logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnetrzny - po 4 msc komputer ani tv go nie widzi.. gpt?

strike5 19 Lis 2017 08:47 1683 8
  • #1 16833558
    strike5
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem mianowicie, wczoraj po ok 4 msc nie używania dysku zewnętrznego (dysk przeważnie podłączony był do komputera w celu zrzucenia filmów następnie podpinany pod tv)

Znajdowały się tez na nim zdjęcia które zrzuciłem jak zmieniałem komputer. Wczoraj chciałem zrzucić te zdj lecz dysk nie pojawia się w Mój komputer na tv również nie jest widziany. Dioda wszystko pracuje jak należy lecz dysku nie widzi.

Co nie co poczytałem sprawdziłem dysk w cmd disklistem i jest wykrywany jako gpt.

W zarządzaniu dyskami dysk jest widoczny lecz nie posiada woluminu..

Proszę o pomoc
  • #2 16833592
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Jak wygląda SMART dysku?
  • #3 16833906
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Podaj SMART dyski i screen z DMDE z widoku okna partycje po wybraniu tego dysku z urządzeń fizycznych.
  • #4 16834008
    strike5
    Poziom 10  
    Witajcie dziekuje za pomoc przy niedzieli ;)

w zalaczniku wszytkie zrzuty Dysk zewnetrzny - po 4 msc komputer ani tv go nie widzi.. gpt?Dysk zewnetrzny - po 4 msc komputer ani tv go nie widzi.. gpt?Dysk zewnetrzny - po 4 msc komputer ani tv go nie widzi.. gpt?Dysk zewnetrzny - po 4 msc komputer ani tv go nie widzi.. gpt?Dysk zewnetrzny - po 4 msc komputer ani tv go nie widzi.. gpt?
  • Pomocny post
    #5 16834052
    mati211p
    A to jakaś nowość, jakieś urządzenie sformatowało dysk lub Ty zrobiłeś to na samym początku jego użytkowania w jakimś urządzeniu. Partycja nazywa się android expand.
    Sprawdź co masz w $Root w DMDE na Seagate Expansion..... BCF 1TB.
    Jeśli na tej partycji Seagate Expansion... są twoje dane to w DMDE:
    - GPT Off
    - Kliknij na Seagate Expansion... BCF i wybierz Wstaw
    - Z okna jakie pojawi się po wybraniu wstaw wybierz Partycja podstawowa (MBR)
    - Zastosuj, zapisz plik do wycofywania zmian, zamknij DMDE
    - Odłącz przez bezpieczne usuwanie sprzętu dysk zewnętrzny i podłącz ponownie.
    P.S. SMART dalej nie ma.
  • #6 16834066
    strike5
    Poziom 10  
    ja dysku nie formatowalem.. byl podlaczony pod nowy tv z androidem ale dysk dzialal na nim bez zarzutu.. i wszystkie dane sie na nim znajdowaly
  • #7 16834072
    mati211p
    Jeśli na Seagate Expansion... w DMDE są twoje dane to TV musiał go sformatować "po swojemu". Chyba, że nie ma na partycji o której piszę twoich danych, wtedy pomyślimy co dalej.
  • #8 16834127
    strike5
    Poziom 10  
    mati211p Dysk dziala dzieki wielki za pomoc . Pytanie jak to sie stalo co to mogło spowodować ? chce wiedziec ay juz tego nie przerabiac , oraz czy jest mozliwosc ze ten zabieg usunal mi jakies dane z tego dysku ?
  • #9 16834134
    mati211p
    To już trzeba by sprawdzić. Wstępnie wychodzi na to, że to telewizor zmienił styl partycji na dysku i zmodyfikował tylko tablicę partycji, więc dane ostały się. Stąd między innymi takie nazwy partycji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem zewnętrznego dysku twardego, który po czterech miesiącach nieużywania nie był widoczny ani w komputerze, ani w telewizorze. Dysk był wcześniej używany do przechowywania filmów i zdjęć. Po sprawdzeniu w CMD i zarządzaniu dyskami, okazało się, że dysk jest wykrywany jako GPT, ale nie ma przypisanego woluminu. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia stanu SMART dysku oraz użycia DMDE do przywrócenia partycji. Wskazano, że telewizor mógł zmienić styl partycji, co mogło wpłynąć na widoczność danych, ale nie powinno ich usunąć. Użytkownik potwierdził, że dysk działa po zastosowaniu wskazówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA