logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy EOLO Star 24 3 E - błąd 11

omaxp 31 Paź 2017 00:02 40680 11
REKLAMA
  • #1 16790736
    omaxp
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam wszystkich na tym forum, szukam odpowiedzi na moje pytanie.

Mój piec to EOLO Star 24 3 E, od pewnego czasu ciągle wyskakuje błąd 11 (presostat spalin).
    Na samej górze kotła jest biała pokrywka widoczna na zdjęciu i teraz jak ją odkręcę to błąd mi się nie pokazuje, słychać tylko jak zaciąga powietrze i piec pracuje prawidłowo beż żadnych błędów.

Proszę powiedzcie mi czy ta klapka może być otwarta?? Zaczyna się sezon grzewczy, a ja nie chciałbym wylecieć w powietrze przez tą otwartą klapkę. :cry: :cry:
    Załączniki:
    • Piec gazowy EOLO Star 24 3 E - błąd 11 20171030_234551 (Small).jpg (44.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16791369
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    Jak nie chcesz wylecieć w powietrze to wezwij kogoś kto naprawia piece i Ci ten piec naprawi.
    Za mało jak widać ludzi zginęło od cichego zabójcy zwanego tlenkiem węgla.
    Ta zaślepka ma być zakręcona. Już można się domyśleć, że brakuje powietrza w pomieszczeniu.
    Wszystkie kratki działają? Przegląd kominiarza był? Jeśli tak - wezwij fachowca od pieców.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #3 16791551
    omaxp
    Poziom 10  
    Dziekuje za odpowiedż prawdopodobnie uratował mnie Pan, zaślepke dziś zakręciłem spowrotem i bład 11 wrócił.

Kominiarz był i powiedział mi tylko że ciag mam w kratce ale mam zrobić więkrze dziury na dole w drzwiach. Dziur nie powiekrzyłem bo to raczej nie naprawi mi pieca.

Mój piec jest w bardzo małej łazience i ma 5 lat i serwisowany.

Wyczytałem że może być zatkany dolot powietrza albo popsuty ten prosestat czy mogę coś sam zrobić na dzisiejszy dzień aby to naprawić bez wzywania gazownika ??
  • #4 16793106
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Eolo to kocioł z zamkniętą komorą- turbo. Powietrze do spalania pobiera z zewnątrz przez przewód powietrzno-spalinowy, więc wentylacja pomieszczenia nie ma nic do rzeczy.

Należy sprawdzić rurę spalinową, czy nie tkwi w niej jakiś ptaszek lub inne zanieczyszczenia.To samo z czerpnią powietrza. i szczelność tych przewodów.
    Jeżeli jest wszystko drożne, sprawdzić należy ciśnienia przełączania presostatu- nie zdarzyło mi się nigdy, by w tym modelu szwankował, ale kto wie?
    Zdarzyło się ,że silnik wentylatora stracił swoje parametry i dawał za małe ciśnienie, co skutkowało zadziałaniem presostatu.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16793108
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Kiedy był ostatni przegląd/ czyszczenie kotła ?
    Możesz mieć problem z kominem, wentylatorem (brak wydajności, zabrudzona zwężka ) , ostatni może być presostat.
    Być może skończy się na wyczyszczeniu samego wentylatora, jednak jak nie masz w tym doświadczenia, zleć to odpowiedniej osobie/firmie, tym bardziej że sam sobie protokołu nie wypiszesz, chyba że masz uprawnienia gazowe ?
  • REKLAMA
  • #6 16802818
    omaxp
    Poziom 10  
    Panowie umówiłem sie z gazownikiem ostatecznie i dam znać co było problemem.
  • #7 16802979
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Lepiej jakbyś umówił się z serwisantem tych kotłów, oby "gazownik" oznaczało dla Ciebie to samo ;)
  • #8 16945971
    tomlom
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam. I co bylo przyczyna? Mam ten sam problem
  • #9 16961037
    omaxp
    Poziom 10  
    Gazownik stwierdził że do wymiany jest presostat spalin, a więc kazałem go zamówić i czekam aż mi to zamontuje. Dam znać czy pomogło
  • #10 17267860
    omaxp
    Poziom 10  
    Wymiana presostatu spalin pomogła i piec chodzi bez błędu 11
  • REKLAMA
  • #11 19979142
    piotrswietrecki
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ile ta akcja kosztowała?
  • #12 19979162
    omaxp
    Poziom 10  
    Na tamte czasy 200 zł + 100 zł robota ,

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem gazowym EOLO Star 24 3 E, który wyświetla błąd 11 związany z presostatem spalin. Po otwarciu klapki na górze kotła błąd znika, co sugeruje problemy z wentylacją. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia drożności rur spalinowych oraz ciśnienia przełączania presostatu. Po konsultacji z gazownikiem stwierdzono, że konieczna jest wymiana presostatu spalin, co ostatecznie rozwiązało problem. Koszt wymiany wyniósł 300 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA