logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego internet wi-fi regularnie się rozłącza?

Calmin 09 Lis 2017 19:08 8775 8
REKLAMA
  • #1 16812225
    Calmin
    Poziom 7  
    Hej,

mam ten komputer:
    https://www.x-kom.pl/p/306024-notebook-laptop...gl72-i7-8gb-1tb120ssd-win10x-gtx950m-fhd.html
    (karty sieciowe zamieszczam w załączniku).

W mieszkaniu korzystamy z dość dobrego internetu, działa on generalnie bez zarzutu, jednak mój komputer dość regularnie się z nim rozłącza tzn. tracę poączenie ale de facto z siecią wi-fi jestem połączony cały czas

Co może być przyczyną?

Problem na pewno nie tkwi po stronie routera/modemu/internetu ponieważ dwóch kumpli korzystających z tego samego internetu wi-fi nie ma tego problemu (a mają oni słabsze kompy od mojego). Problemem nie jest też odległość, ja siedzęnajbliżej routera, nie ma ściany pomiędzy, ponad to na telefonie net działa mi bez zarzutu (sprawdzałe, oczywiście na wyłączonym transferze danych).

Sterowniki na kompie mam chyba OK, bo aktualizuję wszystko regularnie Driver Boosterem.

O co więc chodzi, ma ktoś jakiś pomysł?

Jeżeli potrzebne będzie więcej danych proszę o info.
    Edit*
    Za sugestią modelatora:
    Model routera to: Pobierz TL-WR1043ND V 3.0
    Z routera korzystaj mój komp (powyżej) dwa inne kompy (starsze 3~~ letnie Samsungi) i Telefony, np mój Huawei P9 LTE
    DOstawca nie ma znaczenia, jestem jedyną osobą, która ma problemy z siecią, problem jest gdzieś na moim kompie, nie wiem tylko gdzie? (dostawca DIGI).
    Załączniki:
    • Dlaczego internet wi-fi regularnie się rozłącza? Karty Sieciowe.png (16.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16814445
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    Calmin napisał:
    Sterowniki na kompie mam chyba OK, bo aktualizuję wszystko regularnie Driver Boosterem.

Przecież to instaluje jeszcze tonę innych śmieci.
    Windows 10 też swoimi aktualizacjami tu miesza.

Skoro jest karta wifi Intela - to sterowniki tylko z ich witryny a nie żadne inne oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #3 16814486
    daro_p
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    A patrzyłeś w ustawieniach karty sieciowej czy masz wszystkie opcje na " automatyczne"? Moze tu jest problem - jakieś konflikty adresów. Porownaj ustawienia karty z innym urzadzeniem, gdzie tego problemu nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 16818401
    Calmin
    Poziom 7  
    Wszystkie opcje mam automatyczne, Driver Boostera w takim razie usunąłem żeby mi nie bróździł w przyszłości. Sterowniki do karty zaraz sam poszukam, jak znajdęto je przeinstaluję.

Zastanawia mnie jednak inna rzecz, dlaczego na zdjęciu które załączam jest napisane że nie mam dostępu do interetu? Przecież mam bo działa?

druga sprawa, to czy oba checkboxy na drugim zdjęciu powinny być zaznaczone?
    Załączniki:
    • Dlaczego internet wi-fi regularnie się rozłącza? !.png (3.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego internet wi-fi regularnie się rozłącza? ScreenShot_20171112164758.png (6.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16818640
    KOCUREK1970
    Calmin napisał:
    dlaczego na zdjęciu które załączam jest napisane że nie mam dostępu do interetu? Przecież mam bo działa?

Dostępu brak dla IPv6 - Ciebie to nie dotyczy.
    Calmin napisał:
    czy oba checkboxy na drugim zdjęciu powinny być zaznaczone?

Zależy, czy potrzebujesz tych funkcjonalności.
    Calmin napisał:
    Model routera to: Pobierz TL-WR1043ND V 3.0

W teorii będzie po wifi 300 Mb - ale pod warunkiem, że karta sieciowa komputera pozwala na szerokość kanału 40 MHz a i sam router umożliwia by to też w nim włączyć.
    Na fotce widać, że sieciówka w komputerze agreguje 150 Mb.
  • REKLAMA
  • #6 16818909
    Calmin
    Poziom 7  
    ... Aktualizując sterowniki kary sieciowej *zobaczymy czy pomoże) zauważyłem, że mam bardzo dużo kart sieciowych. Dlaczego jest ich aż tyle / ma tak być?
    (zdjęcie poniżej).
    Załączniki:
    • Dlaczego internet wi-fi regularnie się rozłącza? ScreenShot_20171112193734.png (17.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16825289
    Calmin
    Poziom 7  
    Problem rozwiązany. Odinstalowałem Driver Boostera i samodzielnie zaktualizowłem sterowniki (poprzez managera urządzeń).
  • Pomocny post
    #8 16825335
    KOCUREK1970
    Calmin napisał:
    samodzielnie zaktualizowłem sterowniki (poprzez managera urządzeń).

Tak jak mówiłem.
    Tylko w ten sposób, żadne tam programy i Bóg wie co jeszcze (nie masz pojęcia co, jakie i skąd pobiera sterowniki, co instaluje i dlaczego).
    Lub plikiem wykonawczym exe.
  • #9 16825936
    Calmin
    Poziom 7  
    To prawda ... wydawało mi się, że taki program jest inteligętny itd. i że zrobi to lepiej niż ja, ręcznie. Ale tylko mi popsół sterowniki :(

Dzięki za sugestię !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z regularnym rozłączaniem się z siecią Wi-Fi na laptopie MSI GL72, mimo że inne urządzenia w tym samym otoczeniu działają bez zarzutu. Po analizie, zasugerowano, aby zaktualizować sterowniki karty sieciowej Intel bez użycia programów takich jak Driver Booster, które mogą wprowadzać niepożądane zmiany. Użytkownik potwierdził, że po odinstalowaniu Driver Boostera i ręcznej aktualizacji sterowników problem został rozwiązany. Dodatkowo, zwrócono uwagę na ustawienia karty sieciowej oraz na to, że brak dostępu do IPv6 nie wpływa na działanie Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA