logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompletowanie zestawu do monitoringu IP z kamerami DS-2CD4332FWD i rejestratorem DS-7600NI-K1/4P

Bud888 01 Lis 2017 22:39 750 11
  • #1 16795050
    Bud888
    Poziom 7  
    Witam wszystkich potrzebuje pomocy przy skompletowaniu zestawu. Dwie kamery na zewnatrz w rogach budynku , teren do monitorowania to cztery kwadraty 20mx 20m wokol budynku , oswietlenie od ulicy jednego kwatradu ,lampa uliczna ,reszta ciemna. W drodze sa kamery DS-2CD4332FWD , do tego dojda jeszcze dwie kamery wewnetrzne .
    Do zestawu mysle o
    1 rejestrator hik np DS-7600NI-K1/4P , tu mam pierwsze pytanie ,czy lepszy bedzie oddzielny switch do POE a moze jakis inny rejestrator
    2 czy da sie wpiac modem lte po usb do powyzszego rejestratora by miec podglad z dowolnego miejsca, ewentualnie jaki modem kupic
    3 akumulator 55ah do tego przetwornica DC ASUC100/ADJ - 10-30V/12-48V 100W jako zasilenie rejestratora i POE
    4 jakas solidniejsza skrzynka w ktora by to wszystko wrzucic i zamontowac na klatce schodowej ,poprosze o propozycje
    5 Zasilaczbuforowy chyba zbedny bo mam Ctek mxs 5.0
    Chodzi o monitoring budowy na ktorej bylo wlamanie i zdarzaly sie kilkugodzinne braki pradu.
    Zasieg LTE jest , oraz jest zainstalowany alarm satel , czujki ruchu wewnetrzne plus kontaktrony, ale pojawiaja sie slady na zewnatrz i ktos sie kreci.
    Jesli cos przekombinowalem to prosze o korekte ,chce skompletowac sprzet do12.listopada
  • #2 16795099
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    0. Droższych nie było?:)
    1. Bezpieczniej osobno switch PoE gigabitowy + np DS-7608NI-K2.
    2. Nie. Osobno router z obsługą LTE - rejestrator podepniesz po LANie, podgląd przez chmurę np Ezviz i ewentualnie po rozmowach z konsultantem o przekierowaniu portów/wykupienie publicznego IP.
    3. Szczerze nie wiem.
    4. OBM403020 - takie montuję i są solidnie wykonane, metalowe IP66, na zamek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16795455
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Bud888 napisał:
    Chodzi o monitoring budowy na ktorej bylo wlamanie i zdarzaly sie kilkugodzinne braki pradu.

I co ci da ten monitoring ?
    W twoim przypadku najważniejsze jest otrzymanie szybkiej informacji o tym że ktoś się włamuje i próbuje coś ukraść....

W tym monitoringu - detekcja ruchu będzie faktycznie działać tylko i wyłącznie za dnia.
    W nocy - to deszcz, kurz, będziesz widział jako ruch -wiec praktycznie w nocy nie masz żadnego powiadamiania.
  • #4 16795519
    Bud888
    Poziom 7  
    [quote="dawidedziu"]0. Droższych nie było?:)

[quote="dawidedziu"]0. Droższych nie było?:)

Kolego i po co ta uszczypliwosc , gdzie masz tu podane ceny ,ze ironizujesz znajdz mi taniej porownywalne kamery to stawiam ci krate piwa. Wyjasniam ze biore je za +-200USD tak samo jak DS-2CD2F52F-IWS . Czekam na oferte z twojej strony. Ten rejestrator jest na 8 ami raczej styknie x4

Dodano po 7 [minuty]:

jpl napisał:
    Bud888 napisał:

I co ci da ten monitoring ?
    W twoim przypadku najważniejsze jest otrzymanie szybkiej informacji o tym że ktoś się włamuje i próbuje coś ukraść....

W tym monitoringu - detekcja ruchu będzie faktycznie działać tylko i wyłącznie za dnia.
    W nocy - to deszcz, kurz, będziesz widział jako ruch -wiec praktycznie w nocy nie masz żadnego powiadamiania.

No masz racje ,ale jakie jest wyjscie ciagla nerwowka ,bo np brak pradu i sms o 4 rano awaria i juz nie spisz ,nie wiesz co robic ,jechac nie jechac a tu 200km poza domem , a tak kamery na zasilaniu awaryjnym i sie zajrzy o co chodzi ,zawsze jakis komfort psychiczny. Jesli przychodzi ci na mysl lepsze rozwiazanie to podziel sie wiedza . Czy w tej cenie cos znajde skuteczniejszego. Moge dorzucic czujki ruchu np 35kg .
  • #5 16795546
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Bud888 napisał:
    No masz racje ,ale jakie jest wyjscie ciagla nerwowka ,bo np brak pradu i sms o 4 rano awaria i juz nie spisz ,nie wiesz co robic ,jechac nie jechac a tu 200km poza domem , a tak kamery na zasilaniu awaryjnym i sie zajrzy o co chodzi ,zawsze jakis komfort psychiczny. Jesli przychodzi ci na mysl lepsze rozwiazanie to podziel sie wiedza . Czy w tej cenie cos znajde skuteczniejszego. Moge dorzucic czujki ruchu np 35kg .

Ale jak masz np fotopułapkę to ona ma baterie - ona trzyma przez tydzień, ma czujnik PIR, jak ktoś podejdzie to dostajesz MMSA ze zdjęciem natychmiast i natychmiast możesz reagować.
    Zapisuje zdjęcia filmy na karcie SD.

Takie fotopułapki są najbardziej SKUTECZNE w twoim przypadku.
  • #6 16795593
    Bud888
    Poziom 7  
    Ale jak masz np fotopułapkę to ona ma baterie - ona trzyma przez tydzień, ma czujnik PIR, jak ktoś podejdzie to dostajesz MMSA ze zdjęciem natychmiast i natychmiast możesz reagować.
    Zapisuje zdjęcia filmy na karcie SD.

Takie fotopułapki są najbardziej SKUTECZNE w twoim przypadku.[/quote]

No dobra ale obrotowka za 200usd ogarniam 270stopni w te miejsce 2 albo 3 fotopulapki i to wszystko razy 2 bo dwa narozniki do obstawy , cenowo pewnie wyjdzie podobnie bo dochodzi rejestrator i router. Ale beda jeszcze 2kamery wewnatrz tez obrotowe ,zalatwaja wszystkie wejscia . Te baterie na tydzien sa problemem bo nie ma mnie tam czesto miesiac. Jakie konkretne modele ceny maszna mysli
  • #7 16795597
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Moim zdaniem w tym wypadku kamery sprawdzą się jak najbardziej, tak jak to pisał autor w celach weryfikacyjnych. Pytanie tylko czy muszą być tak drogie i czy same nie staną się łatwym i cennym łupem. Jedna fotopułapka tematu nie ogarnie. Trzeba ich kilka.... Rosną koszty a niezawodność pozostawia wiele do życzenia.
    Pytanie czemu u kolegi budzi taki niepokój informacja o braku zasilania. Przecież system alarmowy pracuje nadal... i powinien popracować jeszcze przynajmniej 24h. Niepokoić się trzeba zacząć gdy w tym czasie nie przyjdzie sms o powrocie. Ma kolega własny nadajnik czy bazuje na informacjach z firmy ochroniarskiej?
    pozdrawiam
  • #8 16795627
    Bud888
    Poziom 7  
    suworow napisał:
    Moim zdaniem w tym wypadku kamery sprawdzą się jak najbardziej, tak jak to pisał autor w celach weryfikacyjnych. Pytanie tylko czy muszą być tak drogie i czy same nie staną się łatwym i cennym łupem. Jedna fotopułapka tematu nie ogarnie. Trzeba ich kilka....

Dzieki ,mam wlasny nadajnik ,czujki wewnetrzne, kontaktrony
    Sama awaria tez niepokoi bo bezpicznik w skrzynce dostepny z ulicy do tego bylo wlamanie do garazu wolnostojacego ,wyniesli np skoczka a slady wokol domu po sniegu ,a kamera jak by byla by cos uchwycila. Nastepnym razem tezbrak alarmu ale lancuchy na wejsciu poprzecinane ,tylko jeden sie ostal ,a wejscie od oswietlonej ulicy. Tak ze tak kombinuje z tym monitoringiem i powtarzam ,ze kamery nie sa takie drogie wyzej napisale koszty.
  • #9 16797784
    Bud888
    Poziom 7  
    Poszukuje solidnej stalowej zamykanej skrzynki gdzie zmieszcze rejestrator akumulator samochodowy, switch, przetwornice itp. Prosze o solidne propozycje ,ktorych nie da sie pokonac duzym srubokretem itp. Jest cos takiego z konkretnymi zamkami a nie blaszka.
  • #10 16799742
    dawidedziu
    Szafka wzmocniona SP-19 15U 650
    Szafka zewnętrzna wzmacniana M-110x58x30 WZM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 16800913
    Bud888
    Poziom 7  
    Kolego dawidedziu Fajne ma wymiary ta szafka i widzę że się orientujesz . A znasz cos jeszcze mocniejsza skrzynke z drzwiami na zawiasach , blacha 2-3 mm. Budowa oddalona i co by nie dało się łomikiem sforsować. Żeby zmieścić tam centralkę alarmu ,rejestrator, Aku min 50ah no i może router. Bo na chwilę obecną to tylko sejfy używane na broń S1 wyglądają porządnie ,ale może jest coś jeszcze pomiędzy tym a twoja propozycja
  • #12 16804183
    dawidedziu
    Ta SP-19 15U 650 ma ścianki z blachy 2mm - nie wystarczą?
    Chyba już mocniejszych skrzynek nie znajdziesz. Może zleć komuś wykonanie takiej skrzynki?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w skompletowaniu zestawu do monitoringu IP, który obejmuje dwie kamery zewnętrzne DS-2CD4332FWD oraz rejestrator DS-7600NI-K1/4P. Zgłasza pytania dotyczące zastosowania oddzielnego switcha PoE, możliwości podłączenia modemu LTE do rejestratora, zasilania systemu oraz wyboru solidnej skrzynki na komponenty. W dyskusji poruszono również kwestie detekcji ruchu, skuteczności monitoringu w nocy oraz alternatywne rozwiązania, takie jak fotopułapki. Użytkownik zwraca uwagę na potrzebę zabezpieczenia sprzętu przed włamaniami oraz brakiem zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA