logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór taniego i niezawodnego sprzętu AGD z dobrą gwarancją

drebin 09 Sie 2005 11:52 16575 15
REKLAMA
  • #1 1719243
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. Jaki wybrać sprzęt AGD, lodówka, pralka, zmywarka,piecyk elektr/gaz, znam się na kopiarkach a nie na pralkach i stąd to pytanie do serwisantów sprzętu AGD. Potrzebny sprzęt dobry i tani w eksploatacji, z dobrą gwarancją.
  • REKLAMA
  • #2 1719401
    KMY
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Przyłączam się do pytania. Takie kryterium czyli dobry i tani w eksploatacji z dobrą gwarancją także mi odpowiada.
  • #3 1719692
    tan
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    To zalezy od funduszy. Jesli portfel masz pelny to tylko Miele. Ceny tak od 4000 mniej wiecej i raczej spokoj z serwisem na kilkanascie lat. Przy mniej zasobnym portfelu pomyslalbym o jakims Boschu, ale bron boze skladanym u nas w Lodzi. Na pewno nie kupilbym cuda typu Ardo, Mastercook czy Amica. Z Whirlpoolem tez bym sie zastanowil. Jak zle trafisz to po paru latach (czyt. ok 5) do wymiany bedziesz mial conajmniej lozyska, a jak zle trafisz to i krzyzak lub zbiornik. Jesli chodzi o koszty eksploatacji to ja widze to tak. Wszyscy sie reklamuja ze maja urzadzenia klasy A, AAA i nie wiadomo jakie jeszcze. Moim zdaniem to pic na wode. Ilosc zuzytej wody za duzo sie nie rozni w wiekszosci nowych pralek, a zuzycie energii podobnie. No bo jak masz w prawie kazdym sprzecie grzalke okolo 2 kW to pralka 10 A ciagnie jak nic :-) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1719734
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    tan napisał:
    pomyslalbym o jakims Boschu, ale bron boze skladanym u nas w Lodzi.

Bardzo się mylisz. Jeżeli chodzi o obecnie produkowany sprzęt w łódzkiej fabryce Boscha, to sami Niemcy przyznali, że jego awaryjnosc jest mniejsza od sprzętu produkowanego w Niemczech. I wyobraź sobie, że te porównywania dokonano w Niemczech, bo na tamten rynek łódzka fabryka oczywiście też produkuje sprzęt.
  • #5 1719737
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    ale to chodzi o to że pralka do prania pobiera pół szklanki wody i potrzebuje mniej energii na jej zagrzanie

porównaj-> stara PS pobiera 15 l wody a nowe pralki pobierają ok.4-5 l wody to tylko pół centymetra w najniższym punkcie bębna

dzisiaj wszystkie pralki piorą bez wody, bez prądu i bez proszku
  • #6 1719790
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    A i tak Whirpool ma najlepszą gwarancję, np. 7 lat na zbiornik w pralkach :D
  • #7 1719838
    zayzayer
    Specjalista AGD
    noman1 napisał:

Pozwolę sobie tylko dodać, że te 7 lat t, to praktycznie na korozję plastiku :D
  • #8 1720039
    tan
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    zayzayer napisał:

Bardzo się mylisz. Jeżeli chodzi o obecnie produkowany sprzęt w łódzkiej fabryce Boscha, to sami Niemcy przyznali, że jego awaryjnosc jest mniejsza od sprzętu produkowanego w Niemczech. I wyobraź sobie, że te porównywania dokonano w Niemczech, bo na tamten rynek łódzka fabryka oczywiście też produkuje sprzęt.

No moze jestem zbyt krytyczny w swojej wypowiedzi na temat Lodzkiej fabryki, ale mialem juz do czynienia z kilkoma takimi pralkami i wiem cos na temat ich awaryjnosci. A moze tylko mialem do czynienia z tymi felernymi. W sumie tylko dlatego wlasnie mam z nimi stycznosc, bo po co naprawiac sprawna pralke ;-). Tylko kiedy porownuje polskiego Boscha, w ktorym wsadzaja silnik jednorazowke, nitowany, produkcji wloskiej, ktory psuje sie po ok. 3 latach uzytkowania z silnikiem, w ktorym bez problemu moge np. wymienic wirnik, bo da sie go rozkrecic to chyba wiem o czym mowie. Moze nie chodzi tylko o wykonanie, ale o rodzaj czesci wkladanych do tych samych pralek na roznych rynkach.

Dodano po 3 [minuty]:

noman1 napisał:

7 lat na plastik, no wlasnie :-). A sprobuj im udowodnic, ze ich wina jest to, ze zbiornik popekal w okolicy krzyzaka z lozyskami :-)
  • REKLAMA
  • #9 1720113
    NaprA
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    ... widziałem gdzieś reklamę z gwarancją na 10 lat cyt; " perforację bębna " ...
  • REKLAMA
  • #10 1720148
    drebin
    Poziom 28  
    Witam ponownie. Zastanawiam się nad zestawem do zabudowy w meble kuchenne, jaka lodówka, zmywarka i piecyk? Czy nasza polska Amica jest dość dobra? Wiem że blachy rdzewieją ale w urządzeniach do zabudowy to są chyba stosowane blachy ocynkowane?
  • #11 1720166
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    tan napisał:
    zayzayer napisał:

No moze jestem zbyt krytyczny w swojej wypowiedzi na temat Lodzkiej fabryki, ale mialem juz do czynienia z kilkoma takimi pralkami i wiem cos na temat ich awaryjnosci. A moze tylko mialem do czynienia z tymi felernymi. W sumie tylko dlatego wlasnie mam z nimi stycznosc, bo po co naprawiac sprawna pralke ;-). Tylko kiedy porownuje polskiego Boscha, w ktorym wsadzaja silnik jednorazowke, nitowany, produkcji wloskiej, ktory psuje się po ok. 3 latach uzytkowania z silnikiem, w ktorym bez problemu moge np. wymienic wirnik, bo da się go rozkrecic to chyba wiem o czym mowie. Moze nie chodzi tylko o wykonanie, ale o rodzaj czesci wkladanych do tych samych pralek na roznych rynkach.

Dodano po 3 [minuty]:

noman1 napisał:

7 lat na plastik, no wlasnie :-). A sprobuj im udowodnic, ze ich wina jest to, ze zbiornik popekal w okolicy krzyzaka z lozyskami :-)

ja też miałem do czynienia z Bosch'em z łodzi
    pralka po 6 latach trafiła na złom
    poszły -> łożyska, silnik, programator, elektronika a obudowę zjadła rdza
  • #12 1720385
    zayzayer
    Specjalista AGD
    PS 663S BIO napisał:
    ja też miałem do czynienia z Bosch'em z łodzi
    pralka po 6 latach trafiła na złom poszły -> łożyska, silnik, programator, elektronika a obudowę zjadła rdza

Tak, tylko zapomniałeś dodać, że ta pralka prała 4 razy dziennie :D
  • #13 1720555
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Witam
    Jesli chodzi o whirpoola to 7 lat gwarancji bylo na silnik czy tez agragat ale tylko do marca tego roku--teraz juz niema. Jesli chodzi o lodowke polecam electroluxa(najmniej awaryjny )

pozdrawiam :)
  • #14 1808629
    drebin
    Poziom 28  
    Witam, ponownie. Po waszych wypowiedziach to dopiero teraz mam dylemat, jaki sprzęt wybrać? Dzięki serdeczne, chyba wybiorę polski sprzęt. Pozdrawiam, drebin
  • #15 1809152
    Krop
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    W temacie różnic pomiędzy Boshem z Łodzi i z niemiec zacytuje przedstawiciela Bosha: "... kwestia wyboru kupującego czy chce mieć pralke składaną przez Polaka w Polsce czy przez Turka w niemczech..."
  • #16 3968968
    Kamil929
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja polecam mastercook i beko

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniego, niezawodnego sprzętu AGD z dobrą gwarancją, obejmującego lodówki, pralki, zmywarki oraz piecyki elektryczne i gazowe. Uczestnicy podkreślają znaczenie niskich kosztów eksploatacji i solidnej obsługi serwisowej. Wskazano, że sprzęt klasy premium, jak Miele, cechuje się wysoką trwałością i długim okresem bezawaryjnej pracy, jednak jest drogi. Alternatywnie polecane są marki Bosch i Whirlpool, choć pojawiły się kontrowersje dotyczące jakości pralek produkowanych w fabryce Boscha w Łodzi, gdzie zdarzają się awarie łożysk, silników i korozja obudowy po kilku latach użytkowania. Whirlpool oferował 7-letnią gwarancję na zbiornik pralek, jednak gwarancja ta została ograniczona. Electrolux jest rekomendowany jako mniej awaryjny producent lodówek. Wątpliwości budzi jakość polskich marek takich jak Amica, Mastercook i Ardo, zwłaszcza w kontekście trwałości blach i elementów konstrukcyjnych. Poruszono także kwestie zużycia wody i energii przez nowoczesne pralki, które znacząco spadło w porównaniu do starszych modeli. Wskazano, że wybór sprzętu do zabudowy wymaga uwagi na materiały, np. blachy ocynkowane. Podsumowując, wybór sprzętu zależy od budżetu i preferencji dotyczących serwisu oraz trwałości, z uwzględnieniem różnic w jakości produkcji na różnych rynkach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA