logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rwanie połączeń ssh przez UPC Wireless Gateway 5.01

kvaser 26 Paź 2017 23:14 3894 2
REKLAMA
  • #1 16781859
    kvaser
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Szanowni Państwo

nie za bardzo wiem, od której strony dobrać się do problemu z siecią którą posiadam.

Z laptopa (właściwie dwóch służbowego i prywatnego) łącze się do sieci w pracy za pomocą OpenVPN. Po zalogowaniu się przez OpenVPN loguje się na serwer za pomocą protokołu SSH i oprogramowania Putty. Wszystko działa idealnie w wielu miejscach (hotele, lotniska, nawet najbardziej praszywy internet u rodziny) poza jednym miejscem: próbą połączenia się ode mnie z domu. Objawy są takie, że mogę się zalogować przez ssh, mogę nawet częściowo pracować do momentu kiedy zażyczę sobie wypisać coś większego na terminal z połączeniem ssh, przykładowo odpalając mc lub próbując za pomocą polecenia less obejrzeć duży plik (kilkanaście tysięcy linii). W tym momencie terminal się zawiesza i zabawa się kończy. Podejrzewam, że problem dotyczy sieci u mnie w domu (nigdzie indziej nie występuje, po przeniesieniu komputera do innej sieci problem znika, logi serwerów w pracy nie wykazują najmniejszych śladów problemów). Aby było weselej, w tym samym czasie mogę normalnie korzystać z internetu, wyświetlać strony internetowe, oglądać film na youtube itp. Problem dotyczy połączenia Wi-Fi (wielokrotnie sprawdzone) ale połączenie przez zwykły kabel sieciowy nie poprawiło sytuacji.

Teraz garść informacji na temat sieci: modem Wireless Gateway od UPC z włączoną zaporą sieciową (wyłączenie jej nie rozwiązuje problemu), rozmiar MTU najwyższy z dostępnego zakresu 1280-1500 (domyślam się że w bajtach, ale pewności nie mam, zmiana nie wpływa również na problem). Logi ze sprzętu nie zawierają wpisów z okresu problemów. Poniżej dane konfiguracyjne (niestety urządzenie nie pozwala na zmiany, ale może coś to podpowie).

Zgodność ze standardami : DOCSIS 3.0
    Wersja sprzętu : 5.01
    Wersja oprogramowania : CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH
    Adres MAC interfejsu kablowego : AC:22:05:39:82:B4
    Numer seryjny modemu : DEAP710217F5
    Czas działania urządzenia : 4day(s)4h:23m:41s
    Dostęp do sieci : Dozwolony

Dostęp do sieci Dozwolony
    Maksymalna liczba CPE 2
    Baseline Privacy Włączony
    Tryb DOCSIS DOCSIS 3.0
    Plik konfiguracyjny fiberpower60_062013_v6.cfg

Podstawowy kanał downstream
    SFID 684548130
    Max Traffic Rate 10700000 bps
    Max Traffic Burst 16320 bytes
    Min Traffic Rate 0 bps
    SFID 684548129
    Max Traffic Rate 60720000 bps
    Max Traffic Burst 42600 bytes
    Min Traffic Rate 0 bps

Podstawowy kanał upstream
    SFID 684539939
    Max Traffic Rate 1070000 bps
    Max Traffic Burst 16320 bytes
    Min Traffic Rate 0 bps
    Max Concatenated Burst 16320 bytes
    Typ kolejkowania Best Effort
    SFID 684539936
    Max Traffic Rate 6072000 bps
    Max Traffic Burst 42600 bytes
    Min Traffic Rate 0 bps
    Max Concatenated Burst 42600 bytes
    Typ kolejkowania Best Effort
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16781890
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Coś mi tu pachnie MTU problemem.
    google openvpn MTU

BTW: polecam screen pod linuxem, "man screen", pozwoli co to na podjęcie sesji w ssh po ponownym zalogowaniu w tym miejscu gdzie coś przerwało. np
    Cytat:

screen -e^^^ <= uruchamiamy sesję screen
    ....robimy swoje
    <= zerwanie sesji ssh
    logujemy ponownie i uruchamiamy
    screen -x
    <= jesteśmy w tym samym miejscu gdzie nam przerwało

Dodano po 58 [sekundy]:

https://www.sonassi.com/help/troubleshooting/...ng-correct-mtu-for-openvpn?PageSpeed=noscript
  • #3 16781939
    kvaser
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastosowałem procedurę opisaną na podanej stronie. Wygląda na to, że problem zniknął. Spróbuję jutro wykonać jeszcze trochę testów, jeśli problem powrócić będę jeszcze się dopytywał.
    Pozdrawiam.
REKLAMA