logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż świateł przeciwmgielnych - Corsa C

ekmir 03 Lis 2017 21:28 13077 8
REKLAMA
  • #1 16799377
    ekmir
    Poziom 24  
    Ocena: 406
    Chciałbym zamontować światła przeciwmgielne do Corsy C.
    Niestety w skrzynce bezpiecznikowej brak obsadzenia bezpiecznika i przekaźnika do tych świateł. W miejscu gdzie powinien być bezpiecznik i przekaźnik brak jest pinów (konektorków).

W jaki sposób można byłoby uruchomić i zamontować oświetlenie przeciwmgłowe przednie w tym aucie ?
  • REKLAMA
  • #2 16799394
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3920
    W bardzo prosty sposób ,oto jeden z nich. Montaż świateł przeciwmgielnych - Corsa C

Sposób drugi.Montaż świateł przeciwmgielnych - Corsa C
  • REKLAMA
  • #3 16799523
    ekmir
    Poziom 24  
    PITERRR
    Bardzo dziękuję.

Czy mogę do tego użyć oryginalnego włącznika z przyciskiem świateł przeciwmgielnych ?

W jaki sposób spowodować sygnalizację włączenie świateł przeciwmgłowych kontrolką w zegarach ?
  • REKLAMA
  • #4 16799534
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Wtedy już bcm steruje światłami. Można przekaznik zasilic z tylnego mgielnego. Wtedy działają razem.
  • #5 16799670
    ekmir
    Poziom 24  
    andrzej20001 napisał:
    Wtedy już bcm steruje światłami.

Czy BCM można jakoś wykorzystać przy np. zastosowaniu pierwszego sposobu ?
  • #6 17263365
    ekmir
    Poziom 24  
    Zakupiłem włącznik świateł z opcją świateł przeciwmgielnych przednich.
    Po zamontowaniu go w pojeździe i załączeniu tych świateł - brak sygnalizacji kontrolki.
    Okazało się, że w liczniku - zegarach brak jest w tym miejscu żarówki.
    Po uzupełnieniu żarówki- kontrolka załącza się wraz z przyciśnięciem przycisku świateł przeciwmgielnych :)

Czy jest szansa, że BCM będzie przystosowany do świateł przeciwmgielnych ?
    Jaki przekaźnik (K39) steruje tymi światłami ?
    Czy to jest taki sam przekaźnik jak K76L ?
  • REKLAMA
  • #7 18924407
    peplunio76
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam!I jak ?Udało Ci się zamontować halogeny do opla?Ja u siebie też chciałem założyć przednie przeciwmgłowe,ale po dokupieniu włącznika świateł takiego z wersji z przednimi przeciwmgielnymi nie świeci mi kontrolka po włączeniu przyciskiem. A żaróweczka jest .Nie wiesz może dlaczego mi kontrolka nie świeci?Paweł
  • #8 18945654
    ekmir
    Poziom 24  
    Sprawdz, czy masz tam zasilanie.
  • #9 18948721
    peplunio76
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Tzn .gdzie mam mieć zasilanie?Do kontrolki halogenów z włącznika?Jak op-comem robię test kontrolek to kontrolka halogenów świeci ale już przy wciśnięciu przyciskiem nie działa...Z wtyczki włącznika świateł wychodzi komplet przewodów(12 sztuk) czyli wszystkie są patrząc na schemat włącznika i teoretycznie kontrolka powinna się zaświecić po włączeniu przycisku przednich przeciwmgielnych...Nie wiem o co chodzi już...Co daje impuls kontrolce?Licznik czy BCM?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zamontować światła przeciwmgielne w Oplu Corsie C, jednak napotyka problem z brakiem odpowiednich pinów w skrzynce bezpiecznikowej do podłączenia bezpiecznika i przekaźnika. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wykorzystanie oryginalnego włącznika świateł przeciwmgielnych oraz zasilanie przekaźnika z tylnego światła przeciwmgielnego. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z brakiem sygnalizacji kontrolki w zegarach po zamontowaniu włącznika, co często było spowodowane brakiem żarówki w liczniku. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości wykorzystania BCM (Body Control Module) oraz identyfikacji przekaźników K39 i K76L.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA