Witam Forumowiczów,
przeglądałem różne podobne tematy tu na forum i rozmawiałem ze sprzedawcami w kilku sklepach z TV i mam pewną zagwozdkę jeśli chodzi o wybór. Chcę kupić telewizor do gier i oglądania filmów głównie wieczorami i w nocy, rozmiar do 50 cali - większy może mi się nie zmieścić już na stoliku. Poniżej zamieszczam odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące mojej sytuacji:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? około 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Tylko na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku pokoju
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 42LD420 z 2011 roku
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Matryca VA, RGB, niski input lag
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Netflix/YouTube
13. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 50%
14. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
15. Preferencje co do wielkości? 49-50
16. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba jakoś obrazu
17. Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~3 000 zł
Początkowo zastanawiałem się nad Samsungiem UE49MU6272, ale w kilku sklepach zasugerowali, że dopłacając kilka stówek więcej mogę mieć już Panasonica 50EX700e, który będzie lepiej się nadawał i miał lepszą jakość obrazu, ale będzie nieco mniej SMART niż Samsung. Zapoznałem się z wynikami testu Panasonica przygotowanego przez jeden z portali zajmujących się TV i trochę niepokojące wydawały mi się minusy tam wskazane, czyli:
- niska jasność obrazu w trybie HDR,
- zbyt ciemna charakterystyka jasności w trybie HDR,
- niska rozdzielczość dynamiczna obrazów ruchomych.
Czy jest to mocno odczuwalny problem podczas grania na konsoli lub oglądania netflixa/filmów?
I czy faktycznie Panasonic jest rozsądniejszym rozwiązaniem w tej cenie niż Samsung? A może jeszcze jakieś inne modele byłyby warte polecenia/rozważenia?
przeglądałem różne podobne tematy tu na forum i rozmawiałem ze sprzedawcami w kilku sklepach z TV i mam pewną zagwozdkę jeśli chodzi o wybór. Chcę kupić telewizor do gier i oglądania filmów głównie wieczorami i w nocy, rozmiar do 50 cali - większy może mi się nie zmieścić już na stoliku. Poniżej zamieszczam odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące mojej sytuacji:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? około 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Tylko na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku pokoju
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 42LD420 z 2011 roku
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Matryca VA, RGB, niski input lag
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Netflix/YouTube
13. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 50%
14. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
15. Preferencje co do wielkości? 49-50
16. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba jakoś obrazu
17. Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~3 000 zł
Początkowo zastanawiałem się nad Samsungiem UE49MU6272, ale w kilku sklepach zasugerowali, że dopłacając kilka stówek więcej mogę mieć już Panasonica 50EX700e, który będzie lepiej się nadawał i miał lepszą jakość obrazu, ale będzie nieco mniej SMART niż Samsung. Zapoznałem się z wynikami testu Panasonica przygotowanego przez jeden z portali zajmujących się TV i trochę niepokojące wydawały mi się minusy tam wskazane, czyli:
- niska jasność obrazu w trybie HDR,
- zbyt ciemna charakterystyka jasności w trybie HDR,
- niska rozdzielczość dynamiczna obrazów ruchomych.
Czy jest to mocno odczuwalny problem podczas grania na konsoli lub oglądania netflixa/filmów?
I czy faktycznie Panasonic jest rozsądniejszym rozwiązaniem w tej cenie niż Samsung? A może jeszcze jakieś inne modele byłyby warte polecenia/rozważenia?