Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Gear 2 SM-R380 - reaktywacja

kozbi 31 Oct 2017 00:23 4113 0
    kozbi
    Level 11  
    Zegarek ten współpracował tylko z wybranymi modelami smartfonów samsunga (z serii S3, S4, S5 i Note). Ci którzy liczą na bezproblemową współpracę z innymi smartfonami samsunga niech porzucą nadzieję. W przypadku zmiany smartfona na inny model zegarek staje się praktycznie bezużyteczny. Bardzo często nawet użytkownicy kompatybilnych modeli po zaktualizowaniu aplikacji Samsung Gear Manager obsługującej komunikację smartfona z zegarkiem tracili możliwość zsynchronizowania obu urządzeń. Na tym etapie większość użytkowników kończy użytkowanie zegarka i nic w tym dziwnego bo wszystkie jego funkcje (zgodnie z instrukcją obsługi) są dostępne dopiero po zsynchronizowaniu go ze smartfonem.

Skusiłem się na zakup takiego "bezużytecznego" zegarka a konkretnie modelu SM-R380. Stalowa koperta z elegancko wklejonym szklanym ekranem dotykowym o zaoblonych krawędziach i dokładność wykonania robi wrażenie. Szkoda tylko że zegarek nic nie wyświetla. Po włączeniu pokazuje się tylko ekran informujący że należy zainstalować na smartfonie aplikację Gear Manager i za jej pomocą podłączyć zegarek. Niestety eksperymenty z dwoma różnymi modelami smartfonów Samsunga (Galaxy A3 dual sim i Galaxy Grand Prime) oraz aplikacją Gear Manager pobieraną ze sklepu Samsunga, z Google Play i z poza sklepów (starsze wersje) nie przyniosły żadnych efektów.

Po przestudiowaniu materiałów dostępnych w internecie znalazłem w końcu sposób na przełączenie zegarka w tryb autonomiczny. Jak to zrobić ?

Po włączeniu zegarka trzeba poczekać na wyświetlenie pierwszego ekranu z informacją że do połączenia konieczna jest aplikacja Gear Manager którą należy pobrać ze strony lub sklepu Samsunga. Można obejrzeć tutorial albo przejść dalej. Klikamy "Dalej" i przechodzimy do ekranu gdzie w górnej części wyświetlany jest mały obrazek zegarka i jego nazwa urządzenia bluetooth a pod spodem komunikat że w celu połączenia trzeba na smartfonie wybrać tą nazwę w aplikacji Gear Manager. Teraz klikamy bardzo szybko w obrazek zegarka około 20 razy do momentu wyświetlenia na dole, na krótką chwilę, w pomarańczowej ramce, komunikatu "Please press BT address while 3 seconds". Po zgaśnięciu komunikatu klikamy palcem w obrazek zegarka i przytrzymujemy 3 do 5 sekund aż pojawi się kolorowy ekran startowy. Mamy odblokowany zegarek i dostęp do jego funkcji (preinstalowanych aplikacji).

Które z dostępnych na zegarku aplikacji będą działać bez zynchronizacji a które nie ?

Aplikacje które działają to: Pilot WatchON, Galeria, Krokomierz, Sen, Puls, Stoper, Notatka głosowa, Sterowanie, Aparat, Licznik, Odtwarzacz muzyki, Wybieranie, Ćwiczenie.

Aplikacje które nie działają (wymagają połączenia ze smartfonem): S Voice, Spisy połączeń, Kontroler mediów, Pogoda, Znajdź moje urządzenie, Wiadomości, Kontakty, E-mail, Harmonogram, Powiadomienia.

Opisy poszczególnych aplikacji znajdują się w instrukcji obsługi dostępnej na stronach Samsunga (stan na 30.10.2017). Na stronie głównej należy przejść do działu "Wsparcie", następnie wybrać "Podaj kod modelu" i wpisać "SM-R380" (model 381 różni się tym że nie ma aparatu).

Na tym etapie można już korzystać z zegarka. Po sparowaniu go ze smartfonem jako zwykłe urządzenie bluetooth zegarek umożliwia odbieranie i prowadzenie rozmów. Rozmowa przychodząca sygnalizowana jest dzwonkiem, na ekranie zegarka wyświetlany jest numer dzwoniącego, jest możliwość odebrania lub odrzucenia rozmowy. Można też nawiązywać połączenia wprowadzając na ekranie zegarka numer rozmówcy. Oczywiście rozmowy obsługiwane są przez smartfon a zegarek służy w tym przypadku jako zestaw głośnomówiący z klawiaturą. W ustawieniach zegarka jest jeszcze możliwość sparowania go ze słuchawkami bluetooth. Nie wiem jak zadziałałaby taka konfiguracja podczas odbierania rozmowy ale na pewno w ten sposób można słuchać utworów muzycznych wgranych do pamięci zegarka.

Wszystko ładnie i pięknie ale jest jedno ale . . . . . w zegarku nie ma możliwości ustawienia daty i czasu. Te ustawienia wykonują się automatycznie podczas synchronizacji ze smartfonem - nie ma synchronizacji, nie ma aktualnego czasu. Wystarczy rozładowanie baterii, zmiana czasu z letniego na zimowy i odwrotnie, albo kilkumiesięczne działanie bez synchronizacji ze smartfonem aby pojawiła się konieczność skorygowania czasu. Czy jest na to jakaś rada ? Jeżeli mamy znajomego z odpowiednim smartfonem samsunga (z listy kompatybilnych) to można by było się na chwilę podłączyć do jego telefonu. Ale w ten sposób pobierzemy na zegarek prywatne dane ze smartfona i nie wiadomo czy wszystko przebiegnie bezproblemowo, nie wiadomo też czy zegarek po wyłączeniu będzie pamiętał nowo ustawiony czas.

Aby mieć możliwość samodzielnego ustawiania daty i czasu musimy sięgnąć po bardziej zaawansowane metody. Taką metodą jest zrootowanie systemu operacyjnego zegarka. Jest to operacja dla zaawansowanych, polegająca na wgraniu do zegarka zmodyfikowanego systemu operacyjnego który pozwala wykonywać polecenia z uprawnieniami administratora. Po takiej operacji nie tylko można samodzielnie ustawić sobie datę i godzinę (sprzętowo, w RTC), ale można także skonfigurować zainstalowane w systemie aplikacje (najpopularniejsze jest chyba wyłączenie odgłosu migawki w aparacie i wgrywanie własnych dzwonków). Można też próbować edytować bazę danych kontaktów co pozwala np. na nawiązywanie połączeń poprzez wybranie kontaktu z listy (próbowałem, da się). Można też instalować dodatkowe oprogramowanie (ja zainstalowałem sobie kalkulator i dodatkową tarczę zegarka).
    Zainteresowanych odsyłam na stronę https://forum.xda-developers.com/gear-2 bo temat jest bardzo obszerny i wymaga solidnego przepracowania.
    Jeżeli ktoś zdecyduje się już na wykonanie operacji rootowania to może też poeksperymentować z Android Wear (inny system operacyjny w miejsce Tizena) link dla zainteresowanych http://forum.android.com.pl/topic/239660-rom-android-wear-for-gear-2-gear-2-neo/

Na koniec kilka słów o czasie pracy na jednym ładowaniu. Gear 2 posiada baterię o pojemności 300mA. Ja używam go przede wszystkim jako zegarka i zestawu głośnomówiącego w czasie jazdy autem po mieście, sporadycznie jako dyktafon i aparat. Jako tło mam ustawiony kolor czarny, jasność wyświetlacza na 2, czas wyświetlania 10 sekund, wybudzanie gestem, styl zegara prosty cyfrowy albo analogowy zielony luminofor. Włączam zegarek około godziny 7 a wyłączam około 16. Rozmowy przez zegarek odbieram tylko w czasie jazdy autem. W sumie maksymalna oszczędność energii przy zachowaniu normalnej użyteczności. Przy takim sposobie użytkowania bateria wystarcza mi na 4 do 6 dni czyli pokrywa się mniej więcej z cyklem ładowania mojego smartfona.