logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus N55JW - Czy to złącze mSata? Jakie dyski polecacie?

monti18 24 Paź 2017 21:36 1203 9
REKLAMA
  • #1 16777292
    monti18
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jako że wczoraj ubiegła gwarancja serwisowa na mojego laptopa. Niemalże od północy nie mogłem spać aby go nie rozebrać do ostatniej śrubki. Po demontażu moim oczom ukazał się taki ciekawy widok. Asus N55JW - Czy to złącze mSata? Jakie dyski polecacie?
    I tu zrodziło się moje pytanie czy to złącze mSata? I kolejne a może by kupić szybszy dysk? Jeśli możecie pomoc w identyfikacji wejścia będzie super. Ewentualnie jeśli moja teza jest słuszna możecie polecić jakiś fajny dysk tego typu.
  • REKLAMA
  • #2 16777415
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 624
    Wygląda ma msata tyle że trochę mało użyteczne, wejdą tylko krótkie dyski a te mają małe pojemności. W czasach win8 niektóre laptopy miały takie złącze w których siedział mały 20-30Gb ssd,był na nich obraz systemu używany przy recovery.
  • REKLAMA
  • #3 16777467
    monti18
    Poziom 9  
    hmmm czyli nie zamontuje tu powiedzmy 128 Gb jakiegoś konkretnego dysku ?
  • REKLAMA
  • #4 16777515
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 624
    Takiej krótkiej 128 nie widziałem.
  • #5 16778662
    monti18
    Poziom 9  
    Kolega strucel miał racje, taką odpowiedz uzyskałem od Asus Polska na pytanie jaki dysk można zamontować w tym złączu. "Uprzejmie informuję, że złącze m-sata, które opcjonalnie występuje w tym modelu jest tylko na dysk 24 Gb który służy do cashowania i nie można zamontować większego dysku i używać go jak standardowego w celu zainstalowania systemu". Ale mimo to wymiana dysku raczej jest nieunikniona bo jest to wąskie gardło. Jakie rozwianie polecacie HDD do kieszeni od napędu DVD a mały SSD na system i programy? Czy nie ma co się bawić z dwoma dyskami i odrazu zainwestować w jeden większy SSD. Jakie modele są obecnie warte uwagi na rynku?
    Pozdrawiam
  • #6 16779364
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Sprawdziłbym obecny dysk pod kątem uszkodzeń. Wrzuć screeny z CDI.
    Szczerze to bym podmienił napęd optyczny na ssd. Napęd na USB idzie dokupić,a ssd już nie bardzo. Poza tym rzadko się już używa płyt.
  • #7 16780786
    monti18
    Poziom 9  
    Kilka informacji o moim dysku : Asus N55JW - Czy to złącze mSata? Jakie dyski polecacie?

Jest to zwykły HDD 7200 obr. Chciałbym do tego dołozyć jakiś ssd na system i programy żeby się ładnie to wszystko bujało. Zastanawiam się nad dwiema propozycjami :
    - Goodram Iridium Pro 240 Gb
    - Samsung 850 EVO 250 GB

Może macie jakieś ciekawsze propozycje to był bym wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 16781152
    daminek1234
    Poziom 25  
    Nie prosiłem o test z HDTune tylko o screen SMARTu z CrystalDiskInfo, ale dysk wydaje się w porządku. Warto by HDD defragmentować regularnie, co poprawi jego działanie. Co do SSD odnoszę wrażenie, że niewiele się różnią. Pytanie oddaję osobą, które mają o tym większe pojęcie. Co personalnie mogę powiedzieć. Ludzie chwalą sobie te Samsungi. Aczkolwiek i GoodRam stoi na dobrym poziomie,bo sporo takich przeszło przez moje łapki i spisują się ladnie.
  • #9 16781224
    monti18
    Poziom 9  
    Chyba zdecyduje się na model Goodrama. Mam jeszcze pytanie odnośnie kieszeni na dysk zamiast napędu optycznego. Czym się kierować przy jej wyborze? Ponieważ jak dla mnie one wyglądają bardzo podobnie o rozbieżność cenowa od 25 do 90 zł. I jeszcze jedno pytanie z innej beczki jaką użyć pastę termo przewodzącą na procek i grafikę? Bo skoro już odkręcę dekielek to parę śrubek więcej i zrobię generalny przegląd. I ostatnie pytanie jest różnica w działaniu jeśli dysk jest zamontowany zamiast napędu optycznego a w standardowym jego miejscu ?
  • #10 16781242
    daminek1234
    Poziom 25  
    Zdaje mi się że cena dużej różnicy nie robi. A różnicy między wejściami nie ma.
    Dla ludzi kładę albo NT-H1 od Noctuy albo Arctic Silver 5.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące złącza mSATA w laptopie Asus N55JW oraz możliwości wymiany dysku na szybszy. Odpowiedzi wskazują, że złącze mSATA w tym modelu obsługuje jedynie dyski o pojemności 24 GB, przeznaczone do cache'owania, co ogranicza możliwość użycia większych dysków SSD. Użytkownik rozważa wymianę napędu optycznego na SSD oraz zakup dysku SSD do systemu i programów. Proponowane modele to Goodram Iridium Pro 240 GB oraz Samsung 850 EVO 250 GB. Użytkownicy sugerują również regularne defragmentowanie HDD oraz wybór odpowiedniej pasty termoprzewodzącej przy przeglądzie laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA