logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w naprawie TV Fisher FTM 542 z bazy danych Euras

zett1 08 Sie 2005 19:57 1136 3
REKLAMA
  • #1 1717534
    zett1
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam. Chodzi o brak odchylania pionowego- pozioma kreska grubosci okolo 0,5 cm w poprzek ekranu. Podmienilem tda3651, elektrolity w poblizu. I dalej to samo, cewka V pomierzona, 12 omow. Zauwazylem, ze dosc solidnie nagrzewa sie kondensator wyjsciowy, czyli miedzy cewka a wyjsciem scalaka.
    Czy ktoss mial z tym telewizorem cos do czynienia, lub tez ma wejscie do bazy Euras i przekaze, co tam podpowiadaja, jest tam kilka watkow na temat braku pionu w tym TV.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1717836
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Zmierz i napisz jaką wartość ma napięcie zasilające układ pionu.
  • REKLAMA
  • #3 1717970
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    kondensator sie nagrzewa.-to do wymiany jako pierwszy element
  • #4 1719808
    zett1
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    zdaje sie wspomnialem, ze podmienialem elektrolity :) ten tez, wlasnie jako pierwszy, zreszta probowalem w to miejsce kilka sztuk........
    napiecie zasilajace TDA to 32,5 volta.
    jeszcze raz apeluje do osob posiadajacych dostep do eurasu, oto link do interesujacego mnie fragmentu: http://www.euras.com/repair_tips_1/Fisher/FTM542/FTM542_Fisher.htm
    jest tam troche o odchylaniu pionowym, czy ktos bylby uprzejmy skopiowac i mi to podeslac......
    pozdrawiam.
    No wiec znalazlem, zwarcie mial kondensator c702- 4n7 przy nodze 4 TDA4505.
    Nie bede wyjasnial, co to za scalak i do czego ta nozka, bo okazalem sie wedug kogos tajemniczego poczatkujacym serwisantem, ktory nie wie, o czym pisze....;) po 25 latach od uzyskania dyplomu elektronika i pracy w serwisach elektronicznych ;)
    Swoja droga ciekawe, ze nikt tu nie ma dostepu do Eurasu,
    dla zainteresowanych: taki dostep wymaga bycia pracownikiem autoryzowanego serwisu rtv-agd, lub dzialalnosci gospodarczej serwisu rtv, ja sie nie mieszcze w tych ramach, wiec nie chcieli mnie zapisac nawet na 30 dniowy okres probny :|
REKLAMA