logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik indukcyjny z przekaźnikiem - przestaje działać?

Piasek.sceny 17 Paź 2017 07:26 1152 2
REKLAMA
  • #1 16761922
    Piasek.sceny
    Poziom 8  
    Dzień dobry wszystkim,

Mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić i zachodzę w głowę, co tak naprawdę się dzieje:

Mam czujnik indukcyjny Aiks ASP01-8B2DPC-1 i przekaźnik Relpol R40N1021851024. Próbuję go podłączyć tak, aby czujnik po wykryciu przeszkody rozłączał przekaźnik. Problem występuje, gdy zepnę to wszystko razem, tzn:

Brązowy czujnika do + zasilania
    Niebieski czujnika do - zasilania
    Jedno z wyprowadzeń przekaźnika do + zasilania
    Biały przewód z czujnika do drugiego z wyprowadzeń przekaźnika

Czujnik indukcyjny z przekaźnikiem - przestaje działać?

I efekt jest taki, że po załączeniu zasilania jak najbardziej załącza się czujnik, sprawdzając miernikiem po przewodach to między przewodem białym (NC) a niebieskim (- zasilania) jest zwarcie, czyli w sumie tak, jak powinno być, ale przekaźnik nie dostaje zasilania (nie klika), a sam czujnik nie reaguje na przeszkodę (nie rozwiera obwodu).

Sprawdzałem wszystko po kolei osobno, czyli czujnik bez przekaźnika, a z podłączoną kontrolką działa zupełnie normalnie, sam przekaźnik podpięty pod zasilanie również jest sprawny.

Dlaczego to nie chce działać? Zaznaczam, że nie mam żadnego doświadczenia z tego typu czujnikami, jest to moja pierwsza aplikacja, proszę psów nie wieszać :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16761947
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2628
    Kolego źle podłączony przekaźnik, jeden styk przekaźnika do masy zasilania a drugi do białego NC
  • #3 16761984
    Piasek.sceny
    Poziom 8  
    Działa, bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź!
REKLAMA