logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana tranzystora na płycie głównej - nie mogę znaleźć odpowiednika.

diuri 30 Paź 2017 00:53 1635 6
REKLAMA
  • #1 16788642
    diuri
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    laptop Samsung NP-R610H nagle przestał się włączać. Po wciśnięciu przycisku zapala się dioda zasilania, słychać dźwięk z napędu optycznego i dalej nic. Dysk nie startuje i na ekranie nic się nie pojawia.

Na płycie głównej zauważyłem uszkodzony tranzystor i chcę go wymienić. Problem jest jednak taki, że nie mogę znaleźć takiego samego w Internecie (2 identyczne znalazłem na Aliexpress). Wiedza na temat tego podzespołu jest obszerna i ciężko mi się w niej odnaleźć, dlatego proszę o pomoc właśnie na forum Elektrody.

Oryginalny tranzystor to: 4804B ... W88K

Co mogę tam wlutować odpowiedniego, co będzie dobre i łatwo dostępne?
    Może ktoś dysponuje takim podzespołem?

Gdyby ktoś był z Gdańska i znał się na rzeczy to chętnie poznam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16789018
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Miało być SI4804DY (literówka), ale i tak to nie ten. Trymer01 ma rację, choć ta czerwona ramka raczej zbędna była.
    Zamienniki
    AO4832 ma 2x wyższy ładunek bramki.: Id=10A, Qg=14nC, Rdson <15,5mom, vds=30v, vgs=20v
    IRF7907 wydaje się dobrym zamiennikiem: Id=9,1A, Qg=6,7nC, Rdson <16,4mom, vds=30v, vgs=20V
  • REKLAMA
  • #5 16789064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16808580
    diuri
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Dotarł do mnie nowy tranzystor, jednak nie poradzę sobie z jego wymianą.
    Gdzie szukać ewentualnej pomocy tj. ludzi z Gdańska, którzy mają sprzęt, umiejętności, chwilę czasu i chęć? Nie mogę zlokalizować takich ogłoszeń/grupy.
  • #7 16837967
    diuri
    Poziom 10  
    Niestety wymiana tranzystora nie pomogła. Komputer ma identyczne objawy jak prędzej tj. zapala się dioda, wiatrak nie startuje. Czy konieczna jest wymiana jeszcze jakichś elementów sąsiadujących? Jakich?
    Za co odpowiedzialna może być ta część układu?

Podrzucam bardziej poglądowe zdjęcie. Może ktoś umie doradzić w tym temacie?

Dodam, że komputer podczas pracy się wyłączył i od tamtego czasu się nie włącza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Samsung NP-R610H przestał się włączać, co skłoniło użytkownika do wymiany uszkodzonego tranzystora 4804B. Użytkownicy forum zaproponowali kilka zamienników, w tym Si4804BDY oraz AO4842, wskazując na ich dostępność i parametry. Po wymianie tranzystora problem nie został rozwiązany, a użytkownik poszukiwał dalszej pomocy w Gdańsku oraz informacji o ewentualnych dodatkowych uszkodzeniach na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA