logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Immergas Eolo Star 24 3 E - Błąd 11, presostat spalin, co sprawdzić? [EDIT] teraz BŁĄD 03 wentylator

bartolos 06 Paź 2024 14:25 2625 4
REKLAMA
  • #1 21252700
    bartolos
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć,
    Kocioł Immergas Eolo Star 24 3 E
    Błąd 11 – presostat spalin.
    Odkurzona komora spalania, przedmuchany i odkurzony przewód spalinowy - OK.
    Odkurzony i sprawdzony "na krótko" wentylator - działa OK. Nie wiem, czy wentylator powinien startować najpierw i podawać ciśnienie presostatowi, czy później, ale nie startuje w ogóle.
    Reset uruchamia wszystko na chwilę – rusza pompa, palnik, wentylator, po chwili Błąd 11.
    Odkurzacz z podciśnieniem podłączony zamiast niestartującego wentylatora do presostatu nic nie zmienia.
    Nic się nie zmieniało w warunkach otoczenia, mżawka za oknem na ostatnim piętrze, ale komora i przewody presostatu suche. Piec po przeglądzie kilka miesięcy temu, dziewięcioletni. Teraz staram się uruchomić go samodzielnie, zanim doczekam się na zajętego serwisanta nie wiadomo kiedy...
    Czy to już pewne, że to presostat? Czy mogę jeszcze coś sprawdzić dla pewności?
    Pozdrawiam weekendowo!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21253051
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Zmierzyć na stykach presostatu podając/ zmieniając ciśnienie
  • REKLAMA
  • #3 21253137
    bartolos
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź :) jest 55V, a po zassaniu powietrza rurką, która normalnie jest na wentylatorze, spada do zera. Słychać delikatne cykanie wewnątrz presostatu przy zmianie napięcia, pewnie pracuje membrana i stycznik.
    [EDIT]
    Po kilku resetach na miękko i na twardo wtyczką z gniazdka błąd zmienił się na "03" już nie "11". Przy takich samych objawach, czyli pobieranie CWU lub przełączenie na CO uruchamia jedynie pompę CO, nie uruchamia natomiast wentylatora, ani palnika i wywala BŁĄD 03
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21255793
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    No to wygląda na to że sam presostat działa. Napięcie 55V jest dla mnie dość dziwne, jak mierzyłeś (zakres i gdzie bagiety wsadziłeś?) spodziewałbym się 12 / 24 / 230
    Sprawdzałeś w instrukcji co to jest 03 ? Ja nie robię kotłów na co dzień i nie znam takich rzeczy na pamięć, może zajrzy tu ktoś "z branży".
    Ogólnie kotły / palniki lubią się przewietrzyć przed zapłonem, chodzi o pozbycie się ewentualnej atmosfery wybuchowej z komory spalania. W tym celu muszą odpalić wiatrak no i ewentualnie coś może wykrywać czy wiatrak działa.
    Piszesz że przy resecie startuje wiatrak, zobacz wtedy miernikiem co się na presostacie dzieje, z rurką podłaczoną tam gdzie ma być.
  • #5 21256305
    bartolos
    Poziom 10  
    Dzięki za odzew.
    Nie ma w instrukcji błędu 03. Jest 02 i 04 itd. Internet tłumaczy 03 jako "wentylator". Napięcie 55V mierzyłem bezpośrednio na presostacie, teraz nie sprawdzę ponownie z ciekawości, bo mam zamkniętą komorę i w ogóle piec, gdyż właśnie udało mi się go naprawić!
    Zaufany serwis przekazał mi przez telefon, że skoro tyle już zostało sprawdzone i piec nie działa, to podejrzewają płytę główną, a z tym to do autoryzowanego serwisu Immergas. Nie czekając, wymieniłem jeden z dwóch bliźniaczych przekaźników na płycie, odpowiadający za wentylator, bo pokazywał na wejściu w odpowiednich momentach 24V, a na wyjściu nieprzerwanie 235V. Zgadłem, że to on. 7,90 pln. Przy okazji potwierdzam uwagi Kolegów z innego wątku, tak! płytka drukowana jest bardzo delikatna. Sic!
    Pozdrawiam b:)

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z zaznaczonym czerwonym kółkiem przekaźnikiem.

EDIT:
    Już po zamknięciu przeze mnie wątku dostaliśmy z moderatorem recenzję moich poczynań od kogoś "z branży" w formie "raportu" wartą przytoczenia, cyt:

Opinia użytkownika:
    ==========
    Niebezpieczna porada!
    Zgodnie z założeniami działu, nie naprawiamy płyt elektronicznych kotłów gazowych, oraz nie instruujemy jak to zrobić.
    Od poprawnego działania takiej płyty zależy bezpieczeństwo, bo ta kontroruje zabezpieczenia, palnik, oraz odpowiada za otwieranie zaworu gazowego. Niechlujna albo błędna naprawa, może się skończyć tragicznie. Ponadto przekaźnik ten (wentylatora) w tym modelu kotła jest połączony szeregowo z przekaźnikiem zaworu gazowego, i spełnia również funkcję awaryjnego odcieńcia zasilania zaworu gazowego, aby awaryjnie go zamknąć w sytuacjach awari krytycznych.
    ==========
REKLAMA