logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka temperatura i brak wykrywania Nvidia GT555M w Asus N55SF podczas gier

pazam 10 Sty 2013 01:08 1341 2
REKLAMA
  • #1 11767605
    pazam
    Poziom 1  
    Witam !

Mój lapek to :

Asus N55SF
    Intel Core i7-2630 QM 2.0 GHz
    Win 7 Premium
    8 GB RAM
    HDD 750
    Nvidia GT555M 2 GB

Problem jest następujący :
    Od jakiegos czasu przy ostrym kilkugodzinnym graniu , zauważylem ze lap zaczal sie grzac. Postanowilem zglebic problem i zainstalowalem program Core Temp . Przy przegladaniu stron , temp siega rzedu 60-65 C . Przy wlaczeniu gry np Far Cry 3 , Shogun 2 , temp przekracza 90 C . Kompa mam od ponad roku , dopiero teraz zauwazylem wzrost temp. I tu pojawia sie nastepne pytanie , czy karta mogla sie spalic ? Bo po wlaczeniu np. Shogun 2 , w ustawieniach wykrywa tylko karte zintegrowana. Nie dam sobie glowy uciac , ale wczesniej wykrywalo geforce... Mam najnowsze sterowniki sciagniete ze strony Nvidii (310.90) . W menadzerze urzadzen wykrywa karte , ale widze wyrazny spadek mocy przy graniu, gdzie wczesniej smigalo wszystko elegancko. Nawet uzycie programu NVIDIA Inspector , nic nie dalo , gra dalej widzi karte zintegrowana. Prosze o pomoc , bo juz mnie piana bierze :crazyeyes: Jutro mam zamiar dzwonic do serwisu. A , i tak przy okazji , mam jeszcze rok gwarancji. I nie czyscilem lapa.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 11767942
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Zacznij od usunięcia kożuszka kurzu z żeberek radiatora. Może być z tym problem w warunkach domowych, samo sprężone powietrze to zdecydowanie za mało.

Gdy już wyczyścisz, to sprawdź wydajność komputera i temperatury. Powinno być już OK.
  • #3 11767962
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Wykonaj kompleksową konserwację układu chłodzenia.
    Wymień pastę i termopady.
REKLAMA