logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować czytnik Roger PRTxxEM/MF i zaprogramować karty?

jgx 11 Lis 2017 16:06 2403 11
REKLAMA
  • #1 16815882
    jgx
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Cześć
    poproszono mnie abym dołożył kart do zewnętrznego czytnika zbliżeniowego. Nie siedzę w tych tematach dlatego zwracam się tu z prośbą o pomoc. Dostałem fotki czytnika:
    Jak zidentyfikować czytnik Roger PRTxxEM/MF i zaprogramować karty?Jak zidentyfikować czytnik Roger PRTxxEM/MF i zaprogramować karty?
    z tego co doczytałem jest to najprawdopodobiej jakiś Roger serii PRTxxEM lub PRTxxMF
    ponieważ działa on autonomicznie bez kontroli terminala obsługując proste zadanie otwierania 1 drzwi. Czy mógłby ktoś mi zidentyfikować jaki to dokładnie czytnik?
    No i najważniejsze - czy za pośrednictwem tego czytnika podpinając do niego kompa po RS z softem RARC zaprogramuje kolejne karty? Jeśli tak to czy RARC jest płatny czy mogę ściągnąć ze strony producenta i działać?
  • REKLAMA
  • #2 16816075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16816452
    jgx
    Poziom 12  
    dzięki sharp - w chrakterystyce na stronie znalazłem podpunkt - programowanie manualne lub z komputera - czy to oznacza że można zaprogramować karte samym czytnikiem bez kompa? Ale chyba żle to zrozumiałem.
  • REKLAMA
  • #4 16816946
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Możesz programować kartą Master/ jeśli taka istnieje/ lub Instalatora albo z komputera jak wyżej Kol. napisał. Najprościej - kartą Master - zbliżasz x1 wchodzisz w tryb prog. następnie x1 po chwili x2 i przykładasz po kolei dwie nowe karty. Po 40 s czytnik wróci sam z trybu progr. Zachowuj 5 sekundowe przerwy w przykładaniu kart. Jeśli jest to autonomiczny czytnik te działania powinny się w 100% sprawdzić. 8-O
  • #5 16816985
    jgx
    Poziom 12  
    nikspol napisał:
    Możesz programować kartą Master/ jeśli taka istnieje/ lub Instalatora albo z komputera jak wyżej Kol. napisał. Najprościej - kartą Master - zbliżasz x1 wchodzisz w tryb prog. następnie x1 po chwili x2 i przykładasz po kolei dwie nowe karty. Po 40 s czytnik wróci sam z trybu progr. Zachowuj 5 sekundowe przerwy w przykładaniu kart. Jeśli jest to autonomiczny czytnik te działania powinny się w 100% sprawdzić. 8-O

No to by było najprościej - niestety kiedyś ktoś (firma) to założył, w szkole nic nie wiedzą na ten temat, karty nie ma - w opisie doczytałem iż jest możliwość utworzenia od nowa karty Master/ Inst ale czy wiąże się to z resetem ustawień i wsio od nowa (odpada taka opcja) czy można w jakiś sposób odtworzyć-utworzyć taką kartę bez ruszania ustawień?
    Jeśli nie to byłbym wdzięczny za krótkie naprowadzenie jak to wykonać w RARC
    pozdrawiam
  • #6 16817459
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    No tak, czyli co ? Mam przepisać instrukcję. :shii: Karty zapewne 125 kHz - Unique .Kup - pożycz kopiarkę sklonuj dwie karty i po problemie . 8-O :D Przecież to pracuje jako zwykły "zamek" bez rejestracji .
  • #7 16817668
    jgx
    Poziom 12  
    nikspol napisał:
    No tak, czyli co ? Mam przepisać instrukcję.

nie no OK:) pomogłeś już i tak bardzo jak i kolega sharp - jeszcze raz dziękuje, instrukcje ze strony pobrałem czytałem ale tak jak mówisz- to spełnia proste zadanie zamka żeby pani nauczycielka mogła drzwi otworzyć więc zabawa po rs 232 trochę mi się nie uśmiecha jeśli jest inna prostsza możliwość na którą mnie naprowadziłeś za co THX - czy taki przyrząd będzie OK Twoim zdaniem?
    Link[/u]
  • #8 16817717
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1215
    jgx napisał:
    nikspol napisał:
    No tak, czyli co ? Mam przepisać instrukcję.

nie no OK:) pomogłeś już i tak bardzo jak i kolega sharp - jeszcze raz dziękuje, instrukcje ze strony pobrałem czytałem ale tak jak mówisz- to spełnia proste zadanie zamka żeby pani nauczycielka mogła drzwi otworzyć więc zabawa po rs 232 trochę mi się nie uśmiecha jeśli jest inna prostsza możliwość na którą mnie naprowadziłeś za co THX - czy taki przyrząd ]

Ale jaki masz problem z RS232? Możesz przy okazji zrobić sobie kopię ustawień i listy kart i gdy czytnik się zepsuje, to będziesz mógł szybko zaprogramować nowy czytnik.
  • #9 16817786
    jgx
    Poziom 12  
    gkwiatkowski napisał:
    Ale jaki masz problem z RS232? Możesz przy okazji zrobić sobie kopię ustawień i listy kart i gdy czytnik się zepsuje, to będziesz mógł szybko zaprogramować nowy czytnik.
    No niby masz racje - rozwiązanie bardziej profesjonalne i przyszłościowe ale problemów też kilka widzę - przejściówka interfejsu na laptopa koszt ok. 250 zeta (odpada) trzeba by zrobić kabelek na RS do połączenia (czytnik ma zaciski śrubowe) zorganizować stacjonarnego z COMem taszczyć wraz z monitorem do drzwi i troszkę poświęcić czasu na ogarnięcie aplikacji. No ale wiadomo za darmo nic nie ma, no cóż pomyśle - jak znajdę w szkole kompa z RS to zrobię kabel i podepnę. Mam tylko pytanie - ten czytnik łącze przez załączenie zasilania czy można się łączyć na podłączonym zasilaniu?

Ale jak by co to ta kopiarka z linka będzie OK chyba?
  • #10 16817806
    gkwiatkowski
    jgx napisał:
    gkwiatkowski napisał:
    No niby masz racje - rozwiązanie bardziej profesjonalne i przyszłościowe ale problemów też kilka widzę - przejściówka interfejsu na laptopa koszt ok. 250 zeta (odpada) trzeba by zrobić kabelek na RS do połączenia (czytnik ma zaciski śrubowe) zorganizować stacjonarnego z COMem taszczyć wraz z monitorem do drzwi i troszkę poświęcić czasu na ogarnięcie aplikacji. No ale wiadomo za darmo nic nie ma, no cóż pomyśle - jak znajdę w szkole kompa z RS to zrobię kabel i podepnę. Mam tylko pytanie - ten czytnik łącze przez załączenie zasilania czy można się łączyć na podłączonym zasilaniu?

Ale jak by co to ta kopiarka z linka będzie OK chyba?

Konwerter USB na RS232 kosztuje od 20 zł na Allegro. Trzeba tylko wybrać z prawdziwym Rsem, a nie z TTL.
    A może masz już kabel Satel do Integry? To też prawdziwy RS.
  • #11 16817871
    jgx
    Poziom 12  
    gkwiatkowski napisał:
    Konwerter USB na RS232 kosztuje od 20 zł na Allegro. Trzeba tylko wybrać z prawdziwym Rsem, a nie z TTL.

mógłbyś coś mi konkretnie znależć? Większość które przeglądam to TTL a te bez opisu nie wiem czy będą OK
    z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #12 16817882
    gkwiatkowski
    jgx napisał:
    gkwiatkowski napisał:

mógłbyś coś mi konkretnie znależć? Większość które przeglądam to TTL a te bez opisu nie wiem czy będą OK
    z góry dzięki

Wysyłam PW, bo tu nie wolno linków z Allegro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w identyfikacji czytnika zewnętrznego Roger PRTxxEM/MF oraz w programowaniu kart. Otrzymał wskazówki, że czytnik może być PRT66EM, a programowanie kart można przeprowadzić za pomocą karty Master lub z komputera przy użyciu oprogramowania RARC. Istnieje możliwość programowania kart bez komputera, jednak użytkownik nie miał karty Master. Wskazano również na możliwość sklonowania kart 125 kHz Unique. Użytkownik rozważał podłączenie do komputera przez RS232, co pozwoliłoby na backup ustawień, ale napotkał na problemy związane z kosztami i dostępnością sprzętu. Ostatecznie, użytkownik planuje zorganizować kabel RS232 i sprawdzić, czy można podłączyć czytnik z zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA