logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE49MU6272 vs. Panasonic 50EX700E? TV 4K do ~3000 zł

nitz808 15 Lis 2017 17:39 3765 5
REKLAMA
  • #1 16825370
    nitz808
    Poziom 2  
    Witam Forumowiczów,

przeglądałem różne podobne tematy tu na forum i rozmawiałem ze sprzedawcami w kilku sklepach z TV i mam pewną zagwozdkę jeśli chodzi o wybór. Chcę kupić telewizor do gier i oglądania filmów głównie wieczorami i w nocy, rozmiar do 50 cali - większy może mi się nie zmieścić już na stoliku. Poniżej zamieszczam odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące mojej sytuacji:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? około 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Tylko na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku pokoju
    7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 42LD420 z 2011 roku
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Matryca VA, RGB, niski input lag
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
    10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola PS4
    11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
    12. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Netflix/YouTube
    13. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 50%
    14. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
    15. Preferencje co do wielkości? 49-50
    16. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba jakoś obrazu
    17. Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic
    18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~3 000 zł

Początkowo zastanawiałem się nad Samsungiem UE49MU6272, ale w kilku sklepach zasugerowali, że dopłacając kilka stówek więcej mogę mieć już Panasonica 50EX700e, który będzie lepiej się nadawał i miał lepszą jakość obrazu, ale będzie nieco mniej SMART niż Samsung. Zapoznałem się z wynikami testu Panasonica przygotowanego przez jeden z portali zajmujących się TV i trochę niepokojące wydawały mi się minusy tam wskazane, czyli:
    - niska jasność obrazu w trybie HDR,
    - zbyt ciemna charakterystyka jasności w trybie HDR,
    - niska rozdzielczość dynamiczna obrazów ruchomych.
    Czy jest to mocno odczuwalny problem podczas grania na konsoli lub oglądania netflixa/filmów?

I czy faktycznie Panasonic jest rozsądniejszym rozwiązaniem w tej cenie niż Samsung? A może jeszcze jakieś inne modele byłyby warte polecenia/rozważenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16825542
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    nitz808 napisał:
    - niska jasność obrazu w trybie HDR,
    - zbyt ciemna charakterystyka jasności w trybie HDR,
    - niska rozdzielczość dynamiczna obrazów ruchomych.

W tych wymienionych punktach Samsung MU62 bedzie jeszcze słabszy.
    Niestety taka jest obecnie sytuacja w telewizorach w Twoim budzecie.
    Jakość obrazu w EX700 jest lepsza niz w MU62, natomiast są to telewizory z 60Hz matrycą i dobrego efektu HDR na nich nie zobaczysz.
    Jeśli chcesz tv 120Hz i z lepszym HDR to w 50 calach w zasadzie jest tylko Panasonic EX780. To juz bardzo dobry przedstawiciel średniej klasy TV.
    Gdybys zdecydowal sie na 55 cali to najlepszy stosunek cena/jakosc ma z kolei Samsung MU7002.
  • REKLAMA
  • #3 16826512
    nitz808
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.

Póki co skłaniam się ku modelowi Panasonic 50EX700E, zgodnie z sugestią. Niemniej jednak zastanawiam się jeszcze nad tymi modelami, o których wspomniałeś... choć znacząco one wykraczają poza mój pierwotny budżet, który sobie założyłem, a który i tak już mocno nagiąłem zwiększając go do ~3000 zł.

Jako, że w kwestiach technicznych, jeśli chodzi o różnice w jakości obrazu i innych parametrów TV, jestem raczej laikiem (do tej pory miałem LG 42LD420 z 2011 roku, który wtedy kosztował niecałe 1 500 zł więc jakościowo TV szału nie robi), stąd moje kolejne pytanie - czy różnica w jakości obrazu pomiędzy modelem Panasonic 50EX700E a tymi dwoma wspomnianymi uzasadnia dorzucenie kolejnego 1 000 - 1 500 zł? Różnica jest na tyle odczuwalna? Czy to raczej kwestia "wprawnego oka" osób znających się na rzeczy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16828975
    nitz808
    Poziom 2  
    A trochę wykraczając poza moją zakładaną półkę cenową... czy model Samsunga UE49KS9000 to sensowna alternatywa dla tych droższych propozycji, tj. Panasonica 50EX780 i Samsunga 55MU7002? Zaznaczam, że zakrzywiony ekran nie ma dla mnie raczej znaczenia - zawsze oglądam/gram siedząc na wprost telewizora.

Zrobiłem dziś wstępne przymiarki pod 55" Samsunga, ale obawiam się, że może mi się nie zmieścić. A jeśli nawet wejdzie to nie wiem czy oglądanie tak wielkiego ekranu z odległości 2 m to dobre rozwiązanie. Dlatego chyba preferowałbym 49-50" modele... stąd moje pytanie o UE49KS9000, jeśli zdecydowałbym się wskoczyć na półkę cenową ~4000 zł.

I jeszcze odnośnie opinii o Samsungach, które znalazłem na róznych portalach - faktycznie są one kiepsko wykonane, że obudowa po pewnym czasie się rozchodzi/rozkleja? Czy to wyolbrzymiony problem?
  • Pomocny post
    #6 16829062
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    nitz808 napisał:
    czy model Samsunga UE49KS9000 to sensowna alternatywa dla tych droższych propozycji, tj. Panasonica 50EX780 i Samsunga 55MU7002?

To bardzo dobry model na 2016 r. Spokojnie moze byc konkurentem 2 pozostalych. Technicznie jest nawet lepszy od Mu7002.

nitz808 napisał:
    faktycznie są one kiepsko wykonane, że obudowa po pewnym czasie się rozchodzi/rozkleja? Czy to wyolbrzymiony problem?

Troche wyolbrzymiony. Choc była partia KS7000 na poczatku 2016 roku ze slabo spasowanymi obudowami. Bez srob - całość na zatrzaskach.
REKLAMA