logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP P1505n - Drukarka widoczna w DHCP, ale brak odpowiedzi na ping

achtung 26 Paź 2017 18:00 2160 7
  • #1 16781096
    achtung
    Poziom 10  
    Posiadam drukarkę Hp P1505n i próbuje skonfigurować w mojej sieci lokalnej. Mój router TP LINK Model TD-W8950N
    z Orange. Po zresetowaniu ustawień ustawień od sieci drukarka pobrała nowe ustawienia sieciowe i router widzi na liście dzierżawy dhcp.
    Sęk w tym że na żadnym komputerze nie pinguje. Drukarka pracował na inny routerze i wszystko działało. Web oczywiście też nie działa. Zauważyłem że jak mam Lan odłączony to mogę wydrukować stronę demo, konfiguracyjną natomiast po podłączeniu już nie reaguje. Podstawiałem inny formater i jest dokładnie to samo. Próbowałem wgrywać firmware do router ale to nie pomogło. Na co dzień instaluje tego typu urządzenia i nigdy nie miałem tego przypadku czy w HP czy Ricoh. Dziwne dla mnie jest to że router widzi ale jaby blokował tylko nie wiem co? bo komputery w sieci się widzą bez problemowo.

Pozdrawiam Marek
  • #2 16785907
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5481
    achtung napisał:
    Po zresetowaniu ustawień ustawień od sieci drukarka pobrała nowe ustawienia sieciowe i router widzi na liście dzierżawy dhcp.

Trzeba było drukarce nadać statyczne IP w sieci LAN wpisując to w router.
    achtung napisał:
    Sęk w tym że na żadnym komputerze nie pinguje.

A zainstalowałeś oprogramowanie drukarki do pracy w sieci?
    achtung napisał:
    Zauważyłem że jak mam Lan odłączony to mogę wydrukować stronę demo, konfiguracyjną natomiast po podłączeniu już nie reaguje.

Nie reaguje - bo pewnie Twoje IP komputera jest z innej puli co IP drukarki.
    Wpisać w router stałe IP danego sprzętu - wtedy tan sam sprzęt będzie zawsze miał to samo IP i dopiero wtedy wyszukiwać i instalować sprzęt sieciowy.
  • #3 16786087
    achtung
    Poziom 10  
    Próbowałem przypisywać drukarce stały adres IP za pomocą routera, sęk w tym router widzi i mogę przypisać IP, urządzenia pracują w jednej sieci posiadają ten sam zakres IP. Próba pingowania już nie odpowiada, kabel Lanowy też wymieniałem.
    Tak jest zainstalowane :)
    Mam takie wrażenie że jakby router "coś" blokował, tylko nie wiem co. Router był dostarczony gotową konfiguracją od Orange.
  • #4 16786871
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5481
    achtung napisał:
    Router był dostarczony gotową konfiguracją od Orange.

No to omiń całkowicie router i podłącz drukarkę do portu LAN w komputerze i sprawdź jej prawidłowe działanie (pamiętaj o odpowiedniej adresacji sieciówki w komputerze do takiego połączenia).
  • #5 16798291
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Sprawdź w ustawieniach drukarki, czy odblokowana jest opcja odpowiadania na PING przez drukarkę, jeśli chodzi o pingowanie. Domyślnie ta funkcja może być zablokowana, stąd też może nie odpowiadać.
  • #6 21013108
    lookashECL
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam mam dokładnie ten sam problem co autor tego wątku. Ktoś coś pomoże ?
  • #7 21013160
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na początek przydałaby się informacja jaki adres IP ma drukarka i komputer.
  • #8 21013191
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z drukarką HP P1505n, która jest widoczna w DHCP routera TP LINK TD-W8950N, ale nie odpowiada na ping ani nie działa w sieci. Po zresetowaniu ustawień drukarka pobrała nowe IP, jednak nie można jej pingować, mimo że inne urządzenia w sieci działają poprawnie. Użytkownik próbował przypisać statyczny adres IP, wymienił kabel LAN i zainstalował oprogramowanie, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień drukarki, podłączenie jej bezpośrednio do komputera oraz wydrukowanie strony konfiguracyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA