Mam problemy z Internetem. Wynajmuję pokój i tak się składa, że router (TPLINK WR841N) jest w drugim końcu mieszkania i nie można go ruszyć. Sygnał jest konsekwentnie słaby, ale mimo wszystko jest wystarczająco dużo dla wszystkiego (YouTube, gry online). Jednak czasami (wieczorem, mi się wydaje że wtedy wszyscy korzystają z internetu i dlatego) zaczyna zwisać strasznie Ping w grach online, wideo na YT bardzo długo się ładuje. Wszystko zaczyna się wieszać. W takich chwilach wziąłem laptopa i wszedłem do środka mieszkania i wszystkie problemy zniknęły i wszystko zaczęło działać normalnie. Jak rozumiem, powodem jest słaby sygnał.
Mam drugiego routera (airlive g Duo) i chcę użyć jego do wzmocnienia sygnału, ustawić router w centrum mieszkania, istnieje kilka trybów:
Tryb WISP + AP
Tryb klienta + AP
Tryb podwójnego AP
Gateway + AP
WDS + AP
Nie do końca wiedząc, co jest lepiej, starałem się użyć tryb WDS + AP i nie działa, a następnie tryb WISP + AP i udało się, na początku wydawało mi się że już jest wszystko zrobione ale kiedy zacząłem testowanie, to z pewnością sygnał stał lepszy ponieważ ten drugi router jest bliżej, ale w rzeczywistości, gdy coś zaczynam ściągnąć, to bardzo obniża się prędkość i zwiększa się ping (wykonywane w konsoli polecenia „ping google.com -t”).
Moje testowania prędkości pobierania pliku:
przez główny router w moim pokoju (WiFi) - 3.5mb/s, ping - 100-200ms
przez główny router w środku mieszkania (WiFi) - 5mb/s, ping - 100-200ms
przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (WiFi) - 300kb/s, ping - 500-3000ms
przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (kabel) - 1.2mb/s, ping - 200-500ms
W czym jest przyczyna? Jak mogę rozwiązać mój problem?
Mam drugiego routera (airlive g Duo) i chcę użyć jego do wzmocnienia sygnału, ustawić router w centrum mieszkania, istnieje kilka trybów:
Tryb WISP + AP
Tryb klienta + AP
Tryb podwójnego AP
Gateway + AP
WDS + AP
Nie do końca wiedząc, co jest lepiej, starałem się użyć tryb WDS + AP i nie działa, a następnie tryb WISP + AP i udało się, na początku wydawało mi się że już jest wszystko zrobione ale kiedy zacząłem testowanie, to z pewnością sygnał stał lepszy ponieważ ten drugi router jest bliżej, ale w rzeczywistości, gdy coś zaczynam ściągnąć, to bardzo obniża się prędkość i zwiększa się ping (wykonywane w konsoli polecenia „ping google.com -t”).
Moje testowania prędkości pobierania pliku:
przez główny router w moim pokoju (WiFi) - 3.5mb/s, ping - 100-200ms
przez główny router w środku mieszkania (WiFi) - 5mb/s, ping - 100-200ms
przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (WiFi) - 300kb/s, ping - 500-3000ms
przez drugi router który się znajduje środku mieszkania (kabel) - 1.2mb/s, ping - 200-500ms
W czym jest przyczyna? Jak mogę rozwiązać mój problem?