logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie elektroniki z własnym plikiem dźwiękowym.

polska90 03 Lis 2017 23:57 1035 7
REKLAMA
  • #1 16799743
    polska90
    Poziom 10  
    Witam.
    Chciałbym stworzyć dla dziecka zabawkę z wbudowanym układem elektronicznym, gdzie będę mógł zaprogramować kilka zwrotów w formacie audio uruchamianych po naciśnięciu przycisku. Bardzo proszę o instrukcję oraz rady. Mile widziane schematy. Proszę o pomoc, aby uszczęśliwić malucha.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16800796
    polska90
    Poziom 10  
    Zależy mi aby układ był jak najmniejszy. Interesuje mnie poniższy projekt https://hackaday.com/2011/04/25/single-chip-digital-audio-player/#more-41359 .
    Pytanie jak sprawić aby na karcie były zapisane np. 4 scieżki dzwiękowe i były odtwarzane pojedynczo po naciśnięciu przycisku. Nie chcę aby wszystkie pliki odtworzyły się kolejno na zasadzie playlisty.
  • #4 16802468
    danielpoland
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Chcesz jedną sztukę takie urządzenia, czy chcesz produkować takie zabawki?.

Jak jedną sztukę to polecam "alledrogo" są tam gotowe układy tego typu sterowane przyciskami, dźwięki na microSD.
  • REKLAMA
  • #5 16805512
    polska90
    Poziom 10  
    Bardzo proszę o podanie linku bądź nazwy dzięki, której najdę układ. Może źle się określiłem sprawa wygląda następująco, posiadam zabawkę wymawiającą ok 10 zwrotów w języku angielskim sterowaną jednym przyciskiem. Chciałbym aby mówiła w języku polskim. Każdy z dźwięków odtwarzany kolejno po wciśnięciu przycisku. Jeżeli chodzi o ilość wykonam ich maksymalnie 5.
  • REKLAMA
  • #6 16805823
    danielpoland
    Poziom 14  
    Wysłałem link na PW, bo tu chyba nie można za bardzo z tego co pamiętam.
    Na "alledrogo" wystarczy wpisać "moduł dźwiękowy" i kliknąć "szukaj".

Pozdrawiam.
  • #7 16806337
    polska90
    Poziom 10  
    Aktualnie zabawka posiada moduł ze zdjęcia, o wiele większy się raczej nie zmieści. Programowanie elektroniki z własnym plikiem dźwiękowym.
  • #8 16807795
    danielpoland
    Poziom 14  
    To można coś zaprojektować takiego małego, żeby odtwarzało dźwięki z microSD, kwestia budżetu, albo kupić jakiś moduł za kilkadziesiąt złotych i samemu działać z projektem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie zabawki elektronicznej dla dziecka, która odtwarzałaby kilka zwrotów audio po naciśnięciu przycisku. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie modułów dźwiękowych z kartą microSD oraz projektów opartych na Arduino. Podano linki do poradników dotyczących odtwarzania dźwięków oraz wskazówki dotyczące zakupu gotowych układów. Użytkownik wyraził chęć, aby zabawka odtwarzała dźwięki w języku polskim, a także poszukiwał rozwiązań, które pozwolą na odtwarzanie pojedynczych ścieżek audio po naciśnięciu przycisku, zamiast odtwarzania ich w kolejności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA