logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozszerzanie sygnału Wi-Fi za pomocą drugiego routera

dupti 12 Lis 2017 11:50 5940 6
  • #1 16817583
    dupti
    Poziom 2  
    Mam problemy z Internetem. Wynajmuję pokój i tak się składa, że ​​router (TPLINK WR841N) jest w drugim końcu mieszkania i nie można go ruszyć. Sygnał jest konsekwentnie słaby, ale mimo wszystko jest wystarczająco dużo dla wszystkiego (YouTube, gry online). Jednak czasami (wieczorem, mi się wydaje że wtedy wszyscy korzystają z internetu i dlatego) zaczyna zwisać strasznie Ping w grach online, wideo na YT bardzo długo się ładuje. Wszystko zaczyna się wieszać. W takich chwilach wziąłem laptopa i wszedłem do środka mieszkania i wszystkie problemy zniknęły i wszystko zaczęło działać normalnie. Jak rozumiem, powodem jest słaby sygnał.

Mam drugiego routera (airlive g Duo) i chcę użyć jego do wzmocnienia sygnału, ustawić router w centrum mieszkania, istnieje kilka trybów:
    Tryb WISP + AP
    Tryb klienta + AP
    Tryb podwójnego AP
    Gateway + AP
    WDS + AP

Nie do końca wiedząc, co jest lepiej, starałem się użyć tryb WDS + AP i nie działa, a następnie tryb WISP + AP i udało się, na początku wydawało mi się że już jest wszystko zrobione ale kiedy zacząłem testowanie, to z pewnością sygnał stał lepszy ponieważ ten drugi router jest bliżej, ale w rzeczywistości, gdy coś zaczynam ściągnąć, to bardzo obniża się prędkość i zwiększa się ping (wykonywane w konsoli polecenia „ping google.com -t”).

Moje testowania prędkości pobierania pliku:
    przez główny router w moim pokoju (WiFi) - 3.5mb/s, ping - 100-200ms
    przez główny router w środku mieszkania (WiFi) - 5mb/s, ping - 100-200ms
    przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (WiFi) - 300kb/s, ping - 500-3000ms
    przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (kabel) - 1.2mb/s, ping - 200-500ms

W czym jest przyczyna? Jak mogę rozwiązać mój problem?
  • #2 16817623
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Wepnij się w trybie klienta + ap, powinieneś mieć opóźnienia rzędu 10-20ms między urządzeniami. Nie oczekuj cudów, im więcej użytkowników w danym momencie korzysta z sieci tym wieksze pingi, pamiętaj że router do którego podpięci są "wszyscy" nadaje automatycznie priorytet pakietom danych, musiałbyś ustawić na tym głównym urządzeniu reguły QoS, poograniczać innym transfer albo przekierować konkretne porty gier online bezpośrednio na swój adres.
  • #3 16818100
    dupti
    Poziom 2  
    @roxio, zrobiłem w trybie client + ap, jest dokładnie taka sama sytuacja jak i z wisp + ap, tzn mam

przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (WiFi) - 300kb/s, ping - 500-3000ms
    przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (kabel) - 1.2mb/s, ping - 200-500ms

Nie oczekuję cudów, ale teraz jest tak, że przez ten drugi router ping i prędkość pobierania jest gorsza niż gdybym po prostu używał głównego routera i chcę mieć po prostu lepszy zasięg i mogę pogodzić się nawet na mniejszą prędkość, tylko potrzebuję stabilny ping, ponieważ gram w grym, rozmawiam z kims, a to wszystko wymaga stabilnego połączenia.
  • #4 16818190
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    dupti napisał:
    W czym jest przyczyna?

Wzmacniacz to najgorsze rozwiązanie.
    dupti napisał:
    Jak mogę rozwiązać mój problem?

Połączyć się przewodowo z routerem głównym a z dodatkowego zrobić wtedy taki AP.

By mieć co wzmocnić, trzeba mieć stabilny i pewny sygnał w miejscu repeatera.

Instalacja InSSIDera v2/Home i tu wstawić wynik pomiaru sieci.
  • #5 16818325
    dupti
    Poziom 2  
    @KOCUREK1970, niestety nie ma możliwości łączyć się z głównym routerem poprzez kabel, mam dostęp do admin panelu, ale niestety ruszać router i łączyć się poprzez kabel nie mogę.
    Załączniki:
    • Rozszerzanie sygnału Wi-Fi za pomocą drugiego routera z.png (9.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozszerzanie sygnału Wi-Fi za pomocą drugiego routera x.PNG (66.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozszerzanie sygnału Wi-Fi za pomocą drugiego routera c.PNG (73.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16818334
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    Tylko, że sygnał z TP Linka winieneś zmierzyć w miejscu postawienia wzmacniacza - a Ty pewnie zmierzyłeś u Siebie?
    Pierwszy u Ciebie z Duo jest ok, drugi DNO.
  • #7 16820141
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    dupti napisał:

W czym jest przyczyna? Jak mogę rozwiązać mój problem?

Nie masz czegoś innego niż ten airlive? Czegoś z 802.11n? Raz że prędkość 3 x większa dwa że lepszy zasięg. Jeżeli w środku mieszkania na laptopie działa ok, to poprawnie skonfigurowany i podłączony router musi też działać poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z sygnałem Wi-Fi w wynajmowanym pokoju, gdzie główny router (TP-LINK WR841N) znajduje się w odległym miejscu. Zainstalował drugi router (Airlive G Duo) w celu wzmocnienia sygnału, jednak napotkał trudności w uzyskaniu stabilnego połączenia. Użytkownicy sugerują różne tryby konfiguracji, takie jak WISP + AP oraz klient + AP, ale efekty są niezadowalające, z wysokim pingiem i niską prędkością. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie przewodowe z głównym routerem, co nie jest możliwe w tej sytuacji. Użytkownik powinien zmierzyć sygnał w miejscu drugiego routera oraz rozważyć użycie routera obsługującego standard 802.11n dla lepszej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA