logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 1.9dci - Zadzior na dnie głowicy, nieszczelność wtryskiwacza

FINIX_47 11 Lis 2017 20:17 2460 28
REKLAMA
  • #1 16816500
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Witam Panowie, opisze swój problem postaram się szybko. Mam problem z uszczelnieniem wtrysku pierwszego od strony rozrządu. Tylko problem jest spory, ponieważ jest na dnie głowicy (miejsce gdzie przychodzi miedziana uszczelka) zadzior ktorego nie uszczelnia uszcelka myślę o czyms tego typu http:xxxxxx

Moderowany przez T5:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • #2 16816528
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Wrzuć zdjęcie tego zadziora to coś wymyślimy, bo ten silikon nie zda egzminu.
  • REKLAMA
  • #5 16817032
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Nie mam dla mnie sensu inwestować w ściąganie głowicy i jej planowanie, czy macie jakieś inne pomysły? Myślę o uszczelce miedzianej aluminiowej rozgrzanej przed włożeniem żeby poddała się pod owy zadzior, zastanawia mnie najbardziej skąd tak owy się wziął, jestem w posiadaniu tego auta od Czerwca i nieszczelność wyszła dopiero teraz. opisać to mogę dla osób które wiedzą o co chodzi, to tak jak by gwintownikiem zadrapał końcową powierzchnię płaską gwintu. Czy przez nie szczelność w jednym wtryskiwaczu silnik może mieć problem z odpalaniem, czy nie ma z tym nic wspólnego?
  • Pomocny post
    #6 16817041
    kamiloskop
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    http://allegro.pl/frezy-do-gniazd-wtryskiwacz..._unit_id=264c2d80-e2c2-46c9-b602-44f8e48cbb21

Moderowany przez T5:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• #7 16817055
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ok rozumiem i podejrzewałem że jest coś takiego jestem serwistantem spawalniczym i planuje na codzień bardO wiele części lecz wszystko jest robione przed montażem w całość z wcześniejszym dokladnym przedmuchaniem, czy tu aby nie powinna być glowica planowana ściągnięte oso osobno, czy wystarczy splanować, a następnie zakręcić na chwilę silnikiem w celu wydmuchania gniazda. I jeszcze jedna sprawa to po planaowaniu gniazdo obniży się o poqiedzmy 1-2 mm zrozumiałem że nawet nowa oryginalny uszczelka będzie za cienka aby uszczelnić wtrysk.

Dodano po 12 [godziny] 12 [minuty]:

Jestem po obejrzeniu paru filmów na yt, i teraz jeszcze jedno pytanie z mojej strony do was czy jeśli będę frezował z posmarowana końcówką smarem to przykleją się opiłki do smaru a następnie, jeśli zakręcimy na chwilę silnikiem to kompresja wydmucha resztę ?.
  • Pomocny post
    #8 16817755
    kamiloskop
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    Tak powinno być plus jeszcze pasuje odpowiednią końcówka do przedmuchania dostać się w cylinder w celu przedmuchania np. Przez świece żarowa. Ja mam małą kamerę i zaglądam co się tam dzieje jeszcze ale to już inna kwestia.
  • Pomocny post
    #9 16817813
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1829
    Ktoś próbował wkrętakiem wyciągnąć podkładkę. Po frezowaniu musisz dobrać odpowiednią podkładkę. Zmierz teraz wysokość i po obróbce.
  • #10 16818227
    FINIX_47
    Poziom 23  
    kamiloskop napisał:
    Tak powinno być plus jeszcze pasuje odpowiednią końcówka do przedmuchania dostać się w cylinder w celu przedmuchania np. Przez świece żarowa. Ja mam małą kamerę i zaglądam co się tam dzieje jeszcze ale to już inna kwestia.
    Rozumiem że bez podawania ciśnienia poprzez gniazdo świecy finał.pod wzgledem opiłków może być kiepski ?.Samo wydmuchanie kompresją z silnika zbyt wiele nie da ?
  • REKLAMA
  • #12 16818698
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Mam jeszcze pytanie czy jeśli jest nieszczelność na wtryskiwaczu to będzie dusił przy odpaleniu. Pytam bo przed i za gruszką mam powietrze w układzie paliwowy przed każdy odpaleniem (przed i za gruszką).
  • Pomocny post
    #13 16818833
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 502
    Po frezowaniu gniazda resztki wyciągam odkurzaczem mam dorobioną końcówkę.
    FINIX_47 napisał:
    Pytam bo przed i za gruszką mam powietrze w układzie paliwowy przed każdy odpaleniem (przed i za gruszką).

Sprawdź gruszkę może jest gdzieś nieszczelna(połączenia).
  • REKLAMA
  • #15 16819547
    FINIX_47
    Poziom 23  
    kamiloskop napisał:
    Teoretycznie nie powinno to mieć nic wspólnego bo wtryski pompa itp to jeden układ. Hmm może jest gdzieś indziej nieszczelnośc stąd masz powietrze w układzie
    Jedeno miejsce na które biore pod uwagę chodź też nie wiem czy ma to coś wspólnego to zalalem kiedyś do pełna i rozszczelnilo mi uszczelkę pod pokrywa pompy manualnej pod siedzeniami z tyłu, lecz odkreciłem pokrywę dokreciłem ręcznie dość porzadnie, jeżdżę już tak 5 miesiąc i nie stanowiło to problemu w odpaleniu, problem z odpalaniem zaczął się od nieszczelności wtrysku, jest już mniejsze bo dziennie staram się ogarnąć temat zanim kupie zestaw do planowania bądź oddam auto na warsztat, każda mądra rada mile widziania, przed planowaniem.
  • #16 16819595
    moto-kord
    Poziom 28  
    FINIX_47 napisał:
    Jedeno miejsce na które biore pod uwagę chodź też nie wiem czy ma to coś wspólnego to zalalem kiedyś do pełna i rozszczelnilo mi uszczelkę pod pokrywa pompy manualnej pod siedzeniami z tyłu,

Smok masz przy dnie zbiornika tam nie zaciągnie powietrza może jedynie czuć ropą w samochodzie.
    FINIX_47 napisał:
    zanim kupie zestaw do planowania bądź oddam auto na warsztat,

Przemyśl czy dla jednego wtrysku chcesz inwestować w przyrząd,dowiedz się za ile zrobią Ci
    tę usługę w warsztacie.Pamiętaj o dobraniu grubości podkładki.
  • #17 16819697
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Dodano po 12 [godziny] 12 [minuty]:

Jestem po obejrzeniu paru filmów na yt, i teraz jeszcze jedno pytanie z mojej strony do was czy jeśli będę frezował z posmarowana końcówką smarem to przykleją się opiłki do smaru a następnie, jeśli zakręcimy na chwilę silnikiem to kompresja wydmucha resztę ?.[/quote]
    Pod gniazdo swiecy podłączyć sprężone powietrze i dmuchać podczas wiercenia (obowiązkowo dobre okulary).
    Tyle że do tego potrzebna jest odpowiednio wydajna "wichura,w której po minucie powietrza nie zabraknie.
  • #18 16820926
    moto-kord
    Poziom 28  
    Alfred_92 napisał:
    dmuchać podczas wiercenia

Nic tam nie będziesz wiercił kilka ruchów frezem i masz gniazdo obrobione.
  • #20 16821327
    moto-kord
    Poziom 28  
    FINIX_47 napisał:
    200 bar to chyba wystarczy.

Oczywiście,pamiętaj o grubości podkładki.
  • #21 16821339
    FINIX_47
    Poziom 23  
    moto-kord napisał:

Przemyśl czy dla jednego wtrysku chcesz inwestować w przyrząd,dowiedz się za ile zrobią Ci
    tę usługę w warsztacie.Pamiętaj o dobraniu grubości podkładki.

No i właśnie tu moje największe zastanowienie jak prawie przy każdej robocie w aucie, jeśli miałbym jakiś warsztat w Katowice/Chorzów okolice który zrobi to za rozsądne pieniądze powiedzmy 100 to nie ma mi sensu kupować zestawu za prawie 100 zł do tego robocizna ect. Lecz kolejne przemyślenie że w aucie zostają jeszcze 3 wtryski i kto wie co mnie czeka w przyszłości. Mam do was jeszcze pytanie może dotyczące nieszczelności wtrysku a może nic nie mające wspólnego. Czy przez nieszczelność na wtrysku auto przy aktualnych temperaturach 0-2 st. C może ciężko odpalać czy nie ma to nic wspólnego dodam że akumulator dobry, świece żarowe nowe NGK. Czego szukać dalej, na pewno mam do odpowietrzenia układ paliwowy bo jest trochę powietrza przez zabawę przy wtrysku, tylko pogoda za bardzo nie pozwala na dłubanie.
  • Pomocny post
    #22 16821437
    moto-kord
    Poziom 28  
    FINIX_47 napisał:
    Czy przez nieszczelność na wtrysku auto przy aktualnych temperaturach 0-2 st. C może ciężko odpalać czy nie ma to nic wspólnego

Musiała by tam mocno uciekać kompresja a zapewne tak nie było.Także ja bym to wykluczył.

Dodano po 33 [minuty]:

Sprawdź jeszcze luzy zaworowe :
    Zimny
    Wlot 0.20 ± 0.05 (mm)
    Wylot 0.40 ± 0.05 (mm)
  • #23 16821545
    FINIX_47
    Poziom 23  
    moto-kord napisał:

Sprawdź jeszcze luzy zaworowe :
    Zimny
    Wlot 0.20 ± 0.05 (mm)
    Wylot 0.40 ± 0.05 (mm)
    Żebym to ja jeszcze wiedział jak

Dodano po 2 [minuty]:

moto-kord napisał:
    Musiała by tam mocno uciekać kompresja a zapewne tak nie było.Także ja bym to wykluczył.
    Zanim zająłem się tematem to bardzo mocno dmuchało, w sumie to nadal np. Woda z mydłem zbytnio się tam nie utrzymuje bo jest wydmuchana.
  • Pomocny post
    #24 16821571
    moto-kord
    Poziom 28  
    Wyfrezuj gniazdo złóż wszystko,dobrze odpowietrz sprawdź jeśli będzie jeszcze nie tak
    będziemy myśleć dalej.
  • #26 16822977
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Daj jedną kompensującą zdjęty materiał i starą.
  • #27 16833568
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Witam auto poszło na warsztat, bo mnie nie chciało robić się w takie zimno ale usługa nie kosztowała mnie tak wiele. Cena nie była zabójcza bo 100 zł. Odbiór auta miał plus i minusy. W tej cenie zostały dotarte dwa gniazda bo tak naprawdę to miałem dwie nieszczelności, o czym rozmawiałem z szefem warsztatu w trakcie ich pracy, duże zaskoczenie to że w cenie 100 zrobili obydwa gniazda, podłączyli komputer pokasowali błędy poinformowali o pozostającym oraz o tym że wtrysk 4 wymaga już regeneracji, wymiany. Minusy to niestety pozostawione dużo opiłków po frezowaniu na silniku podszybiu ect. Ułamany plastik z układu powrotnego paliwa na wtryskach, niedokręcona świeca żarowa. Pisze taki elaborat bo może komuś się przyda na przyszłość na co zwracać uwagę, wam serdecznie dziękuje za pomoc.
    Byłem bliski kupienia zestawu frezów, ale z drugiej strony to czasami lepiej komuś zaufać zawsze coś doradzi i przy okazji nie robi się warsztatu z mieszkania.
  • #28 16834850
    moto-kord
    Poziom 28  
    FINIX_47 napisał:
    Cena nie była zabójcza bo 100 zł.

To faktycznie nie opłacało się kupować frezów+ twój czas,do tego jeszcze diagnostyka
    komputerowa.Fajnie,że wszystko ok.Pozdrawiam
  • #29 16835111
    FINIX_47
    Poziom 23  
    moto-kord napisał:
    FINIX_47 napisał:
    Cena nie była zabójcza bo 100 zł.

To faktycznie nie opłacało się kupować frezów+ twój czas,do tego jeszcze diagnostyka
    komputerowa.Fajnie,że wszystko ok.Pozdrawiam

Dokładnie czasami nie warto dłubać samemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieszczelnością wtryskiwacza w silniku Laguna 1.9 dCi, gdzie zadzior na dnie głowicy uniemożliwia prawidłowe uszczelnienie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, w tym użycie specjalnych frezów do głowicy oraz rozgrzanie miedzianej uszczelki przed montażem. Użytkownik rozważa również, czy nieszczelność wtryskiwacza może wpływać na problemy z odpalaniem silnika. Po konsultacjach zdecydował się na oddanie auta do warsztatu, gdzie wykonano frezowanie gniazd wtryskiwaczy oraz diagnostykę komputerową. Wskazano na konieczność dokładnego odpowietrzenia układu paliwowego oraz sprawdzenia luzów zaworowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA