logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znikające kanały MUX 3 po wyłączeniu TV z wbudowanym tunerem - co robić?

kryada 07 Lis 2017 11:37 1854 7
REKLAMA
  • #1 16806837
    kryada
    Poziom 13  
    Ocena: 104
    Witam mam pod jedną antenę podpięte 3 tv , dwa z zewnętrznymi tunerami a jeden z wbudowanym , gdy wyłączę ten z wbudowanym tunerem to często przestają działać kanały tvp 1 tvp 2 ogólnie mux 3 na tych pozostałych tv z tunerami zewnętrznymi , co może być tego przyczyną? poniżej schemat jak to mam podpięte , jeden tuner zewnętrzny daje napięcie na płytkę wzmacniacza plus 5 v.
    Znikające kanały MUX 3 po wyłączeniu TV z wbudowanym tunerem - co robić?
  • REKLAMA
  • #2 16806855
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1848
    Jeśli jest wzmacniacz antenowy to logicznym jest, że wymaga on zasilania, inaczej nie będzie działał. Sygnał w.cz. ("programy telewizyjne") powinieneś rozdzielić za separatorem napięcia zasilającego (to taka mała, czarna puszka na przewodzie antenowym, do którego powinien być podlutowany zasilacz 9 - 12V). Rozgałęźnik powinien być z galwaniczną separacją wyjść - w ten sposób unikniesz wzajemnego wpływu połączonych równolegle gniazd antenowych oraz odseparujesz napięcia. Rozgałęziać masz tylko sam sygnał w.cz. a nie zasilanie wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 16806945
    kryada
    Poziom 13  
    No i wszystko mam tak jak piszesz , teraz wyłączyłem zasilanie wzmacniacza z tunera a podpiąłem osobny zasilacz i jest poprawa mux 3 łapie bez problemu ale na jednym tv znowu Polsat mi nie odbiera to znaczy szarpie na pozostałych jest ok , a rozgałęźnik jest ok bo mam w nim poprzecinane zworki tak ze tylko rozdzielam sygnał w.cz a napięcie nie jest rozgałęziane
  • REKLAMA
  • #4 16807109
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Przy wszystkich sprzętach masz, jakie, takie same wtyki antenowe?
    Trzeba było dać zasilacz z regulacją. Jakie masz wartości sygnałów na poszczególnych odbiornikach?
  • REKLAMA
  • #5 16807434
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    kryada napisał:
    jeden tuner zewnętrzny daje napięcie na płytkę wzmacniacza plus 5 v.
    Lepiej zastosować zewnętrzny zasilacz, bo takie rozwiązanie wymaga ciągłego włączenia dekodera, by cała instalacja była cały czas "pod parą".
    kryada napisał:
    rozgałęźnik jest ok bo mam w nim poprzecinane zworki
    Wszystkie?
  • #6 16808054
    kryada
    Poziom 13  
    _kli_ napisał:
    kryada napisał:
    rozgałęźnik jest ok bo mam w nim poprzecinane zworki

Wszystkie?

Wszystkie oprócz tego kabla antenowego do którego zasilacz jest podpięty
  • #7 16808063
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1848
    @kryada rozgałęźniki separujące wyjścia kupuje się a nie samemu tworzy przez przecinanie jakiś drutów.
    Wszystko co powinieneś zrobić i wiedzieć masz w #2. Jak tak, DOKŁADNIE TAK, zrobisz to obraz będzie.
  • #8 16808389
    kryada
    Poziom 13  
    krakarak napisał:
    @kryada rozgałęźniki separujące wyjścia kupuje się a nie samemu tworzy przez przecinanie jakiś drutów.
    Wszystko co powinieneś zrobić i wiedzieć masz w #2. Jak tak, DOKŁADNIE TAK, zrobisz to obraz będzie.

Nic samemu nie robilem , w instrukcji tego rozdzielacza jest tak napisane zeby przeciąć ścieżki na plytce , sa miejsca pozaznaczane gdzie to zrobic

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odbiorem kanałów MUX 3, które znikają po wyłączeniu telewizora z wbudowanym tunerem, podczas gdy inne telewizory z zewnętrznymi tunerami działają poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwego zasilania wzmacniacza antenowego oraz konieczności użycia rozgałęźnika z galwaniczną separacją wyjść. Po podłączeniu osobnego zasilacza do wzmacniacza, poprawił się odbiór MUX 3, ale wystąpiły problemy z odbiorem Polsatu na jednym z telewizorów. Użytkownik potwierdził, że wszystkie urządzenia mają takie same wtyki antenowe, a rozgałęźnik został skonfigurowany zgodnie z instrukcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA