logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig RB3200 - radio nie włącza się, brak napięcia na IC601

maciek1221 16 Lis 2017 11:07 1407 12
REKLAMA
  • #1 16826894
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Witam,
    radio nie włącza się, leżało kilka lat nieużywane, prawdopodobnie wtedy przestało się włączać i zostało odstawione do szafy.
    Radio jest stare i na fale krótkie, ale chciałbym je postawić w garażu gdzie się spawa i szlifuje.
    Do płyty z transformatora dochodzi 11,5V napięcie przemienne.
    Z mostka gretza wychodzi napięcie około 15V.
    Na układzie IC601 nie mam napięcia na nodze 7 i nodze 14.
    Radio nie kręci silnikiem przewijania/odtwarzania, nie wydaje żadnych dźwięków z głośnika ani na słuchawkach.
    Bezpiecznik SI801 sprawny.
    Na C653 nie mam napięcia żadnego.

Nie mam żadnego doświadczenia w radiach, ale dosyć duże w serwisowaniu nowej elektroniki.
    Proszę jakiegoś znawcę tego typu sprzętu o pomoc w pomiarach i uruchomienie tego radia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16826940
    DejoDejo
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Sprawdź przewodność kabli, pola lutownicze, włączniki i potencjometry ;)
  • #3 16827075
    maciek1221
    Poziom 18  
    DejoDejo napisał:
    Sprawdź przewodność kabli, pola lutownicze, włączniki i potencjometry ;)

Przewody przewodzą, pola nie wyglądają na zaśniedziałe ani na uszkodzone w inny sposób.
    Włączniki cóż, nie bardzo wiem, które za co odpowiadają bo nie korzystałem z tego radia. Z opisów innych napraw na forum, to na włączniku nie mam żadnego napięcia.
  • #4 16827864
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Brak napięcia na n.14 IC 601 świadczy, że do scalaka nie dochodzi żadne napięcie. Jeśli na mostku Graetza jest napięcie to ono idzie przez styk z boku gniazdka sieciowego przez przełącznik Radio-Magnetofon na UL1498. Styki w Isostatach lubią śniedzieć i często nie ma kontaktu. Użyj dobrego preparatu do czyszczenia styków ew. można jego naprawić. Proponuję także sprawdzić C660 ( 22mikro/16V ), lubią zwierać.
  • REKLAMA
  • #5 16828129
    maciek1221
    Poziom 18  
    Na stykach gniazda zasilania tzn. tych obok powinno być napięcie przemienne? Nie mam tam napięcia, czyszczenie tych styków nie pomaga.
  • #6 16828174
    Gaguspan
    Poziom 24  
    maciek1221 napisał:
    Na stykach gniazda zasilania tzn. tych obok powinno być napięcie przemienne? Nie mam tam napięcia, czyszczenie tych styków nie pomaga.

Tam powinno być napięcie stałe i tak jak wyżej napisałem, biegnie ono z mostka Graetza poprzez ten styk ( w momencie wyciągnięcia wtyczki sieciowej , jeśli mamy w komorze baterie - zasilanie jest z baterii ) na wyłącznik Radio ( styki g2- g3 ).
    Myślę, że kolega ma schemat radiomagnetofonu, bo bez niego a i bez doświadczenia trudno jest zlokalizować usterkę.
  • #8 16829259
    maciek1221
    Poziom 18  
    Napięcie na stykach jest obecne, 15,5V. Na wyłączniku radio oraz na C660 nie mam napięcia.
    Oblutowałem styki włącznika oraz przeczyściłem kontaktem, brak zmiany.
    Na stykach g2-g3 nie ma napięcia, przejście kiedy włącznik jest włączony jest, czyli włącznik sprawny.

Edit:
    Sprawdziłem testem diody diodę D1 i w obu kierunkach mam przejście.
    Od anody do katody: 0,561V
    Od katody do anody: 0,481V. Tak powinno być?

h jaworski napisał:

Radio na pewno nie ma fal krótkich . ma fale długie średnie i ukf chyba że to wersja zachodnia ale wtedy to nie jest już RB3200 bo ozanaczenie będzie inne

Pewnie masz rację, chodziło mi o to, że prawdopodobnie nie odbiera współczesnych stacji radiowych i trzeba je przestroić, ale najpierw trzeba je uruchomić.
  • REKLAMA
  • #9 16830304
    Gaguspan
    Poziom 24  
    maciek1221 napisał:
    Napięcie na stykach jest obecne, 15,5V. Na wyłączniku radio oraz na C660 nie mam napięcia.
    Oblutowałem styki włącznika oraz przeczyściłem kontaktem, brak zmiany.
    Na stykach g2-g3 nie ma napięcia, przejście kiedy włącznik jest włączony jest, czyli włącznik sprawny.

Edit:
    Sprawdziłem testem diody diodę D1 i w obu kierunkach mam przejście.
    Od anody do katody: 0,561V
    Od katody do anody: 0,481V. Tak powinno być?

Jeśli na stykach gniazda sieciowego jest napięcie to sprawdź czy na styku g2 przy wyciśniętym wyłączniku R/M jest 15,5V. Jeśli nie ma to może być urwany przewód. Odlutuj styk g2, potem końcówki plusowe C653 i C660, piny 1 i 14 IC601.
    Nie wiem po co mierzyłeś diodę D1, ona jest w stabilizatorze obrotów silnika.
    Sprawdź tranzystor T801 i diodę D801.

Dla mnie RB3200 zawsze stanowił wdzięczny sprzęt do naprawy.
  • #10 16830313
    maciek1221
    Poziom 18  
    Oderwany był jeden z przewodów zasilających. Radio odpala. Czy ktoś posiada jakiś czytelny opis przestrojenia radia? To co w Internecie nie jest dla mnie zrozumiałe poza usunięciem 2 kondensatorów, dalsze strojenie jest niezrozumiałe.
  • #11 16830510
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Dalsze strojenie odbywa się zawsze tak samo najpierw stroimy heterodynę aby uzyskać szerokość pasma potem obwód wejsciowy .
    Zacznijmy od tego jaką wersję masz głowicy kondensator strojony jest zamocowany do druku czy wisi w powietrzu a tylko przewody idą do druku bo były 2 wersje .
  • #12 16830977
    maciek1221
    Poziom 18  
    Jestem tak ciemny z zakresu radioodbiorników, że nic mi nie mówi ''stroimy heterodynę'' i inne tego typu opisy.
    Wszystkie kondensatory są zamocowane do płytki pcb, nie mam żadnych kodnesatorów w powietrzu ani montowanych od strony ścieżek.

P.S.
    Mimo, że jestem ciemny to oddawanie do kogoś nie wchodzi w grę z racji wartości radia ;). Kwestia dobrej instrukcji.
  • REKLAMA
  • #13 16832749
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Nikt nie urodził się geniuszem. Do wprawy dochodzimy poprzez długie lata pracy. Glowica UKF zbudowana jest ze stopnia wejściowego, oscylatora zwanego ( jak kolega hjaworski słusznie napisał) heterodyną i mieszacza. Chodzi o to, że po usunięciu kilku kondensatorów powinna pojawić się przy kręceniu kondensatorem obrotowym jakaś stacja. Tu potrzebny jest generator częstotliwości ew. radio z pasmem "zachodnim". Kręcąc rdzeniem w cewce heterodyny musimy uzyskać szerokość pasma. Później stroimy obwód wejściowy do uzyskania czułości zakresu.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Grundig RB3200 nie włącza się, brak napięcia na nodze 7 i 14 układu IC601. Użytkownik sprawdził napięcia na transformatorze i mostku Graetza, które wynoszą odpowiednio 11,5V i 15V. Po weryfikacji styków włącznika oraz kondensatorów, okazało się, że jeden z przewodów zasilających był oderwany, co spowodowało brak zasilania. Radio uruchomiło się po naprawie. Użytkownik poszukuje instrukcji dotyczącej przestrojenia radia, które wymaga usunięcia kondensatorów oraz strojenia heterodyny i obwodu wejściowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA