logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 193p - delikatne żółty przebarwienie ekran w rogu

gubcio 08 Sie 2005 23:17 3141 5
REKLAMA
  • #1 1718273
    gubcio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam problem .. nie wiem czy to jest coś poważnego ale kupiłem monitor który w prawym górnym rogu ma delikatne przebarwieni ... nie jest to jakaś plam a.. tylko po lewej stroni i środku szrość jest szara a w rogu ma delikatnie żółte zabarwienie .. czy może mi ktoś odpowiedzieć co to jest i czy jest to normale .. i czy ewentualnie nadaje się to aby zgłaszać serwisowi ??? Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 1718346
    Marek777
    Spec od TV
    Ocena: 18
    Witam. Ale nie napisałeś czy włączałeś rozmagnesowanie kineskopu.
    Funkcja dostępna z MENU. To może być plama po transporcie powstała przez obracanie kineskopu lub poprzez zewnętrzne żródło madnetyczne n.p. nie ekranowane głośniki.
    Sprawdż czy nie masz nic magnetycznego przy monitorze, odstaw to wszystko . Wyłącz monitor załącz po ostygnięciu.
    Jak nie zniknie plama to trzeba rozmagnesować zewnętrzną cewką - pętlą, ma ją każdy serwis RTV. A jak i to nie pomoże konieczna jest próba wewnętrznej regulacji kineskopu. A na końcu może być to wada kiniola:(
  • REKLAMA
  • #3 1718448
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Jeżeli nie jest to nowy monitor to warto by sprawdzić zimne luty przy pozystorze. Częsty przypadek nie tylko w monitorach. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 1718611
    gubcio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Marek777 napisał:
    Witam. Ale nie napisałeś czy włączałeś rozmagnesowanie kineskopu.
    Funkcja dostępna z MENU. To może być plama po transporcie powstała przez obracanie kineskopu lub poprzez zewnętrzne żródło madnetyczne n.p. nie ekranowane głośniki.
    Sprawdż czy nie masz nic magnetycznego przy monitorze, odstaw to wszystko . Wyłącz monitor załącz po ostygnięciu.
    Jak nie zniknie plama to trzeba rozmagnesować zewnętrzną cewką - pętlą, ma ją każdy serwis RTV. A jak i to nie pomoże konieczna jest próba wewnętrznej regulacji kineskopu. A na końcu może być to wada kiniola:(

Może żeby uściślić ... Monitor 193p ma ekran TFT ma około 1 roku .. przebarwienie po dokładnym obejrzeniu jest po prawej stronie ekranu .. nie jest ona w formie jakiś plam ale płynnie przechodzi w normalne kolory ... zauważalne jest to przy jasnych kolorach np. białym jasno szarym itd... daje to taki efekt deliktanego nalotu ... tak jak by z jednej strony ku środkowi kolory miały delikatny żółty odcień .... nie wiem czy w takim razie także należy rozmagnesowywać taka matrycę .. a może to efekt świetlówki .. nie wiem nie znam się na tym ...
  • REKLAMA
  • #6 1719087
    Marek777
    Spec od TV
    Ocena: 18
    gubcio napisał:

Może żeby uściślić ... Monitor 193p ma ekran TFT ma około 1 roku ..

Trzeba było od tego zaczynać, to co napisałem dotyczy sprzętu z kineskopem. TFT rozmagnesowanie nie dotyczy. Jak monitor ma około roku to pozostaje na początek naprawa gwarancyjna.
REKLAMA