Mam problem z zaprogramowaniem kanałów do radiotelefonu. Po wpisaniu ich w komputerze w rubryki i importowaniu do radia nie pokazują się. Czy ktoś może wie, jak można zaprogramować radio, żeby nazwy kanałów widniały na wyświetlaczu?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcm954 napisał:poziom "0" ma ustawienie 0 czyli tak jak by wyłączyć squelcha , natomiast poziom "1" ma ustawione coś koło ~21 i stopniowo więcej...
cm954 napisał:Nie bawiłem się, ale u mnie poziomy fabryczne są prawidłowe. Zresztą z opisu wynika że problem może leżeć gdzie indziej, bo ZERO to ZERO, squelch wyłączony, cały czas odbiera - i tak też jest u mnie. Sytuacją przykładową kiedy SQL nie działa, jest kanał w trybie ToneSQL, czyli odbiornik się otwiera po wykryciu tonu CTCSS o zadanej częstotliwości, w przeciwnym wypadku milczy.może ktoś się bawił tym i sprawdził by czy jeśli by tak na poziomie "1" ustawić również wartość 0 (słownie: ZERO) , to czy na ustawionym poziomie "0" oraz "1" squelch będzie otwarty (?) u mnie niestety nic to nie zmieniło ... jaka lipa była , taka jest.
cm954 napisał:To tak nie działa że co Ci wchodzi w "szerokość" to wszystko słychać, chyba że jako zakłócenia. Jest ustawiona częstotliwość kanału i szerokość kanału albo na 12,5kHz albo 25kHz. To ma wpływ odbieraną głębokość modulacji, a nie na łapanie wszystkiego wokół.druga niedziałająca sprawa tego modelu to wybór szerokości pasma ... w radiotelefonie opcja nr5 podpisana jako "WN" i tutaj mamy do wyboru "NARROW" oraz "WIDE" , gdzie według instrukcji na wąskim mamy 12,5kHz a na szerokim 50kHz. i tutaj zdziwienie moje , bo korespondencje które latają 5-10kHz niżej i wyżej od ustawionej częstotliwości radyjko mi nie zbiera bez względu na jakiekolwiek ustawienie. muszę niestety ręcznie przestawiać , aby posłuchać.
cm954 napisał:Spróbuj z tymi ustawieniami Linknasłuchuje zwykłe analogowe korespondencje , nie tony. u mnie sql otwarty też działa , ale poziom "1" działa tak samo jak i poziom "9" ... wyłapałem jakiś na tyle słaby sygnał , że na poziomie "1" ledwo co się otwierał (rwało) , więc na poziomie "9" to już nie powinien , a otwiera tak samo jak na poziomie "1" ... toteż stwierdzam , że coś tutaj nie halo z tym squelchem.
cm954 napisał:Pływać może i nadajnik i odbiornik - nie oczekuj od chińczyka cudów... A jak ustaliłeś że częstotliwość "pływa"?a z tą szerokością pasma , to ... nasłuchuje pewnej częstotliwości i korespondencje wyraźnie są jakieś niepełne ... doszedłem , że częstotliwości kolejnych korespondencji są nieraz odrobine przesunięte (nie zawsze) i wyskakują 5-10kHz wyżej i niżej ... czyżby radia mięli mało selektywne? bo na jakiś system to mnie to raczej nie wygląda. no chyba , że nadają w tak wąskim paśmie jak 5kHzale nadal zagadkowe są dla mnie te skaczące częstotliwości.
Borteks napisał:Jasne, potrzebna jest antena z prawdziwego zdarzenia. Taki sarkazm trochę, a trochę "rada uniwersalna", ale z fusów nie da się niestety wróżyć, trzeba więcej informacji, gdzie chcesz nadawać, czego słuchać, itd. itd.A wiecie może czy jest jakiś sposób na zwiększenie zasięgu nadawania i odbioru ,albo co trzeba zmienić ?
Borteks napisał:Dyspozytora (M/PSK) będziesz raczej słyszał, choć to zależy od ukształtowania terenu, ale o wozach to raczej nie ma co marzyć. Ja w tej chwili na metrowej antenie na wysokości ok. 8m przy dobrych warunkach ściągam wozy z odległości ok. 15km, ale to praktycznie sam otwarty teren. I tak wszystkiego nie słyszę, bo SK jest blisko, to często korespondencja idzie z ręczniaka, to tego już nie ma szans usłyszeć powyżej 1,5-2km.Chodzi o nasłuch dla OSP ,odległość około 30 km od komendy . Jest to w ogóle wykonalne na tym radiu ? Częstotliwości około 149.000