logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak mocy citroen jumper 2.2hdi 2008r

adrbis2 26 Paź 2017 22:41 21456 12
REKLAMA
  • #1 16781788
    adrbis2
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam
    Temat jak rzeka z tego co widzę po różnych forach.
    Ale mojego przypadku nie widzę. A wieczacznę od początku.
    Kupiłem jumperka końcem ubiegłego roku wszystko było ok przyjechał do mnie do Francji oprócz regeneracji rozrusznika przed wyjazdem wszystko było ok no i zaczal trochę pracować wywozy gruzu i takie tam i się zaczęło wyszło że czujnik temp. Jest walniety (zagotowal się raz) wymieniłem nie sprawdziłem jeszcze wtedy wentylatora no i zagotowal mi się drugi raz wtedy wymieniłem wentylator bo też był szczelony. Ale po tym drugim razie wyraźnie spdadla moc krecik się do 3tys obrotów później dziura szukałem kombinowalem ale do niczego nie doszlem oprócz tego że wyeliminowalem uszczelkę pod głowicą żadnych śladów wskazujących na nią. Teraz we wrześniu pojechałem do Polski ciężka droga 20h 1300km katastrofa. No i w pl wymieniłem egr wymieniłem 2 czujniki abs zregenerowalem wtryski i jedyne co pozostało w błędach w komputerze to świecę żarowe i abs ( pompa abs czujniki abs pompa recyrkulacji) pytanie moje czy ten abs może wpuszczać go w tryb awaryjny i przez to tak się dzieje że jedzie do 100km z górki trochę szybciej A pod jest katastrofą.? Dodam że na desce nie świeci mi się nic oprócz hamulca ręcznego. Ponad to nie pokazuje mi jeszcze predkosci.Ręce i głowa mi już opadają a zaraz czeka mnie kolejną podróż do pl już się nie mogę doczekać. Miał może ktoś z Was taki przypadek albo wie czy to faktycznie w tym może tkwić problem? Dziękuję za wszelkie porady pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16782192
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    W sytuacja trudnych taka jak twoja , żadne forum ci nie pomoże . trzeba udać się do fachowca posiadającego dobrą opinię , zrobić w takim warsztacie diagnozę a potem zastanawiać się co dalej. Przecież tu wystarczy zrobić test drogowy z komputerem podejrzeć w czasie występowania usterki ciśnienie na CR , ciśnienie doładowania wskazania przepływomierza . A może po tych twoich przegrzaniach tam po prostu niema kompresji. Przecież tego online nikt nie zrobi.
  • #3 16782886
    adrbis2
    Poziom 7  
    No tak tu się zgodzę ale po odpaleniu gow pierwszej chwili przez jakąś minutę jedzie normalniea po chwili wskakuje blad jest znowu muł . Tak samo jak podczas jazdy zgadza go i włączę rusza jak nowy do chwili aż znowu łapie błąd i historią się powtarza.
  • REKLAMA
  • #4 16783212
    Doktorr
    Poziom 35  
    Jaki błąd się rejestruje?
  • #5 16783695
    adrbis2
    Poziom 7  
    Ostatnio świeciły już tylko świece żarowe i abs, cujniki abs no i wszystko w sumie. Jutro będę na garażu to sprawdzę czy to wszystko ale normalnie tak.
  • #6 16784110
    Doktorr
    Poziom 35  
    Jakie błędy zarejestrowane są w sterowniku silnika gdy samochód traci moc?
  • REKLAMA
  • #7 16784193
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Diagnostyka to nie tylko błędy. Akurat to auto kapitalnie wystawia na obd to co ma i czego chce. Wystarczy dobry interfejs i kumaty mechanik.
  • REKLAMA
  • #8 16784236
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Jeśli chodziłoby o ciśnienia doladowania i CR, to zapalalby się check engine.
    Faluje Ci na wolnych obrotach?
    EGR masz chyba podcisnieniowy? Spróbuj odpiąć I zaslenic podciśnienie idące z przetwornika na EGR, bo może przepuszcza przetwornik.
    Jak nic nie pomoże możesz spróbować jeszcze odpiąć przepływomierz i sprawdzić czy kolektor masz szczelny.
  • #9 16786715
    adrbis2
    Poziom 7  
    Problem rozwiązany blachostka. ...
    Przegladnelem cala wiazke od absu od tylu ą wystarczyło ściągnąć lewe przednie Koło i zlutowac urwany kabel od czujnika prędkości wszystko wróciło do normy. Taka drobna sprawa a tyle szkody narobila dzięki wszystkim za pomoc
  • #10 16786908
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Ale ABS i brak mocy nie mają nic wspólnego, zwłaszcza przy zerwanym przewodzie, kiedy system jest w awarii.
  • #11 16786929
    adamkowalski431
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Ale on napisał że to od czujnika predkości
  • #12 16788474
    adrbis2
    Poziom 7  
    Była tragedia pod górkę na pusto ciężko podjechać a wystarczyło jedno małe lutowanie i wróciło wszystko predkosciomierz i moc.I lepiej hamuje Nie podpinalem kompa poczekam z tym do Polski. Ale jest dobrze po długiej przerwie. No i mam już dużo nadrobiinej pracy przy nim, ale jeszcze poerdoly zostaly😊
  • #13 18258767
    radosek
    Poziom 2  
    Ocena: 25
    Witam,
    Koledzy mam taki problem z Jumperem 2007r 2,2HDi 100KM. Wyrzuca mi Check Engine i auto traci moc, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu jedzie dalej czasami nawet 100km bez problemu. Nadmienie, że jedyne co zauważyłem to to że po zapaleniu jak jest zimny to falują trochę obroty. Mieliście podobny przypadek? Co to może być? Nie podłączałem auta jeszcze pod kompa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Citroenem Jumperem 2.2 HDi z 2008 roku, który po przegrzaniu silnika stracił moc. Po wymianie czujnika temperatury i wentylatora, moc spadła, a silnik osiągał tylko 3000 obrotów. W trakcie diagnostyki wymieniono EGR, czujniki ABS oraz zregenerowano wtryski. Ostatecznie problem został rozwiązany przez naprawę uszkodzonego kabla od czujnika prędkości, co przywróciło moc i poprawiło działanie ABS. Użytkownik zauważył, że błędy związane z świecami żarowymi i ABS nie wpływały na moc silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA