logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PT450A/00 umar po transporcie tylko mryga na zielo

cybi71 08 Sie 2005 19:55 1142 8
REKLAMA
  • #1 1717525
    cybi71
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    poczytałem troche posty prubowałem cos znaleść ale kiszka więc postanowiłem poprosić o pomoc

Problem:
    dostałem telewizor jak w temacie teoretycznie zepsuty obiaw miał taki że po pewnym czasie troszke buczał i wyłączał sie dioda świeciła na czerwono po odpoczynku i poruszaniu nim działał chwile, po gruntownym odkurzeniu i przeczyszczeniu działał czasem troszke posyczał z tyłu ale byłem dumny z siebie:) niestety po przeprowadzce i transporcie wypioł sie na mnie mryga na zielono i nieuruchamia sie :( nie pomaga czyszczenie nie widac też żadnych uszkodzeń mechanicznych podejrzewam że wysiadło to co dolegało mu wcześniej podejżewam że to nieszczęsny trafo powielacz ale jakby ktoś znalazł chwile i napisał mi cos fachowego prostym językiem byłbym wdzieczny co oznacza to mruganie? i czy wogule ma sęs ta naprawa??? do serwisu niestety niemoge go oddać:( od czego zacząć poza pomiarem napięć (schematu niemam)
    z góry dzięki i pozdrawiam
    cybi
  • REKLAMA
  • #2 1717865
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Moim zdaniem lutownica do ręki i przelutowanie płyty w okolicy przetwornicy (szczególnie transformator) i trafopowielacza. Podaj napięcia wychodzące z przetwornicy względem masy. Nie zaszkodziła by wymiana kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy (szczególnie w części od wejścia napięcia sieci do transformatora przetwornicy.
  • #3 1718365
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Częstym objawem są zimne luty przy scalaku odchylania poimu V, ewentualnie do wymiany kondensatorki przy pionie (w tym modelu 220uF w układzie flyback).
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • #4 1720130
    cybi71
    Poziom 11  
    dzięki za Info zabieram sie do pracy to miło że można na kogoś liczyć :)
    będe częściej tu zaglądał
    raz jeszcze dziekuje :) dam znać jak wyszło
    pozdrawiam
    cybi
  • REKLAMA
  • #5 1764842
    cybi71
    Poziom 11  
    po wielkich walkach jedyny sukces to to że dioda mryga teraz na czerwono :( zielony chyba "naprawiłem" przelutowałem wymieniłem kondesator i dalej kiszka pomierzyłem napiecia i tu kiszka totalna wszędzie zaniskie:( tam gdzie jest oznaczenie 280 jest 111 -110 czy to przetwornica czy dalej szukać zimnych lutów?? gdyby ktos tu jeszcze zaglądną prosze o porade

pozdrawiam
    cybi
  • REKLAMA
  • #6 1764868
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Jeśli napięcia zaniżone to może być zwarcie po wtórnej. Odłącz zasilanie linii, wepnij się z żarówką i zmierz napięcie.

Pozdrawiam.
  • #7 1764903
    Marco66
    Poziom 12  
    Jakie masz napięcie na po prostowniku w zasilaczu czy jest 300V
  • #8 1765492
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Powodem mrugania diody jest zwarcie musisz ograniczyć czy przetwornica uszkodzona czy układ końcowy odchylania. Na początek wylutuj końcowy tranzystor odchylania i zmież napięcie na kolektorze tranzystora. Jak będzie dobre to przetwornica ok uszkodzenie w końcówce
    Jeśli nie to uszkodzona przetwornica. PrZetwornice musisz obciążyć żarówką np 60W. jak żarówka zaświeci to przetwornica dobra dioda o której muwisz też musi świecić zasilana jest z 5V niekidy pamięć TV mająca zwarcie też objaw taki robi. Powodzenia!!
  • #9 1766961
    cybi71
    Poziom 11  
    dzieki nadzieja mi wróciła:) coprawda nie odrazu zakumałem ale chyba już wiem co mam zrobic sprawdze też czy czasem cos nie zlutowałem bo to przelutowanie zimnych lutów to była naprawde walka:] o zniszczeniach nie wspomne:(
    dzięki wielkie i posdrawiam
    napisze o efektach

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 28PT450A/00, który po transporcie nie uruchamia się i miga zielona dioda. Wcześniej objawem była praca z buczeniem i wyłączaniem się, z czerwoną diodą, co sugerowało uszkodzenie przetwornicy lub transformatora powielacza. Zalecane działania to przelutowanie płyty głównej w okolicy przetwornicy, wymiana kondensatorów elektrolitycznych, szczególnie w układzie flyback (kondensator 220uF przy pionie) oraz sprawdzenie zimnych lutów przy scalaku odchylania pionowego. Pomiar napięć wykazał zaniżone wartości (około 110V zamiast 280V), co może wskazywać na zwarcie po wtórnej stronie przetwornicy lub uszkodzenie końcowego tranzystora odchylania. Sugerowano odlutowanie tranzystora końcowego i pomiar napięcia na jego kolektorze oraz obciążenie przetwornicy żarówką 60W w celu weryfikacji jej sprawności. Możliwe jest również zwarcie w pamięci TV. Naprawa wymaga dokładnej diagnostyki i eliminacji zimnych lutów, a także kontroli elementów zasilacza i układu odchylania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA