logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa - 2 routery. Antena kierunkowa. Wi-Fi.

Subarashii 05 Sty 2011 17:02 2756 8
REKLAMA
  • #1 8961616
    Subarashii
    Poziom 11  
    Witam
    posiadam router wag54g2, stoi na piętrze - zasięg jest w miare ok, ale jak zejdzie się na parter to już kompletna porażka. Mam możliwość pociągnięcia kabla piętro niżej, na konću tego kabla chciałbym zainstalować inny router wifi, i w tym miejscu potrzebuje waszej porady. Otóż chciałbym też mieć zasięg na podwórku, więć zapewne będzie to router z odkręcaną anteną którą można wymienić na silniejszą - JAKI? Myślałem też o routerze z dwoma antenami - wewnętrzna wymieniona np na 9db+ zewnętrzena kierunkowa do ogródka(50m) tylko teraz pytanie - czy laptop będzie mógł normalnie-bezprzewodowo zbierać sygnał z kierunkowej, czy potrzebny będzie odbiornik? Nigdy nie byłem głeboko w temacie bezprezwodowym, bo całe życie leciałem na desktopie+neo, ale teraz w domu mam 4 laptopy, więc liczymy na mobilność. Dziekuję za pomoc.
    Regards
  • REKLAMA
  • #2 8961722
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Sprawa się ma tak, że zakup sobie AP w standardzie N z 3 antenkami np.: TL-WA901ND ale nikt ci nie da gwarancji że jedno urządzenie pokryje ci taki duży obszar.
  • #3 8961845
    Subarashii
    Poziom 11  
    skoro już mam tego wag54g2 to juz wole zbudować sieć na 2 routerach niż kupować jeden drogi, bez gwarancji że będzie działać tak jak chcę. I poprosiłbym o odpowiedzi na pytania mnie nurtujące - najbardziej z tą anteną kierunkową.
  • REKLAMA
  • #4 8961874
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    A nie doczytałem ze już go posiadasz więc to jest oczywiste że wykorzystuje się to co się ma.

Co do tych anten to problem jest w tym, że wymiana anteny przy routerze może nie pomóc ponieważ komunikacja wifi odbywa się dwustronnie i co z tego, że laptop odbierze sygnał od AP jak AP nie odbierze od laptopa ze względu na słabą antenę w nim.

Nic co nie da gdybanie jak nie podłączysz tego AP pod sieć i nie pomierzysz sygnału Inssiderem na laptopie w problematycznych miejscach.
  • #5 8963573
    Subarashii
    Poziom 11  
    czyli jak bym chciał mieć na podwórku(w patio) internet, to musiał bym mieć tam ap + kierunkowa? jak to jest z kierunkowymi? antena + odbiornik czy antena sama w sobie tez odbiera - kierunkowa + kierunkowa, czy musi byc kierunkowa + odbiornik? do domu wystarczy mi ten TL-WA901ND, ale jakie są opcje doprowadzenia neta na podwórko?
  • #6 8963830
    Mati1304
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    A nie myślałeś nad jakąś anteną panelową?
  • REKLAMA
  • #7 8964229
    AlexanderSt
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam podobnie router nie dziala przez strop, wiec mam jeden na pietrze a drugi na parterze NETGEAR, jak stoi na parterze kolo okna to spokojnie zbieram z podworka okolo 30m i po sprawie , a napewno jest to tansze rozwiazanie niz isc w router n

Dodano po 1 [minuty]:

generalnie zasiegi routera podaje sie na jakies 40 m w terenie otwartym, najbardziej chodzi o to by nie tlumila sciana budynku
  • #8 8964582
    Subarashii
    Poziom 11  
    nie myślałem o panelowej, bo nie mam pomysłu gdzie/jak ją zamontować.
    a niestety router na parterze stał by po przeciwnej stronie domu niż mam podwórko. Jak by wyglądało to jak bym chciał np trzeci router jako repeater(bezprzewodowo) ustawić w sezonie na tarasie - da rade cos takiego zrobic?
  • REKLAMA
  • #9 8965228
    Mati1304
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W sumie najłatwiej wtedy kupić Airlive G.duo z dwoma niezależnymi antenkami.Tryb AP client+AP i jedna odbiera sygnał,druga rozsyła.Ewentualnie proponowałbym wyprowadzić dłuższy kabel z tą anteną panelową.A montaż najlepiej w kierunku miejsca docelowego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada router WAG54G2, który zapewnia zasięg na piętrze, ale ma problemy z sygnałem na parterze. Planuje zainstalować drugi router na parterze, aby poprawić zasięg, w tym na podwórku. Rozważa użycie routera z wymienną anteną, a także anteny kierunkowej do ogrodu. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zakup punktu dostępowego (AP) TL-WA901ND oraz routera Airlive G.duo z dwiema antenami. Podkreślają, że wymiana anteny może nie wystarczyć, jeśli laptop ma słabą antenę. Wskazują również na możliwość użycia anteny panelowej oraz na znaczenie umiejscowienia routerów i anten w celu uzyskania lepszego zasięgu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA