logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik diody 1Z15A do wzmacniacza Accuphase M-8000 - P6KE15CA lub 1.5KE15A?

szakal_xxx 12 Lis 2017 12:50 1065 5
  • #1 16817753
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Witam serdecznie

Buduje wzmacniacz accuphase M-8000, mam już wszystkie części jak w oryginale, z wyjątkiem diody 1Z15A (toshiba) - niestety dioda ta jest już nigdzie niedostępna (ebay, taobao, aliexpres, mouser itd...)

Szukam jej zamiennika, lecz utknąłem...

w PDF piszą, że jest to dioda zenera transient suppressor.

czyli dioda transil 15V

na alledrogo są dostępne od ręki diody transil jednokierunkowe: P6KE15CA lub 1.5KE15A - napięcia się zgadzają lecz są na dużo większą moc (przyznaje się, że na pozostałym parametrach się nie znam)

i tu pytanie, wiem, że te diody kiepsko sobie radzą z niskim poborem mocy, stąd pytanie czy w mojej aplikacji mogę którąś z w/w użyć ? czy też lepiej zastosować zwykłą zenerkę ?

bardzo dziękuje za pomoc
    Załączniki:
    • Zamiennik diody 1Z15A do wzmacniacza Accuphase M-8000 - P6KE15CA lub 1.5KE15A? m8000-1z15a.png (404.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1z15a.pdf (219.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16817919
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    dziękuje Ci bardzo za pomoc

mógłbyś mi wytłumaczyć na przyszłość na co mam zwracać uwagę szukając zamiennika zenerki ?
  • #4 16817970
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    szakal_xxx napisał:
    na co mam zwracać uwagę szukając zamiennika zenerki ?

Parametry? ;) Głównie prąd i napięcie diody.
  • #5 16818082
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    te 2 są oczywiste ;)
    wiem, że tak naprawdę mogę wsadzić za 1Z15A dowolną zenerke 15V 1W, a układ wystartuje i będzie działać

moje pytanie jest stąd, iż martwię się, że np. inna impedancja diody zastępczej zmieni np. napięcia w innych kluczowych punktach układu, przez co finalnie nie otrzymam idealnego klona o tym samym dźwięku, a wariację która niekoniecznie zagra lepiej

może szukam dziury w całym, lecz naprawdę włożyłem masę czasu i pracy aby sklonować coś idealnie - nie chciałbym na finiszu jednym elementem dać dupy ;)

oczywiście NTE145A widzę, że pokrywa się z 1Z15A

w pytaniu o parametry bardziej chodziło mi czy w/w obawy mają sens czy też nie ma się czym martwić ;)
  • #6 16818175
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    szakal_xxx napisał:
    nie otrzymam idealnego klona

Obawiam się, że nawet producent nie dysponuje elementami elektronicznymi o idealnie takich samych parametrach. Zawsze jest jakaś tolerancja. W Twoim przypadku chodzi przecież o stabilizację wzmacniacza operacyjnego, który nie jest "prądożerny". Na dobrą sprawę wahania napięcia sieciowego powinny mieć wpływ na parametry wzmacniacza ;) Nie wpadajmy ze skrajności w skrajność.
REKLAMA