logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać filmy na CD 870 MB w NERO lub Video Studio 9?

Jan Dobrowolski 08 Sie 2005 17:27 2967 5
REKLAMA
  • #1 1717072
    Jan Dobrowolski
    Poziom 11  
    Mam CD 870 MB i chciałem na nich nagrać domowe filmy CD ale NERO nie widzi tak dużego dysku tylko 703 MB . Jak ustawić NERO lub inny program np Video Studio 9 na nagrywanie na 870 MB?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1717108
    Ma-y-ster
    Poziom 15  
    Witam.
    Wejdź na www.cdrinfo.pl , tam poszukaj swojej nagrywarki i sprawdź czy widzi dyski CD o pojemności większej niż standardowe 700MB/80min. Możesz jeszcze użyć w nero tzw. overburning-u (nie wiem czy dobrze napisałem ;) ) który chyba wiesz do czego służy, ale tym sposobem możesz uszkodzić nagrywarkę. Osobiście nie używałem overburning-u bo nie ryzykuje mojej kochanej nagrywarki na jej stratę ;) poza tym gwarancja (chyba, gdzieś to czytałem, i nie pamiętam na 100%) nie obejmuje naprawy uszkodzonej nagrywarki po właśnie tym sposobie nagrywania.
  • REKLAMA
  • #3 1718845
    Jan Dobrowolski
    Poziom 11  
    Witam, dziękuję za wskazówkę. Byłem na tej stronie ale moja nagrywarka
    LG GSA-4163B w rubryce 870 MB brak danych......Moze na stronie producenta ? poszukam. Co do "overboming"-u to nie wiem co to jest. Przeczytałem w ustawieniach NERO o czymś takim z równoczesnym ostrzeżeniem o możliwym uszkodzeniu nagrywarki. Ale na czym polega to niebezpieczeństwo to nie wiem.
  • REKLAMA
  • #4 1720289
    Wobes
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Witam
    Pale takie plytki na nagrywarce LG i nie mialem do tej pory wiekszych problemow, ale nigdy nie nagrywalem takiej plyt do ostatniego megabajta (zawsze kilka zostawiam). Mam Nero 6. Trzeba właczyc Overburning i palic plytke w trybie DAO ("Disc at Once" - przycisk "Wiecej" w oknie gdzie podaje sie nazwe plyty i wybiera predkosc). Obowiazkowo trzeba zamknac sesje. Najlepiej palic takie plytki z mala predkoscia, np 32x. Trzeba tylko uwazac nagrywajac muzyke i filmy, bo nie kazdy sprzet grajacy (wieza, kino domowe, discman) poprawnie odtwarza plyty o podwyzszonej gestosci i niekiedy zdarza sie mu przeskakiwac i zacinac (zwlaszcza przy plikach mp3).
    Overburning, czyli nadpalanie to nagrywanie wiekszej ilosci danych na plyte niz jest to przewidziane przez jej producenta. Zwykle mozna nadpalic do kilku megabajtow wiecej, ale na wlasne ryzyko - zdarza sie, ze na takiej plycie wystapia bledy.
    Nero ostrzega przed nagrywaniem plyt 870MB, bo z tego co wiem widzi taka plytke jako 700MB. Przy kompletowaniu plikow w oknie nero trzeba korzystac z licznika megabajtow, a nie paska zajetosci plyty, bo latwo przesadzic z iloscia plikow.
  • REKLAMA
  • #5 1723644
    Ma-y-ster
    Poziom 15  
    Niebezpieczeństwo overburning-u polega na tym:
    overburning to wypalanie na końcu, na ostatnich scieżkach płyty, czasem płyta ma więcej niż te dane 700mb i można nagrać 716mb ale żeby to zrobić to balansuje się na kawędzi płytki, i można uszkodzić tym sposobem laser (odbije się od płytki nie to co ma lub coś w tym rodzaju, mam sklerozę do takich rzeczy o których czytałem 2, może 3 lata temu ;) wybacz ). A że tutaj masz aż 870mb i nie wiadomo czy twoja nagrywarka wykrywa te płyty o takiej pojemności to zastosowanie overburning-u jest rzutem nagrywarki w przepaść z myślą "nic jej nie będzie". A nóż a widelec moze się uda wypalić raz, może dwa ale za np. trzecim możesz kupić nową nagrywarkę.

P.S. Dziękuję za punkt pomocy ;)
  • #6 1989052
    Jan Dobrowolski
    Poziom 11  
    Witam. Dziękuję za podpowiedzi. Wygląda na to że wypalanie 870 MB może się udać kilka razy a może i więcej, ale nie jest wykluczone że można zepsuć nagrywarkę. Wybieram nagrywanie 700 MB nawet na CD 870 MB. Dziękuję.
    Kończę temat.
REKLAMA