logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić odbiór MUX-3 na antenie siatkowej dla 2 TV?

dziubas34 03 Cze 2017 01:19 2691 11
REKLAMA
  • #1 16509442
    dziubas34
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam. Od pewnego czasu pojawił się problem z odbiorem w szczególności TVP1, TVP2 czyli MUX-3. Wymieniłem starą antenę siatkową (pozostałość po telewizji analogowej) na nową lecz również siatkową (taką sprzedawca wcisnął tacie). Z początku udało się ustawić antenę i odbierała lepiej niż kiedykolwiek. Po 2 dniach jeden TV nie odbiera wcale, drugi tylko niektóre kanały. Schemat obecnej instalacji załączam jako zdjęcie. Drugi rozgałęźnik był dawniej potrzebny do trzeciego TV którego już nie ma. Jestem w kropce bo nie wiem co mam wymieniać i na co wymieniać? Zakupić kierunkową, wymienić wszystkie przewody, dawać jakikolwiek zasilacz, wzmacniacz czy nie? Jak ten zasilacz przy TV2 wpływa na resztę? Co by się stało gdy go wyeliminuję lub zamontuję przed rozgałęźnikiem nr 1? Jak poprawić odbiór MUX-3 na antenie siatkowej dla 2 TV?
  • REKLAMA
  • #2 16509459
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    O 1 rozgałęźnik za dużo. Jeśli masz w antenie symetryzator to zasilacz niepotrzebny. Jeśli masz przedwzmacniacz to dopiero za wyjściem wtyczki separatora zasilacza można rozdzielać sygnał. Tak jak teraz puszczasz 12V na głowicę telewizora a tak nie można.
  • #3 16509557
    itadek
    Poziom 23  
    Ocena: 227
    Mój patent na takie połączenie to: antena siatkowa z wyciągniętym wzmacniaczem i włożony symetryzator, trójnik lub nawet dwa w zależności od potrzeby, wtyczki przy telewizorach muszą być typu "F" bo te czarne od zasilacza tłumią sygnał i napewno będziesz zadowolony działa w kilkunastu domach które zmodernizowałem ( sprawdzone w odległości od nadajnika około 50 - 80km )
  • #4 16509573
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    D214d3k napisał:
    Jeśli masz w antenie symetryzator to zasilacz niepotrzebny. Jeśli masz przedwzmacniacz to dopiero za wyjściem wtyczki separatora zasilacza można rozdzielać sygnał. Tak jak teraz puszczasz 12V na głowicę telewizora a tak nie można.

To sobie popisałeś. Zasilacz jest przy TV a o rozgałęźnikach nic nie wiadomo więc nie wiadomo czy napięcie przechodzi do drugiego TV.
    Do autora.
    Jak masz wzmacniacz to musi być zasilacz. Daj go przed rozgałęźnikiem lub podaj dokładnie jakie to rozgałęźniki.
  • REKLAMA
  • #5 16509605
    bart1500
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    To powiedzcie mi,dlaczego u mnie antena z zasilaczem na DVB-T nie działa, a bez zasilacza już tak (czyt. ze symetryzatorem).
  • REKLAMA
  • #6 16509661
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 224
    bart1500 napisał:
    To powiedzcie mi,dlaczego u mnie antena z zasilaczem na DVB-T nie działa, a bez zasilacza już tak (czyt. ze symetryzatorem).

Masz blisko do nadajnika.
  • #7 16509682
    itadek
    Poziom 23  
    Ocena: 227
    bart1500 napisał:

bo wzmacniacz też wzmacnia zakłócenia, bardzo często instalacja ze wzmacniaczem lubi sie wzbudzać i strasznie sieje syganł wtedy skacze 0-100%
  • #8 16509721
    bart1500
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    barteksmrek napisał:
    bart1500 napisał:

Masz blisko do nadajnika.

70-80km to blisko?
  • #9 16509734
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 224
    80Km? jaja sobie robisz?
  • REKLAMA
  • #11 16510319
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    bart1500 napisał:
    W linii prostej 65

Odbierasz ze Św. Krzyża? Bliżej masz Tarnobrzeg (ok. 30 km, ale brak mux-2) i Tarnów (ok. 45 km).
    dziubas34 napisał:
    Od pewnego czasu pojawił się problem z odbiorem w szczególności TVP1, TVP2 czyli MUX-3

dziubas34 napisał:
    Po 2 dniach jeden TV nie odbiera wcale, drugi tylko niektóre kanały

Stroiłeś ręcznie czy na automacie? Sprawdź czy telewizory są nastrojone na te same kanały - może odbierają z dwóch różnych nadajników?
  • #12 17366139
    dziubas34
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Problem rozwiązany. Winny był jednak kabel antenowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z odbiorem kanałów MUX-3, szczególnie TVP1 i TVP2, na antenie siatkowej. Po wymianie anteny na nową, sygnał początkowo był lepszy, ale po dwóch dniach jeden telewizor przestał odbierać, a drugi miał problemy z niektórymi kanałami. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może wynikać z nadmiaru rozgałęźników, niewłaściwego umiejscowienia zasilacza oraz zakłóceń wzmacniacza. Wskazano, że zasilacz powinien być umieszczony przed rozgałęźnikiem, a użycie symetryzatora może poprawić jakość sygnału. Ostatecznie autor rozwiązał problem, wymieniając kabel antenowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA