logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik zbliżeniowy TIA - Działanie czujnika dwuprzewodowego TIA

Martinas1324 11 Lis 2017 19:25 2952 6
REKLAMA
  • #1 16816381
    Martinas1324
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam pytanie dotyczące zasady działania czujnika indukcyjnego dwuprzewodowego TIA. W jaki sposób reaguje on na zbliżony do niego metal. Trzy i czteroprzewodowe to wiem że wytwarzają pole magnetyczne i badają czy wytworzone prądy wirowe w przełożonym metalu zmniejszają te pole. Dwuprzewodowy działa tak samo czy inaczej?
    Drugie pytanie to prąd szczątkowy. Podczas gdy czujnik nie jest wzbudzony to płynie pewien prąd szczatkowy który powoduje buczenie przekaźnika. Czujnik i podłączony do niego przekaźnik są na napięcie 230VAC. Czy można jakoś uniknąć tego buczenie? Przekaźnik to RIF-1-RPT-LV-230AC/2X21MS
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16816508
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Dwuprzewodowy działa tak samo, zasada działania bez zmian, ma tylko 2 przewody nie 3. Dziwne że przekaźnik buczy. Płynie prąd szczątkowy, ale nie powinien wzbudzić przekaźnika. Jak masz drugiego, to podłącz drugi taki przekaźnik równolegle do pierwszego.
  • REKLAMA
  • #4 16816554
    Martinas1324
    Poziom 9  
    Co do podłączenia czujnika to znalazłem coś takiego :
    Czujnik zbliżeniowy TIA - Działanie czujnika dwuprzewodowego TIA

Myślę że sprawa jest jasna. Podłączenie nie ma znaczenia ale wydaje mi się że w celu normalizacji należy podłączyć brązowy od strony +/L a niebieski od strony - /N. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
    Co do buczenie to nie jest pierwszy. Wcześniej też miałem tagi problem ale na przekaźnika Wago. W tym i poprzednim przypadku były to dość stare czujniki. Przekaźnik nie załącza się ale delikatnie żaży i głośno buczy. Gdy się go wyzwoli to świeci bez buczenie
  • #5 16816603
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 645
    Sorki kolego z tym połączeniem coś mnie przyćmiło
    Oczywiście wszystko zależy od typu npn, pnp.
    Ja osobiście nie stosuje czujników zasilanych napięciem 230V z wiadomych powodów.
    W swojej historii miałem kilka maszyn z takim rozwiązaniem, ale w pierwszej kolejnosci w czasie ewentualnej modernizacji zminiłem na 24VDC.
    Jeżeli chodzi o to buczenie to absolutnie nie powinno mieć miejsca. Zmien czujnik na inny i sprawdz reakcję.
  • REKLAMA
  • #6 16816629
    Martinas1324
    Poziom 9  
    Problem jest taki że modernizujemy dość dużą i starą betonownie i tam jest większość urządzeń na 230V co się dało zmienić to zmieniliśmy na 24VDC. Wszystkiego nie można było wymienić bo wiadomo... koszty.
    To nic, spróbuję jeszcze powalczyć z tymi przekaźnikami jak będę u klienta.
    Dziękuje za pomoc :)
  • #7 16817655
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 108
    Witam!
    Co do buczenia to pierwsze co się nasuwa to czy zasilacz 24V jest OK?
    Następne to czy przypadkiem nie korzystacie ze wspólnej masy dla obwodów 24 i 400V - być może jak to czasem bywa masa jest kiepska i coś się pojawia jako składowa zmienna.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik indukcyjny dwuprzewodowy TIA działa na zasadzie podobnej do czujników trzy- i czteroprzewodowych, jednak wykorzystuje tylko dwa przewody. Użytkownicy zauważają problem z buczeniem przekaźnika RIF-1-RPT-LV-230AC/2X21MS, które może być spowodowane prądem szczątkowym płynącym, gdy czujnik nie jest aktywowany. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie zasilacza 24V oraz unikanie wspólnej masy dla obwodów 24V i 400V. W przypadku problemów z buczeniem, zaleca się wymianę czujnika na inny lub podłączenie dodatkowego przekaźnika równolegle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA