logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G50-70 - Jakie sterowniki do karty zintegrowanej Intel HD Graphics?

TheManiak 06 Lis 2017 19:44 1491 5
REKLAMA
  • #1 16805711
    TheManiak
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Przeinstalowywałem system operacyjny Widows 7 64-bitowego na laptopie Lenovo G50-70 z totlnym formatem - instalacja z poziomu BIOS'u. Przystapiłem do instalacji sterowników ze strony producenta. Dla pozcji karty zintegrowanej te sterowniki nie są najświeższe, ostatnie wydanie to Intel VGA Driver for Windows 7 (64-bit) - Lenovo G40-70, G50-70, Wersja: 10.18.10.3368, Wydanie: 2014/05/05. Sprawdziłem dodatkowo w Menadrzerze urządzeń, czy sam Windows nie wyszuka nowszej wersji. Nowsza, która została automtycznie pobrana i zainstalowana to, Wersja:10.18.14.4264, Wydanie: 2015/08/04. Idąc za ciosem chciałem zobaczyć czy czasem nie ma wydanych nowszych bezpośrdnio na stronie Intel. Moje kroki przy wyborze mojej karty na stronie: downloadcenter.intel.com , to: Graphics Drivers -> Graphics for 4th Generation Intel -> Intel® HD Graphics for 4th Generation Intel -> Windows 7, 64-bit
    Po wszystich powyższych wyborach ukazuje się najświeższa wersja sterowników dla zintegrowanej karty graficznej Intel (Wersja: 15.40.36.4703, Wydanie: 2017/6/23/).

Pobrałem obie wersje sterwoników( w formie *.exe. i *.zip). Po odpaleniu instalatora:
    - *.exe - wyświetla się błąd z komunikatem: "Ten system operacyjny nie jest obsługiwany";
    -*.zip - po uwcześniejszym rozpakowaniu - wyświetla się błąd "Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania".
    Dla drugiej metody próbowałem równie za pomocą menadżera urządzeń poprzez aktualizację sterowników i "Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika" i wybraniu lokalizacji rozpakowanej paczki.

Próbowałem również pobierać wspomniane sterowniki przy pomocy asystenta automatycznego wykrywania i pobierania sterowników, ale po ukończonym pobieraniu, wysypywała się również instalacja z komunikatem błędu.

Specyfikacja sprzętu:
    01- Lenovo G50-70, Model name: 20351
    02- Intel(R) Core(TM) i7-4510U CPU @ 2.00GHz
    03- 2 kości po 4GB
    04- Intel(R) HD Graphics Family oraz AMD Radeon HD 8500M
    09- Windows 7 Professional 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1
    10- ESET NOD32
  • REKLAMA
  • #2 16805771
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    TheManiak napisał:
    Przystapiłem do instalacji sterowników ze strony producenta. Dla pozcji karty zintegrowanej te sterowniki nie są najświeższe, ostatnie wydanie to Intel VGA Driver

A sterownika chipsetu nie ma? Powinieneś zainstalować jako pierwszy.
  • REKLAMA
  • #3 16805805
    TheManiak
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    TheManiak napisał:
    Przystapiłem do instalacji sterowników ze strony producenta. Dla pozcji karty zintegrowanej te sterowniki nie są najświeższe, ostatnie wydanie to Intel VGA Driver

Zainstalowane
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16807634
    TheManiak
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Nie mam pojęcia, a od Visty 64 bit sterowniki nie rzucają błędem?
    https://www.google.pl/search?q=bez+znajomo%C5...efox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=CcQAWrimE4ystge84x0
    Linux odpal, zobacz, czy nie uszkodzone coś.

Niestety i to nie pomogło. Wyszukiwane w ten sposób sterowniki były również nieaktualne i pobierane z według mnie niepewnych źródeł.

Przeszukałem zagraniczne fora, poczytałem więcej.
    To co udało mi się zrobić i ustalić, spróbuję opisać poniżej.

Na początku wspomnę, że udało się znaleźć najświeższe sterowniki na stronie Intela, które dało się zainstalować z pozytywnym skutkiem - wersja: 15.36.33.4578, data wydania: 1/25/2017.

Żeby nie namiszać w instalacji, postanowiłem dobrze się przygotować przed tym. W tym celu skorzystałem z poradnika, który opisuje w prosty sposó krok po kroku jak dobrze odinstalować i usunąć trwale sterowniki, zalegające pliki po sterownikach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2127212.html

Z racji, że data wydania tej lektury jest dość odległa, a wymienione w niej programy są już płatne lub nie aktualizowane, zdecydowałem użyć się programu nabierząco aktualizowanego: Display Driver Uninstaller - dostępnego w darmowej wersji w internecie.
    Począwszsy od deinstalacji karty dedykowanej zgodnie z instrukcją zamieszczoną w powyższym wątku, kończywszy na deinstalacji sterowników karty zintegrowanej, przystąpiłem do instalacji sterowników Intel. Po ponownym uruchomieniu komputera, przystąpiłem do instalacji sterowników karty graficznej dedykowanej.
  • #6 16807846
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    TheManiak napisał:

Zainstalowane

Czasem ważna jest kolejność, ba, nawet build OS`a.
REKLAMA