wyrzuca z pamieci.
    Wtedy tylko Twoja karta bedzie aktywna.
    Karta uzywana od innego Ci nie podejdzie bo jest na stale zakodowana.
    Musi to byc dziewicza karta.
    Pozdrawiam.
  • #12 5707772
    konjonov
    Poziom 1  
    Buzka23 napisał:
    ... zepsutą kartą bedziesz stał na drodze na przykład w deszcz ,a laweta wezmie za zabranie z drogi jakieś 500...

to samo może stać sie ze zwykłym kluczykiem w innym aucie. tutaj pomyslano o tym i dołączono do karty kluczyk otwierający drzwi.)) Pozdrawiam
  • #13 5708924
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    i przy ubezpieczaniu musisz zglosic ze masz karte dorabiana i musisz najlepiej miec do tego badania rzeczoznawcy i h.. wie co jescze zeby potem nie powiedzieli ci ze komus sprzedales auto i teraz chcesz wyciagnac kase .. tak jak to ostatno pokazywali w telewizji ze skubneli gosciowi auto za ponad 100 000 a expert stwierdzil ze na 1 kluczu sa slady kopiowania i kasy nie wyplacili . a jak ubezpieczal to nie sprawdzali jakie ma klucze i nie pytali o nic ylko kasiore brali
  • REKLAMA
  • #14 5710256
    Kursaxx
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    napiszę tak . miałem przypadek ze gość kupił kartę od kogoś tam - twierdził że nowe z Francji , dał za nią 150 zł
    jak sprzedający powiedział wystarczy ja przyuczyć .
    Po kilku próbach nie udało się karty przyuczyć Clip nie dał rady :D
    Po czym usłyszałem od gościa " nie znacie się na rzeczy i nie umiecie karty przyuczyć , muszę zmienić serwis "
    Na kolejnym spotkaniu w serwisie Pan z pokorą przyznał ze inne ASO też nie dało rady .
    Gość 150 zł w plecy .

Co do karty dorabiana pod nr vin zostaje wgrywany wstępny kod pod auto w Francji .
    Choć kiedyś rozmawiałem z gościem jakimś specem i powiedział że on da rade przyuczyć czystą kartę z innego auta na której nie była przeprowadzana próba przyuczenia . Tak powiedział a jak jest w realu to nie wiem :)
  • #16 8962351
    psit
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    temat troche odlegly juz piec lat ale teraz mozna zrobic z uzywki dziewicza karte i przyuczyc,pare sztuk juz zrobilem
  • #17 8973474
    monczi1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    do PSIT...
    powiedz gdzie stacjonujesz zeby mozna cie znalesc i czy sam wyczyscisz uzywana karte czy trzeba zczyscic i dopiero do ciebie... i najwazniejsze chyba to za ile ty to robisz brachu...???

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dorobienia i przeprogramowania karty kodowej do Renault Megane II 1.9 dCi z 2003 roku, gdy posiadana jest tylko jedna karta. Karty są kodowane na podstawie numeru nadwozia i wymagają specjalistycznego sprzętu oraz oprogramowania serwisowego Renault. Próby użycia karty z innego auta, nawet po "przyuczeniu", zazwyczaj kończą się niepowodzeniem, gdyż karty są trwale przypisane do konkretnego pojazdu. Koszt nowej karty wraz z kodowaniem w ASO wynosi około 500-850 zł, co dla niektórych użytkowników jest wysoką kwotą. Alternatywne oferty z rynku wtórnego bywają ryzykowne i często nie działają. Wskazano, że posiadanie dwóch kart jest istotne dla bezpieczeństwa i ubezpieczenia autocasco, a brak drugiej karty może skutkować problemami przy kradzieży lub awarii. Wspomniano również o firmach oferujących usługę wyczyszczenia używanej karty i jej przyuczenia do innego auta, co jest obecnie możliwe, ale wymaga specjalistycznej wiedzy i sprzętu. Zaleca się wizytę w autoryzowanym serwisie Renault w celu dorobienia i zakodowania karty, gdyż jest to jedyna pewna metoda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA