logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Passat b5 FL 2004 - Prędkościomierz nie działa poprawnie

Kamil52494 15 Lis 2017 21:34 7791 7
REKLAMA
  • #1 16826072
    Kamil52494
    Poziom 7  
    Witam mam problem z passatem tzn prędkościomierz zaczą "świrować " tzn Wskazówka nie idzię płynnie tylko skacze, licznik idzie max do 90 km/h i staje jak już stanie to opada z dużym opóznieniem nawet kilka km tak samo przyspiesza np wg gps lecę 100 km/h a licznik dopiero bują się do 20 km/h itd co mogło się stać ? czujnik prędkości na skrzyni ? licznik siada ? licznik wystarczy kupić i podmienić i będzie działało czy w passacie trzeba już kilka rzeczy zmienić ? w oplu wymieniałem liczniki to działało bez problemu :), Auto Oczywiście passat b5 fl 2004r 130 km z skrzynią automatyczną .
  • REKLAMA
  • #2 16826228
    leonek4
    Poziom 29  
    Ocena: 638
    Tak łatwo z wyminą to nie jest. Zrób test licznika-wskaźników.
  • REKLAMA
  • #3 16826238
    Kamil52494
    Poziom 7  
    robić będe napewno tylko szukam kto ma vaga z okolic w razie jak licznik padł co trzeba zrobić słyszałem że lubią płytki drukowane padać a np jak bym kupił drugi licznik i dał do Elektryka to np jak by wylutować uszkodzony element i wlutować z tego sprawnego ?
  • #4 16826287
    leonek4
    Poziom 29  
    To lepiej dać elektronikowi żeby zobaczył co z tym licznikiem się dzieje. Może jest do naprawy.
  • #5 16826295
    Kamil52494
    Poziom 7  
    Jutro jade podłączyć pod kompa i zrobić test, mam znajomego elektryka co bawi się w takie rzeczy i spokojnie ogarnie i dlatego pytam jeżeli powiecmy te ścieżki były by na tyle zmasakrowane to można wylutować tak ową płytke i wlutować z sprawnego czy raczej nie będzie to działac, jeżel bym chciał zmienić licznik w całości to musze coś jeszcze dokupić ? dawniej miałem astre brałem licznik z 1 lepszego szrotu podmianka i działa :)
  • REKLAMA
  • #6 16828211
    Kamil52494
    Poziom 7  
    więc tak byłem dziś umechanika i podłączyliśmy pod kompa nie miał funkcji wywołania testu zegarów ale sprawdzone parametrami podczas jazdy pokazywało prędkość licznik zacinał sie na 90 na lapku pokazywało jak pracował płynnie czyli czujnik odpada i licznik do naprawy lub wymiany, drugie pytanie mechanik mówił żebym wyją uszkodzony licznik i spisał z niego nr i kupił z tym samym numerem, da sie jakoś inaczej sprawdzić nr licznika bez wyjmowania go ? nie widzi mi się rwanie pół deski żeby tylko sprawdzić jaki numer ...
  • REKLAMA
  • #7 16829713
    leonek4
    Poziom 29  
    Przy diagnostyce mógł sprawdzić.
  • #8 16829804
    Kamil52494
    Poziom 7  
    wiesz może jak ? nie ma vaga tylko jakies inne oprogramowanie z tego co widziałem

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

o dzięki za pomoc sprawdzone i mam nr teraz taki problem że nigdzie nie ta takiego do kupienia z tym numerem więc poszukuje licznika do passata b5 fl automat 1.9 tdi nr licznika 3b0920849a pełny fis, mam pytanie znalałem 1 licznik z tym numerem tylko ze 2,5 tdi robi róznice ?

Dodano po 5 [godziny] 26 [minuty]:

znalazłem licznik zamówiłem i teraz pytanie, wystarczy podmienić licznik i będzie git czy trzeba coś zmienić jeszcze wiem jedynie że muszę zrobić korektę mój przebiegi 289500 nowy licznik 350 z groszem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkościomierzem w Volkswagenie Passat B5 FL z 2004 roku, który nie działa poprawnie - wskazówka skacze, a licznik zatrzymuje się na 90 km/h. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego stwierdzono, że czujnik prędkości działa prawidłowo, co sugeruje, że problem leży w liczniku. Użytkownik rozważa wymianę licznika i pyta o możliwość naprawy uszkodzonej płytki drukowanej. W trakcie dyskusji pojawia się informacja, że licznik można wymienić, ale ważne jest, aby nowy licznik miał ten sam numer. Użytkownik znalazł licznik z odpowiednim numerem, ale z innego silnika (2,5 TDI) i pyta, czy to wpłynie na działanie. Ostatecznie użytkownik zamówił licznik i planuje jego wymianę, a także korektę przebiegu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA