logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekierowanie portów na routerze UPC serwera VPN.

Olopa1 17 Lut 2023 20:34 1536 7
REKLAMA
  • #1 20444074
    Olopa1
    Poziom 4  
    Witam, próbuję uruchomić domowy serwer VPN i mam problem z przekierowaniem portów na routerze FTTH GW7557CE (Giga Connect Box od UPC).
    Dzwoniłem do UPC i gdy sprawdzili jak wygląda przekierowanie to stwierdzili, że wszystko powinno działać.
    Przekierowanie portów na routerze UPC serwera VPN.porty.png (37.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Próbowałem również zamiast przekierowania włączyć DMZ lecz również nie było to skuteczne. Próbowałem również wyłączać firewalla ale to również nie pomagało.
    Sprawdzałem czy porty są otwarte na stronie i pokazuje, że nie są.
    Przekierowanie portów na routerze UPC serwera VPN.test.png (14.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    A walczę z tym już od tygodnia.
    Sam serwer VPN działa lokalnie więc to na pewno nie jego wina. Również posiadam DDNS który normalnie jest pingowalny.
    Bym był wdzięczny za pomoc albo jakiś trop jak można się tym zająć.
  • REKLAMA
  • #2 20444174
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Pytanie nr 1:
    - czy wyłączono IPv6 poprzez kontakt z UPC
  • REKLAMA
  • #3 20444184
    Olopa1
    Poziom 4  
    Tak, jest adresacja IPv4 włączona.
  • REKLAMA
  • #4 20444189
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Czyli powinno działać, bez dodatkowych kombinacji z DMZ, itp

Czy serwer VPN oraz klienci, są na pewno dobrze skonfigurowane?
  • #5 20444248
    Olopa1
    Poziom 4  
    Tak ponieważ jak łączę się w sieci lokalnej z serwerem VPN to wszystko działa i łączę się z nim bez żadnych problemów
  • #6 20444372
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Po portach widzę że stawiasz L2TP i openvpn.
    Czy w pliku .ovpn masz "remote 1.2.3.4 1194" ? Gdzie 1234 to twój publiczny IP?
    I czy za GCB nie masz jeszcze drugiego routera, robiąc podwójny NAT ? Napisz jak masz sieć w ogóle, jakie urządzenia i czy VPNy na routerze czy dedykowany serwer ?
  • REKLAMA
  • #7 20444753
    Olopa1
    Poziom 4  
    Więc moja sieć wygląda tak że za tym routerem mam jeszcze jeden router ale służy on jedynie jako access point więc podwójny NAT nie powinien być problemem a poza tym router od upc jest podłączony do switcha.
    I tak mam tą linijke remote adres port w pliku .ovpn i w miejsce adresu próbowałem wpisywać mój adres zewnętrzny oraz DDNS który mam ustawiony.
    Sam serwer VPN jest postawiony na synology NAS (NAS posiada statyczny adres IP a w routerze jest ustawiona dla niego rezerwacja).
    A router jest taki jak pisałem w pierwszym poście czyli FTTH GW7557CE (Giga Connect Box od UPC).
    Również zauważyłem, że po włączeniu protokołu UPnP i automatyczny ustawieniu przekierowania portów przez synology jestem w stanie połączyć się z nim (synology) poprzez DDNS oraz zewnętrzne IP. I tym bardziej nie rozumiem czemu część portów wychodzi na świat bez problemu a inne zostają zamknięte.

Dodano po 30 [minuty]:

Aktualizacja:
    Więc po kilku próbach zauważyłem że te działające porty są na protokole TCP więc po zmienieniu z UDP na TCP udało mi się połączyć z serwerem openVPN, nie wiem jeszcze czy to rozwiązanie jest dobre ale u mnie zadziałało.
  • #8 20445783
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Dla bezpieczeństwa powinno się unikać upnp i VPN na TCP. Poza tym lepsza jest wydajność na udp openvpn

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przekierowaniem portów na routerze FTTH GW7557CE (Giga Connect Box od UPC) w celu uruchomienia domowego serwera VPN. Pomimo potwierdzenia od UPC, że przekierowanie powinno działać, użytkownik nie może otworzyć portów, nawet po próbach z DMZ i wyłączeniu firewalla. Serwer VPN działa lokalnie, a użytkownik korzysta z DDNS. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie konfiguracji serwera VPN oraz klientów, a także zwrócono uwagę na możliwość podwójnego NAT, mimo że drugi router działa tylko jako access point. Użytkownik zauważył, że porty działają na protokole TCP, co może wpływać na bezpieczeństwo i wydajność, dlatego zalecano użycie UDP dla OpenVPN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA