logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie temp. po czyszczeniu chłodzenia laptopa Asus/N55/jw

monti18 14 Lis 2017 08:20 741 8
  • #1 16821716
    monti18
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,
    Pisze w swoim starym wątku bo nie chce zakładać nowego. Otóż po ostatnim rozkręceniu łapka i wymianie pasty termo przewodzącej zauważalnym błędy które popełniłem ale poklei.

Użyta pasta :thermal gryzly
    Co zrobiłem złe :
    -możliwe że trochę za dużo pasty termo na procek procesor i grafikę
    - nie wymieniłem termopadów tylko wytarłem pastę która była na nich i nałożyłem nowa
    Objawy po wymianie :
    - lapek coś głośniej chodzi

Osiągane temperatury :
    -CS GO 120 fps PCU średnio 82°C GPU 75-78 °C
    - Wiedźmin 3 PCU średnio 80°C GPU 75°C
    - Normalna praca PCU 45- 55°C GPU 40°C

Procesor : Intel Core i7-4720HQ
    Grafiak : GTX 960M, + Intel HD Graphics 4600

Moje pytanie czy należało by jeszcze raz rozkręcić laptop i poprawić wymienione błędy. Czy te temperatury są akceptowalne? I tak na przyszłość jaką grubość termopadów dobrać są jakieś standardy do laptopów?
    Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedz.
    Pozdrawiam

Sprawa tyczy się innego problemu niż w pierwotnym temacie, więc wydzieliłem jako nowy wątek.
    RADU23
  • #2 16821944
    kyrtap
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam. Miałeś paste na termopadzie?
  • #3 16821979
    monti18
    Poziom 9  
    Tak byly pokryte ta sama pasta co Pcu i gpu.
  • #4 16821995
    kyrtap
    Poziom 12  
    Nigdy nie widziałem takiego połączenia pasty i termopadu. Zastosuj tylko nowy termopad. Pozdrawiam
  • #5 16822003
    monti18
    Poziom 9  
    A jakich termopadow urzyc? Nalezy zmiezyc grubosc czy rozpoznaje sie ja nie wiem po kolorach? Czy otrzymywane temp sa niebezpieczne? Bo nie odczulem trothingu ani nic podobnego
  • #6 16822036
    kyrtap
    Poziom 12  
    Procesor mógłby być trochę chłodniejszy. Termopad nie może być cienki i nie może być zbyt gruby. Kolory w obrębie jednego producenta też mają znaczenie
  • #7 16822084
    monti18
    Poziom 9  
    Czyli koo 1mm grubosc termopadu bedzie odpowiednia? Macie jakies konkretne produkty(termopady, pasty termoprzewodzace) ktore warto stosowac?
  • #8 16822706
    kyrtap
    Poziom 12  
    Najpierw sprawdź grubość szczeliny. Potem można dobrać grubość termopada.
  • #9 16823719
    monti18
    Poziom 9  
    Dziś dla celów testowych wykonałem kilka testów zarówno syntetycznych jak i podczas normalnej pracy oto ich wyniki :

Obciążanie procesora (program CPU-Z) czas 10 minut

Jak widać przy około 85 °C występuje obniżenie taktowania procesora

Obciążanie układu graficznego (FurMark) czas 5 minut

Wysokie temp. po czyszczeniu chłodzenia laptopa Asus/N55/jwWysokie temp. po czyszczeniu chłodzenia laptopa Asus/N55/jw

I ostatnie testy podczas normalnej pracy internet trochę pracy przy prezentacjach generalnie internet i pakiet office wiele otwartych kart czas testów około 3h.

Wysokie temp. po czyszczeniu chłodzenia laptopa Asus/N55/jwWysokie temp. po czyszczeniu chłodzenia laptopa Asus/N55/jw

Wszystkie testy wykonywane oprogramowaniem : HwMonitor oraz MSIAfterburner.

Proszę o pomoc w interpretacji otrzymanych wyników. Wszelkie porady dotyczące akcji serwisowych aby osiągnąć jak najlepsze parametry działania mile widziane. Czy otrzymane wartości są poprawne? Ewentualnie jakie testy przeprowadzić aby więcej dowiedzieć się o stanie laptopa i jego pracy.
    Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam

Dodano po 19 [godziny] 38 [minuty]:

Po przeszukaniu połowy internetów dowiedziałem się że modele Asusa mają jakiś "upośledzony" BIOS w którym temp przy którym taktowanie grafiki jest ograniczane do minimum to 78°C. Podobno jest jakaś wersja vBIOS która umożliwia ustawienie jakiejś rozsądnej temp np. na poziomie około 82-4 °C. Czy ktoś może próbował zmodyfikować tak swój bios? Poniżej wstawiam link do filmiku który przedstawia całą procedurę.

https://www.youtube.com/watch?v=rVWhMrCuwP4

Dziękuję za wszelką pomoc pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus N55 po czyszczeniu chłodzenia i wymianie pasty termoprzewodzącej (Thermal Grizzly) zauważył wysokie temperatury procesora (Intel Core i7-4720HQ) i karty graficznej (GTX 960M). Zgłosił, że użył zbyt dużej ilości pasty oraz nie wymienił termopadów, co mogło wpłynąć na wydajność chłodzenia. Osiągane temperatury podczas gier wynoszą do 82°C dla CPU i 78°C dla GPU, co budzi wątpliwości co do ich akceptowalności. Użytkownicy sugerują, aby ponownie rozkręcić laptopa, wymienić termopady na odpowiednie grubości oraz unikać stosowania pasty na termopadach. Wskazano, że grubość termopadów powinna być dobrana na podstawie pomiaru szczeliny, a kolory mogą wskazywać na różne właściwości termopadów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA