logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 3,3V 2500mA do aparatu cyfrowego?

jareks91 08 Sie 2005 17:45 3779 16
REKLAMA
  • #1 1717113
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Chcialbym wykonać zasilacz stabilizowany 3,3 V na wyjściu i wydajność ma psiadać 2500mA

Nie jestem specem od zasilaczy, ale czy dobrym rozwiażaniem jest taki sposób:
    trafo -> mostek =>kon filtrujące elekttrolit i ceramiczny -> stabilizator 3,3 -> elektrolit.

Jednak ten zasilacz chciałbym podłaczyć do aparatu cyfrowego i nie chcialbym zepsuć aparatu cyfrowego.
    Jakie nieporzadane zjawiska fizyczne moga wystąpić w tak prostym zasilaczu??
    Jak obliczyć powierzchnie radiatora, który bedzie sie znajdowal w obudowie plastikowej jeżeli trafo to 220/12V - 1 A??
    z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1717168
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Na twoim miejscu (o ile masz taką możliwość) to brałbym to napięcię prosto z zasilacza komputerowego. Napięcie +3,3V to pomarańczowy przewód. Same plusy: duża wydajność prądowa, idealnie stabilizowanie.

Pozdrawiam
  • #3 1717188
    jareks91
    Poziom 21  
    Kminek napisał:
    Hej!

Na twoim miejscu (o ile masz taką możliwość) to brałbym to napięcię prosto z zasilacza komputerowego. Napięcie +3,3V to pomarańczowy przewód. Same plusy: duża wydajność prądowa, idealnie stabilizowanie.

Pozdrawiam

Nie mam takiej możliwości musze wykonać przenośny zasilacz.
    Interesują mnie tylko jakie występują nieporządane zjawiska w najprostszym zasilaczu.
    pozdrawiam
  • #4 1717225
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3368
    jareks91 napisał:
    trafo -> mostek =>kon filtrujące elekttrolit i ceramiczny -> stabilizator 3,3 -> elektrolit.

Jak obliczyć powierzchnie radiatora,

Witam.
    Dodaj koniecznie bezpieczniki, na pierwotnym i na wtórnym.
    Do uzwojenia pierwotnego dodaj warystor na 275 V (chroni przed przepięciami). Poza tym układ prawidłowy.

Musisz wiedzieć jaka będzie moc tracona na elemencie oraz na jaką temp. max. jest zaprojektowany element.
    W razie wątpliwości - pytaj.
    Pozdrawiam
  • #5 1717232
    MarcinG
    Poziom 30  
    Witam
    Taki układ jest dobry. Pomyślałbym jednak nad zabezpieczeniem aparatu przed wzrostem napięcia. Jeśli zasilacz ulegnie uszkodzeniu istnieje jakieś prawdopodobieństwo pojawienia się na wyjściu napięcia wyższego niż 3,3V, mogłoby to uszkodzić aparat. Koszt układu zabezpieczającego na pewno jest niższy od nowego aparatu.
  • REKLAMA
  • #6 1717539
    jareks91
    Poziom 21  
    Aleksander_01 napisał:
    jareks91 napisał:

Witam.
    Do uzwojenia pierwotnego dodaj warystor na 275 V (chroni przed przepięciami). Poza tym układ prawidłowy.

Musisz wiedzieć jaka będzie moc tracona na elemencie oraz na jaką temp. max. jest zaprojektowany element.
    Pozdrawiam

Hmm nigdy nie używałem bezpieczników. Rozumiem że trzeba kupić bezpiecznik 220v/1A i 3,3V/3A - to zabezpiecza przed zwarciami czyż tak? Bedą takie mieli w elektroniku?

Cytat:
    Witam
    Taki układ jest dobry. Pomyślałbym jednak nad zabezpieczeniem aparatu przed wzrostem napięcia. Jeśli zasilacz ulegnie uszkodzeniu istnieje jakieś prawdopodobieństwo pojawienia się na wyjściu napięcia wyższego niż 3,3V, mogłoby to uszkodzić aparat. Koszt układu zabezpieczającego na pewno jest niższy od nowego aparatu.

W jaki sposób zabezpieczyć przed wzrostem napięcia w razie awarii??

dziekuje za wskazówki
  • Pomocny post
    #7 1717625
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    jareks91 napisał:
    Aleksander_01 napisał:
    jareks91 napisał:

Witam.

Pozdrawiam

Hmm nigdy nie używałem bezpieczników. Rozumiem że trzeba kupić bezpiecznik 220v/1A i 3,3V/3A - to zabezpiecza przed zwarciami czyż tak? Bedą takie mieli w elektroniku?

Nie. Zasilacz ten będzie miał moc około 8.25W (2.5A*3.3V), a więc potrzebujesz bezpieczniki:
    po stronie pierwotnej: ~40mA (8.25W/220V=0.0375A)[tzw. zwłoczny)
    po stronie wtórnej: ~2.5A (Taki, jaki spodziewasz się tam mieć prąd maksymalny.)[Lepiej go dać już na wyjściu - wtedy nie będzie się palił przy ładowaniu elektrolitów]
    W bezpiecznikach chodzi o prąd.
    Cytat:

Cytat:
    Witam

W jaki sposób zabezpieczyć przed wzrostem napięcia w razie awarii??

dziekuje za wskazówki

Hmm. Tutaj ci nie poradzę. Ale może np. 5 diod prostowniczyw (lepiej Schotkyego) połączonych szeregowo w kierunku przewodzenia, włączonych równolegle do wyjścia. Przy wzroście napięcia taki układ powinien zewrzeć wyjście do masy i popalić bezpieczniki.

Ps. Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z moich rad :-).
  • Pomocny post
    #8 1717856
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3368
    [quote="MarQs11 5 diod prostowniczyw (lepiej Schotkyego) połączonych szeregowo w kierunku przewodzenia, włączonych równolegle do wyjścia. Przy wzroście napięcia taki układ powinien zewrzeć wyjście do masy i popalić bezpieczniki.

Ps. Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z moich rad :-).[/quote]
    Witam
    Bardzo dobry pomysł, lepszego i tańszego nie znajdziesz.
    Wskazówki odnośnie bezpieczników dobre, z tym że bezpiecznik na wyjściu daj bezzwłoczny (szybki).
    Pozdrawiam
  • #9 1717998
    jareks91
    Poziom 21  
    Aleksander_01 napisał:
    [quote="MarQs11 5 diod prostowniczyw (lepiej Schotkyego) połączonych szeregowo w kierunku przewodzenia, włączonych równolegle do wyjścia. Przy wzroście napięcia taki układ powinien zewrzeć wyjście do masy i popalić bezpieczniki.

Ps. Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z moich rad :-).

Witam
    Bardzo dobry pomysł, lepszego i tańszego nie znajdziesz.
    Wskazówki odnośnie bezpieczników dobre, z tym że bezpiecznik na wyjściu daj bezzwłoczny (szybki).
    Pozdrawiam[/quote]

dziekuje za wszelkie wskazówki :)
    zmontuje ukłąd to zobaczymy a co do zabezpieczenia to wymyślilem lepsze zdecydowanie :) Schemat poniżej.
    Buz10, przy napieciu 3,3V przewodzi ok 1mA a przy 5-6 myśle że już wywali bezpiecznik 2,5A
    oceńcie czy dobry pomysł
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować zasilacz 3,3V 2500mA do aparatu cyfrowego? zabezpieczenie.JPG (3.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1718514
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Zabezpieczyć przed wzrostem napięcia możesz też przy pomocy diody zenera, diody zenera i triaka lub diody reagującej na tzw szpilki przepięciowe. Jesli będziesz zainteresowany. To odnajdę dokładne dane i Ci przekaże.
  • #11 1718679
    jareks91
    Poziom 21  
    Moon voyager napisał:
    Zabezpieczyć przed wzrostem napięcia możesz też przy pomocy diody zenera, diody zenera i triaka lub diody reagującej na tzw szpilki przepięciowe. Jesli będziesz zainteresowany. To odnajdę dokładne dane i Ci przekaże.

tak jestem zainteresowany, jeśli możesz to daj opis.
    z góry dziekuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1720758
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Jestem trochę na wczasach, więc mam małe możliwości skorzystać np. z katalogów czy robić rysunki. Postaram się jednak opisać dokładnie jak ja zabezpieczyłem i okazało się, że bardzo skutecznie sprzęt warty kilkanaście tysiecy złotych. Nie wiem, jak daleko jesteś z elektroniką, dlatego pozwól mi opisywać tak jak gdybyś o niej nie miał pojęcia to tylko tak na wszelki wypadek i broń Boże nie pogniewaj się. Otóż ja na wyjściu mojego zasilacza umieściłem diodę zenera wiekszej mocy DOBRANĄ specjalnie z kilku innych pod kątem dokładnego napięcia. W zależności od producenta czasami diody zaczynają przewodzić już trochę wcześniej albo trochę za późno wybierz taką, która zaczyna przewodzić idealnie, tak jak chcesz. Diodę zamocuj "strzałką" DO PLUSA zasilania (jeśli jesteś elektronikiem to wiesz o co chodzi a jesli nie jesteś to kieruj się właśnie rysunkim i oznaczeniem diody. Działanie jest takie, że kiedy napięcie na wyjściu zasilacza przekracza napięcie diody zenera to dioda zaczyna przewodzić obniżając tym samym napięcie na wyjściu. ( to taki mały dosyć prymitywny stabilizator). Dużo lepszy i szbszy jest tyrystor włączony tym razem (niech już zostanie ta strzałka) strzałką do minusa zasilania i dioda taka sama jak w poprzednim przykładzie połączona strzałką do plusa zasilania a drugim końcem do bramki tyrystora. Działa to w ten sposób, że kiedy napięcie przekroczy (tak jak w powyższym przykładzie napięcie diody zenera), dioda "poda" napięcie na bramkę tyrystora a to spowoduje otwarcie tyrystora i jego przewodzenie skutkujące momentalnym spaleniem bezpiecznika. Na czas palenia się bezpiecznika tyrystor zwiera wyjście praktycznie odcinając zasilane urządzenie. (za tyrystorem nie powinno już być kondensatorów(!). Są jeszcze takie diody (transil diode), które przewodzą (w obie strony) po pojawieniu się nawet super krótkiej tzw. szpilki napięcia. Nie wiem czy zdążą wyzwolić tyrystor, ale są skuteczne jako dodatkowe zabezpieczenie. Montujesz je pomiędzy plusem a minusem zasilacza. Dobierz je o ułamek volta na wyższe napięcie, bo inaczej będzie zwierała cały czas. Można jeszcze pobawić się w zabezpieczanie tyrystora i diody, ale ja to traktuję jako jednorazówkę (chociaż działa wielokrotnie), gdyż celem nadrzędnym jest uratowanie bardzo drogiegi sprzętu. U mnie takie zabezpieczenia ochraniają radio Yaesu FT 847 pobierające około 25 Amperów już ponad dwa lata. I sprawdziło się.
  • REKLAMA
  • #13 1720919
    jareks91
    Poziom 21  
    DZiekuje za rady:)
    W sumie też myślalem nad triakiem, i juz wiem o co ci chodzi.
    Jednak posiadam buz10 i moze on by spełniał bardzo dobrze swoją role? Sprawdze to niebawem :).
    Jednak chcialbym jeszcze poteoretyzować. Jeśli chodzi o ten buz10. To zalóżmy że pojawi sie krótka szpilka napiecia o wartości 12 V tam gdzie powinno być 3,3V. W nocie katalogowej pisze że przy 10V buz10 przewodzi prąd o wartości 16A wiec juz dawno popali bezpieczniki. Jednak chodzi mi o to na jak krótką szpilke zaraguję?
    Inaczej mówiąc przez ile ms powinno sie utrzymać napiecie na gate, aby buz10 zaskoczyl i zwarł do masy. Bo w nocie katalogowej nie wiem gdzie coś takiego może pisać.
    Pozdrawiam
  • #14 1720985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1722326
    jareks91
    Poziom 21  
    Stasiektoja napisał:
    Jareks nie lepiej kupić zasilacz spycjalniego do tego ? do aparatu hp taki masz i chyba nawet m407 ;) za 50zl na allegru universalny zasilacz ?? Chyba ,że masz czesci z wylutu to tak :|

1. Nie spotkalem takiego zasilacza do kupienia.
    2. Mam prawie wszystkie elementy.
    3. 50 zł - to więcej niż zrobienie od podstaw dobrego zasilacza :)

Wiec postanowiłem go zrobić
    Pozdrawiam
  • #16 1736565
    jareks91
    Poziom 21  
    Kminek napisał:
    Hej!

Pozdrawiam

Chyba coś ci sie pomyliło, na tym przewodzie jest 5 V !! , mam pare zasilaczy komputerowych wiec byłoby to najprostsze rozwiązanie jednak jak mówie to jest 5V a nie 3,3V :(
  • #17 1736593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przenośnego, stabilizowanego zasilacza 3,3 V o wydajności prądowej 2,5 A do aparatu cyfrowego. Proponowany układ to transformator 220/12 V 1 A, mostek prostowniczy, filtry elektrolityczne i ceramiczne, stabilizator 3,3 V oraz kondensator elektrolityczny na wyjściu. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania bezpieczników: zwłocznego (~40 mA) po stronie pierwotnej i szybkiego (2,5 A) po stronie wtórnej, aby zabezpieczyć układ przed zwarciami i przeciążeniem. Wskazano na potrzebę ochrony aparatu przed wzrostem napięcia, który może uszkodzić urządzenie. Proponowane metody zabezpieczeń to zastosowanie diody Zenera dobranej pod kątem napięcia przewodzenia, diod Schottky’ego połączonych szeregowo równolegle do wyjścia, triaka lub tranzystora MOSFET (np. BUZ10) jako elementu zabezpieczającego. Omówiono zasadę działania diody Zenera jako ogranicznika napięcia oraz rolę bezpieczników w ochronie układu. Poruszono także kwestie doboru radiatora, mocy traconej na stabilizatorze i wpływu obudowy plastikowej na chłodzenie. Wskazano, że zasilacz komputerowy ATX posiada linię 3,3 V, jednak może mieć niewystarczającą wydajność prądową. Autor zdecydował się na samodzielne wykonanie zasilacza, posiadając większość elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA