logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-82 - jak zmienić język menu z chińskiego na angielski?

JOJO666 07 Lis 2017 21:23 6846 7
REKLAMA
  • #1 16808174
    JOJO666
    Poziom 11  
    Witam mam problem z radiem baofeng uv-82 włączam radio rano a tu chińskie napisy menu wszytko po chińskie da się to naprawić ?

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16808498
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    W zasadzie są tylko dwie metody których można by spróbować: 1. znajdź w menu pozycję nr 40 zatwierdź MENU wybierz ostatnią pozycję, zatwierdź MENU to jest całkowity reset urządzenia (usunie wszystkie dane) być może to coś pomoże 2. znajdź w menu pozycję nr 14 to komunikaty głosowe wciskanych klawiszy, zatwierdź MENU tam powinny być dwie opcje do wyboru jedna to język chiński druga to angielski. 3. być może w programie do PC po kablu jest taka możliwość ale niestety nie mam w tej chwili ani urządzenia ani softu więc ci powiem. W samym menu tego Baofenga nie ma pozycji do zmiany wyświetlanego języka, wydaje mi się że trafił ci się egzemplarz przeznaczony na tamtejszy rynek, W załączeniu masz instrukcję z rozpiską menu, co prawda od modelu UV5R ale menu w zasadzie jet to samo.
    Załączniki:
    • Baofeng UV5R Manual Legal Size.pdf (8.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16808617
    JOJO666
    Poziom 11  
    Próbowałem te metody nie działa dalej chińskie napisy dzięki za poradę a gdzie znajdę softa do tego modelu ?
  • REKLAMA
  • #5 16812346
    JOJO666
    Poziom 11  
    Chodziło mi o oprogramowanie radia nie program do wygrywania listy lub jakiś tam ustawień
  • #6 16813593
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Nie ma żadnej możliwości wgrania firmware (softu) do urządzenia Baofeng UV-82. Nic z tym już nie zrobisz, pozostaje albo ogarnąć chińskie "krzaczki" albo sprzedać za kilka złotówek komuś komu nie będzie to przeszkadzać bo zna na pamięć menu Baofenga ( a są tacy) :)
  • REKLAMA
  • #7 17084791
    SP7KIE
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Udało się Koledze zmienić język?
  • #8 17106832
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z radiem Baofeng UV-82, które po włączeniu wyświetla menu w języku chińskim. Proponowane metody zmiany języka obejmują: reset urządzenia poprzez menu (pozycja nr 40) oraz zmianę ustawień komunikatów głosowych (pozycja nr 14), gdzie powinny być dostępne opcje językowe. Niestety, użytkownik nie zdołał zmienić języka, a dostępne oprogramowanie do programowania radia nie umożliwia wgrania nowego firmware. Ostatecznie, zmiana języka w modelu UV-82 wydaje się niemożliwa, co sugeruje, że urządzenie może być przeznaczone na rynek chiński.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA