logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować kanały w Baofeng UV 82, by były widoczne na wyświetlaczu?

Borteks 03 Lut 2019 00:16 9888 11
REKLAMA
  • #1 17750604
    Borteks
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Mam problem z zaprogramowaniem kanałów do radiotelefonu. Po wpisaniu ich w komputerze w rubryki i importowaniu do radia nie pokazują się. Czy ktoś może wie, jak można zaprogramować radio, żeby nazwy kanałów widniały na wyświetlaczu?
  • REKLAMA
  • #2 17750654
    Radhezz87
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wejdź w menu radia w pozycjach 21 i 22 masz opcje MDF-A i MDF-B, co odpowiada oczywiście górnemu i dolnemu kanałowi. Żeby wyświetlić nazwę kanału musisz ustawić tam opcję NAME (zamiast FREQ czy CH). Zatwierdź i zobacz czy się wyświetla nazwa.

Jeśli zadziała to na przyszłość w ustawieniach przy programowaniu CHIRP-em wchodzisz w zakładkę Settings->Basic settings i tam masz parametry Display Mode, w obu ustawiasz NAME i masz nazwy kanałów ustawione zaraz po zaprogramowaniu. Te ustawienia są przypisane do pliku z wsadem pamięci radia, także trzeba to jeszcze zapisać i pamiętać, że na innym pliku może być co innego.
  • #3 17752089
    Borteks
    Poziom 5  
    Zrobiłem tak, jak mówisz, ale ciągle radio wyświetla częstotliwości. Może w czym innym problem?

Jak zaprogramować kanały w Baofeng UV 82, by były widoczne na wyświetlaczu? Jak zaprogramować kanały w Baofeng UV 82, by były widoczne na wyświetlaczu? Jak zaprogramować kanały w Baofeng UV 82, by były widoczne na wyświetlaczu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17752877
    Radhezz87
    Poziom 12  
    Kolego, ale Ty nie jesteś w trybie kanałowym na radiu, tylko VFO. Wyłącz radyjko, naciśnij i przytrzymaj MENU i włącz je ponownie, to pod ikonką baterii pojawi się w górnym i dolnym rzędzie mała liczba oznaczająca numer kanału (tego z pozycji Loc w tabeli jak programujesz).
  • REKLAMA
  • #5 17754047
    cm954
    Poziom 2  
    dokładnie Radhezz :)
    ja odnośnie innego problemu tego modelu ... sql ma za wysoko ustawione progi (tak mnie sie wydaje) , odesłałem do serwisu i kolo stwierdził , że wszystko jest okej ... próbowałem sam te progi ustawić chirp'em , ale nie chcą się wklepać ... niby się wklepały , ale nadal nie działają ... poziom "0" ma ustawienie 0 czyli tak jak by wyłączyć squelcha , natomiast poziom "1" ma ustawione coś koło ~21 i stopniowo więcej , gdzie poziom "9" ma ~33. może ktoś się bawił tym i sprawdził by czy jeśli by tak na poziomie "1" ustawić również wartość 0 (słownie: ZERO) , to czy na ustawionym poziomie "0" oraz "1" squelch będzie otwarty (?) u mnie niestety nic to nie zmieniło ... jaka lipa była , taka jest.
    druga niedziałająca sprawa tego modelu to wybór szerokości pasma ... w radiotelefonie opcja nr5 podpisana jako "WN" i tutaj mamy do wyboru "NARROW" oraz "WIDE" , gdzie według instrukcji na wąskim mamy 12,5kHz a na szerokim 50kHz. i tutaj zdziwienie moje , bo korespondencje które latają 5-10kHz niżej i wyżej od ustawionej częstotliwości radyjko mi nie zbiera bez względu na jakiekolwiek ustawienie. muszę niestety ręcznie przestawiać , aby posłuchać.
  • #6 17754303
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    cm954 napisał:
    poziom "0" ma ustawienie 0 czyli tak jak by wyłączyć squelcha , natomiast poziom "1" ma ustawione coś koło ~21 i stopniowo więcej...

Dokładnie jest tak jak piszesz - one wszystkie tak mają ... to zabawka przecież...
  • #7 17754584
    Radhezz87
    Poziom 12  
    cm954 napisał:
    może ktoś się bawił tym i sprawdził by czy jeśli by tak na poziomie "1" ustawić również wartość 0 (słownie: ZERO) , to czy na ustawionym poziomie "0" oraz "1" squelch będzie otwarty (?) u mnie niestety nic to nie zmieniło ... jaka lipa była , taka jest.
    Nie bawiłem się, ale u mnie poziomy fabryczne są prawidłowe. Zresztą z opisu wynika że problem może leżeć gdzie indziej, bo ZERO to ZERO, squelch wyłączony, cały czas odbiera - i tak też jest u mnie. Sytuacją przykładową kiedy SQL nie działa, jest kanał w trybie ToneSQL, czyli odbiornik się otwiera po wykryciu tonu CTCSS o zadanej częstotliwości, w przeciwnym wypadku milczy.

cm954 napisał:
    druga niedziałająca sprawa tego modelu to wybór szerokości pasma ... w radiotelefonie opcja nr5 podpisana jako "WN" i tutaj mamy do wyboru "NARROW" oraz "WIDE" , gdzie według instrukcji na wąskim mamy 12,5kHz a na szerokim 50kHz. i tutaj zdziwienie moje , bo korespondencje które latają 5-10kHz niżej i wyżej od ustawionej częstotliwości radyjko mi nie zbiera bez względu na jakiekolwiek ustawienie. muszę niestety ręcznie przestawiać , aby posłuchać.
    To tak nie działa że co Ci wchodzi w "szerokość" to wszystko słychać, chyba że jako zakłócenia. Jest ustawiona częstotliwość kanału i szerokość kanału albo na 12,5kHz albo 25kHz. To ma wpływ odbieraną głębokość modulacji, a nie na łapanie wszystkiego wokół.
  • #8 17754716
    cm954
    Poziom 2  
    nasłuchuje zwykłe analogowe korespondencje , nie tony. u mnie sql otwarty też działa , ale poziom "1" działa tak samo jak i poziom "9" ... wyłapałem jakiś na tyle słaby sygnał , że na poziomie "1" ledwo co się otwierał (rwało) , więc na poziomie "9" to już nie powinien , a otwiera tak samo jak na poziomie "1" ... toteż stwierdzam , że coś tutaj nie halo z tym squelchem.
    a z tą szerokością pasma , to ... nasłuchuje pewnej częstotliwości i korespondencje wyraźnie są jakieś niepełne ... doszedłem , że częstotliwości kolejnych korespondencji są nieraz odrobine przesunięte (nie zawsze) i wyskakują 5-10kHz wyżej i niżej ... czyżby radia mięli mało selektywne? bo na jakiś system to mnie to raczej nie wygląda. no chyba , że nadają w tak wąskim paśmie jak 5kHz :) ale nadal zagadkowe są dla mnie te skaczące częstotliwości.
  • #9 17755148
    Borteks
    Poziom 5  
    A wiecie może czy jest jakiś sposób na zwiększenie zasięgu nadawania i odbioru ,albo co trzeba zmienić ?
  • REKLAMA
  • #10 17755713
    Radhezz87
    Poziom 12  
    cm954 napisał:
    nasłuchuje zwykłe analogowe korespondencje , nie tony. u mnie sql otwarty też działa , ale poziom "1" działa tak samo jak i poziom "9" ... wyłapałem jakiś na tyle słaby sygnał , że na poziomie "1" ledwo co się otwierał (rwało) , więc na poziomie "9" to już nie powinien , a otwiera tak samo jak na poziomie "1" ... toteż stwierdzam , że coś tutaj nie halo z tym squelchem.
    Spróbuj z tymi ustawieniami Link

cm954 napisał:
    a z tą szerokością pasma , to ... nasłuchuje pewnej częstotliwości i korespondencje wyraźnie są jakieś niepełne ... doszedłem , że częstotliwości kolejnych korespondencji są nieraz odrobine przesunięte (nie zawsze) i wyskakują 5-10kHz wyżej i niżej ... czyżby radia mięli mało selektywne? bo na jakiś system to mnie to raczej nie wygląda. no chyba , że nadają w tak wąskim paśmie jak 5kHz :) ale nadal zagadkowe są dla mnie te skaczące częstotliwości.
    Pływać może i nadajnik i odbiornik - nie oczekuj od chińczyka cudów... A jak ustaliłeś że częstotliwość "pływa"?

Borteks napisał:
    A wiecie może czy jest jakiś sposób na zwiększenie zasięgu nadawania i odbioru ,albo co trzeba zmienić ?
    Jasne, potrzebna jest antena z prawdziwego zdarzenia. Taki sarkazm trochę, a trochę "rada uniwersalna", ale z fusów nie da się niestety wróżyć, trzeba więcej informacji, gdzie chcesz nadawać, czego słuchać, itd. itd.
  • #11 17756261
    Borteks
    Poziom 5  
    Chodzi o nasłuch dla OSP ,odległość około 30 km od komendy . Jest to w ogóle wykonalne na tym radiu ? Częstotliwości około 149.000
  • #12 17756320
    Radhezz87
    Poziom 12  
    Borteks napisał:
    Chodzi o nasłuch dla OSP ,odległość około 30 km od komendy . Jest to w ogóle wykonalne na tym radiu ? Częstotliwości około 149.000
    Dyspozytora (M/PSK) będziesz raczej słyszał, choć to zależy od ukształtowania terenu, ale o wozach to raczej nie ma co marzyć. Ja w tej chwili na metrowej antenie na wysokości ok. 8m przy dobrych warunkach ściągam wozy z odległości ok. 15km, ale to praktycznie sam otwarty teren. I tak wszystkiego nie słyszę, bo SK jest blisko, to często korespondencja idzie z ręczniaka, to tego już nie ma szans usłyszeć powyżej 1,5-2km.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyświetlaniem nazw kanałów na radiotelefonie Baofeng UV-82 po ich zaprogramowaniu. Odpowiedzi sugerują, aby w menu radia ustawić opcję wyświetlania nazw kanałów (NAME) w pozycjach MDF-A i MDF-B. Dodatkowo, ważne jest, aby radio było w trybie kanałowym, a nie VFO. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami związanymi z innymi problemami, takimi jak ustawienia squelcha i szerokości pasma, które mogą wpływać na odbiór sygnału. Wskazówki dotyczące poprawy zasięgu nadawania i odbioru obejmują użycie lepszej anteny oraz dostosowanie ustawień radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA