logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NodeMcu V.3 vs. "goły" ESP8266-12 - uruchmienie ESPEasy

maximus22_kr 12 Lis 2017 12:30 2562 7
REKLAMA
  • #1 16817698
    maximus22_kr
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam
    Chciałem zaprojektować sobie własną płytkę z ESP8266. Najpierw chciałem sprawdzić, czy na tej wersji ( wersja 12 z gniazdem anteny i anteną ).
    Podłączyłem według schematu poniżej
    NodeMcu V.3 vs. "goły" ESP8266-12 - uruchmienie ESPEasy
    na czas programowania zwarłem GPIO0 z Gnd, później Reset i programem ESPEasy Flasher wgrałem plik ESPEasy_v2.0.0-dev12_normal_4096,bin.

Później odłączyłem GPIO0 i reset, powinna się pojawić nowa sieć, ale czekam kilkanaście minut i nic.

Przeglądałem schemat NodeMcu i jedyną różnicę widzę w braku u mnie rezystora 10K na GPIO2. oraz że GPIO15 jest u mnie zwarte bezpośrednio do Gnd a nie przez rezystor. Zanim zacznę odcinać GPIO15 od Gnd ( mam to wszystko na płytce ze złączem o rastrze 2.0 mm ) to chciałem zapytać, czy według Kolegów to powinno zadziałać, czy też ta wersja modułu wymaga innego wsadu ?
  • REKLAMA
  • #2 16817776
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 803
    Cytat:
    Przeglądałem schemat NodeMcu i jedyną różnicę widzę w braku u mnie rezystora 10K na GPIO2. oraz że GPIO15 jest u mnie zwarte bezpośrednio do Gnd a nie przez rezystor

To nie odgrywa roli. Jeżeli GPIO15 nie jest wykorzystany jako wyjście to można podłączyć bezpośrednio z GND.
  • REKLAMA
  • #3 16817807
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    maximus22_kr napisał:
    Najpierw chciałem sprawdzić, czy na tej wersji ( wersja 12 z gniazdem anteny i anteną ).

ESP-12 ma antenę na PCB, a ESP-07 ma antenę na PCB + złącze anteny.

Jeżeli masz ESP-07 to wrzuć soft ESPEasy_v2.0.0-dev12_normal_1024bin
  • REKLAMA
  • #4 16817999
    maximus22_kr
    Poziom 18  
    Cytat:
    Jeżeli masz ESP-07 to wrzuć soft ESPEasy_v2.0.0-dev12_normal_1024bin

i to jest właśnie rozwiązanie problemu. Gdzieś widziałem zestawienie wersji i ta większa wersja z anteną i gniazdem na antenę miała flash 4M

Teraz mam:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

No to pozostaje tylko wybrać GPIO, które można "bezpiecznie" wykorzystać. Mi wydaje się, że :
    GPIO4, GPIO5 - I2C
    GPIO2 - DS18B20
    GPIO12 - DHT22
    GPIO13, GPIO14, GPIO15, GPIO16 - przyciski ( ewentualnie MAX6675 ) , nie wiem jak w przypadku GPIO15

Jeśli chodzi o tę wersję z anteną na PCB, to próbowałem grać do niego różne wersje i zawsze mam:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #5 16818037
    inot
    Poziom 38  
    GPIO15 musi tylko przy reset być w stanie L ,a później można dowolnie wykorzystywać.
    Cytat:
    Jeśli chodzi o tę wersję z anteną na PCB, to próbowałem grać do niego różne wersje i zawsze mam:

Stack error oznacza ,że te adresy nie egzystują.
  • #6 16818170
    maly_ninja
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Schemat jest prawidłowy, więc raczej nie to jest przyczyną błędów.
    Nawet jeśli moduł ma flash 4M to powinno zadziałac jeśli wgra się wersję 1M, odwrotnie mogą byc już jakieś problemy.

W sprawie wyboru GPIO, jeśli jest firmware nodemcu na stronie jest taka adnotacja:
    Cytat:
    [*] D0(GPIO16) can only be used as gpio read/write. No support for open-drain/interrupt/pwm/i2c/ow.

Ale nie wiem czy to tylko to firmware tak ma, czy może to jakieś ograniczenia ESP8266 (nie zgłębiałem się w to bo nie było mi to potrzebne).
  • REKLAMA
  • #7 16818287
    maximus22_kr
    Poziom 18  
    Cytat:

W sprawie wyboru GPIO, jeśli jest firmware nodemcu na stronie jest taka adnotacja:

Cytat:
    [*] D0(GPIO16) can only be used as gpio read/write. No support for open-drain/interrupt/pwm/i2c/ow.

Ale nie wiem czy to tylko to firmware tak ma, czy może to jakieś ograniczenia ESP8266 (nie zgłębiałem się w to bo nie było mi to potrzebne).

Sprawdziłem to praktycznie, termometr DS18B20 nie działał na tym GPIO, podobnie jak DHT. Będzie służyć jako ewentualne wejście/wyjście, chociaż w tym celu zamierzam użyć PCF8574 ( MCP230117 nie mam, tylko wersję MCP23016 na I2C - tylko, że na tyle wejść/ wyjść nie ma miejsca w konfiguracji - 12 max)

Cytat:

GPIO15 musi tylko przy reset być w stanie L ,a później można dowolnie wykorzystywać.

to dobrze wiedzieć, dam na PCB zworę, w razie gdybym musiał ręcznie resetować

Co do wersji ESP8266 z anteną na PCB, to dalej jest ten sam błąd, próbowałem starsze wersje wgrywać ( np. R120 ), ale też nic. Mam tylko dwie takie sztuki, reszta to wersje z anteną i gniazdem, więc nie ma problemu, wgram do nich tradycyjny soft.
  • #8 16818329
    inot
    Poziom 38  
    Jeśli GPIO15 w normalnej pracy ma funkcję wyjścia to nawet zworka nie powinna być bezpośrednio z GND połączona lecz za pomocą rezystora np. 3,3k. W przeciwnym wypadku po zakończeniu programowania może dojść do zwarcia (gdy pin wysyła poziom wysoki):

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprojektował płytkę z modułem ESP8266-12 i próbował uruchomić oprogramowanie ESPEasy. Po podłączeniu i wgraniu odpowiedniego pliku, nie udało się nawiązać połączenia z nową siecią. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem GPIO, w tym konieczność odpowiedniego podłączenia GPIO15 oraz różnice między wersjami ESP8266. Użytkownicy sugerowali, że GPIO15 może być podłączony do GND, ale tylko w stanie niskim podczas resetu. Wskazano również na różnice w pamięci flash między wersjami ESP8266, co może wpływać na działanie oprogramowania. Problemy z działaniem czujników DS18B20 i DHT22 na niektórych GPIO również zostały omówione.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA