logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 793df - brązowe przebarwienia z prawej strony ekranu, co robić?

emem16 06 Paź 2005 22:08 1792 7
REKLAMA
  • #1 1878792
    emem16
    Poziom 11  
    mam problem z monitorkiem samsung 793df. Mam go nie całe pół roku a on po jakiś trzech miesiącach użytkowania zaczął wariować. Konkretnie to z prawej strony pojawia się brązowe przebarwienie które kończy się na BIAŁYM punkcie na pulpicie. Zmniejszając jasność przebarwienie zmniejsza się ale jak można pracować na przyciemnionym monitorze. Dzieje się to czasem wogóle przez cały dzień a czasem non stop.
    wydawało mi się że może być to wina zimnego lutu ale po poprawieniu go dzieje się to nadal starałem się obserwować luty na płytce czy przypadkiem coś jeszcze się nie grzeje ale na nic nie trafiłem.

Bardzo bym prosił o rade co zrobić w takim wypadku.
  • REKLAMA
  • #2 1879675
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    "z prawej strony pojawia się brązowe przebarwienie które kończy się na BIAŁYM punkcie na pulpicie"
    Ciężko to zrozumieć gdy sie tego nie widzi. Raz jest, raz nie. Zawsze tekie same?
    Możesz zrobić jakąś fotkę?
  • REKLAMA
  • #3 1880629
    emem16
    Poziom 11  
    Z reguły ma się ikony po lewej stronie pulpitu i jeśli mają co kolwiek białego to to przebarwienie kończy się na każdym takim białym punkcie żaden inny kolor nie jest problemem. Np dzisiaj mam rozkręcony monitor od rana i chodzi rewelacja. Nie wiem od czego to jest uzależnione bo czasami przy starcie kompa zaczyna się tak robić a czasem podczas dłuższej pracy. Czasami cały dzień nic. I to jest tylko do białych pixeli przy każdej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Co do fotki to czatuje non stop z aparatem.
  • #4 2148272
    jacek927
    Poziom 10  
    Witam, miałem identyczne objawy w tym samym modelu, zdejmij ekran płytki kineskopu i popraw dokładnie wszystkie luty, nawet te najmniejsze...
    i piwinno pomóc, przebarwienia występują głównie przy zimnym monitorze, i przy białym tle ekranu...
  • REKLAMA
  • #5 2160213
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Miałem ten sam problem, z SyncMaster 793df, umnie on ustąpił gdy ustawiłem jasność i kontrast mniej więcej na 50% ( jasność 37, kontrast 70). Narazie paski nie pojawiaja się zobaczymy na jak długo to pomoże.
  • REKLAMA
  • #6 2160589
    jacek927
    Poziom 10  
    Niech ktoś wreszcie mi podpowie jak prawidłowo rozdzielić górną częśc obudowy samsunga 793df...

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Samsung SyncMaster 793df po około trzech miesiącach użytkowania wykazuje problem z brązowymi przebarwieniami po prawej stronie ekranu, które kończą się na białych punktach pulpitu. Przebarwienia zmniejszają się przy obniżeniu jasności, jednak utrudnia to komfort pracy. Objaw pojawia się nieregularnie, czasem przez cały dzień, a czasem sporadycznie. Próby naprawy zimnych lutów na płytce kineskopu nie przyniosły trwałej poprawy. Wskazano, że przebarwienia występują głównie przy zimnym monitorze i białym tle ekranu. Zalecane jest dokładne poprawienie wszystkich lutów, nawet najmniejszych, pod ekranem kineskopu. Inna metoda to ustawienie jasności i kontrastu na około 50% (jasność 37, kontrast 70), co może tymczasowo zredukować problem. Dodatkowo udostępniono linki do instrukcji demontażu obudowy modelu 793df oraz podobnych tematów z opisami objawów i prób naprawy, w tym mechaniczne puknięcia w prawą stronę monitora, które czasem przynoszą krótkotrwałą poprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA