logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór AGD do mieszkania: pralka, suszarka, zmywarki Bosch i Miele

Derik12 24 Kwi 2024 17:20 1557 18
REKLAMA
  • #1 21058578
    Derik12
    Poziom 3  

Witam. Stoję przed wyborem zakupu pralki, suszarki i zmywarki do mojego mieszkania. Nie chcę, żeby dziewczyna kupiła bubel, dlatego trochę poszperałem...

Zmywarka. Interesują mnie trzy modele:

Bosch: SMV4ECX21E
    SMV4HDX53E
    SMV4ECX21E

Pralka oddzielnie z suszarką chciałem wydać około 7-8 tysięcy. Myślałem nad firmą Miele, lub też Bosch/Siemens. Miele czytałem, że części bardzo drogie, a z serwisem problem. W domu mam pralkę Samsunga za 2,5 tysiąca, gdzie zaraz po gwarancji padł moduł sterujący za 600 zł.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21058618
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3824
    Derik12 napisał:
    ...gdzie zaraz po gwarancji padł modul sterujący za 600zl.
    Niestety, problem planowego ograniczania żywotności sprzętu dotyczy obecnie praktycznie wszystkich marek na rynku. Nawet te najlepsze są pod względem trwałości jedynie cieniem dawnej renomy. Moim zdaniem kieruj się przede wszystkim długością gwarancji, poziomem obsługi klienta oraz pułapem cenowym. Warto także brać pod uwagę dostępność i popularność modelu, co może mieć wpływ na dostępność części - egzotyczne wynalazki mogą być nienaprawialne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21058656
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Na Miele potrzebujesz trochę więcej forsy ale się opłaca :)
    Bosch najlepszy wybór, a moduły można naprawiać co kosztuje grosze jeśli wiesz jak.
  • REKLAMA
  • #4 21058783
    Derik12
    Poziom 3  
    Przejrzałem trochę forum i odkryłem że części zastępcze u Miele najdrożej cenowo w razie usterki. Kontakt z serwisem też podobno kiepski. Znajomy mówił że jak kupić coś z Miele, to powyżej 6tys i więcej.
  • #5 21058958
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Możliwe, że przez 20-30 lat nie będziesz się martwił o serwis z Miele, ale mogą przenieść produkcję do USA, a tam BLM i inne dziwne klimaty zepsuły jakość produkcji, jak np. w Boeingu, więc nie wiem, jak to będzie w przyszłości z tą marką.
    Sam mam teraz pralko-suszarkę Miele z 1993 roku i dalej chodzi, bo zbudowana jak czołg.
    Z Bosch będziesz miał dostępne części i dużo ludzi to naprawia, więc choćby tu na forum znajdziesz sporo info, patrz, żeby były wyprodukowane w Niemczech, a nie np. w Chinach.
  • #6 21059117
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1587
    mariukonie napisał:
    Możliwe, że przez 20-30 lat nie będziesz się martwił o serwis z Miele

Kolegę nieźle ponosi wyobraźnia ... obecnie produkowane sprzęty, co by nie powiedzieć górnych lotów nie są ^^

Derik12 napisał:
    W domu mam pralkę Samsunga za 2,5 tysiąca, gdzie zaraz po gwarancji padł moduł sterujący za 600 zł.

To nie jest jakaś wysoka cena, w Bosch zwykle rozmowa zaczyna się od tych siedmiu czy ośmiu stówek, natomiast dla flagowych serii to i tysiąc nie jest "wielkim" zaskoczeniem.

Np. moduł do zmywarki j.w (SMV4ECX21E) kosztuje około 800 zł + kodowanie sterownika SMM - SystemMaster między 200 - 300 zł (w zależności od serwisu) i wychodzi ponad tysiąc za taką "imprezę" xD
  • #7 21059174
    Mobali
    Poziom 43  
    mariukonie napisał:
    Możliwe, że przez 20-30 lat nie będziesz się martwił o serwis z Miele...
    Kiedyś faktycznie tak było. Dzisiaj? Bardzo mało realne.
    mariukonie napisał:
    Sam mam teraz pralko-suszarkę Miele z 1993 roku i dalej chodzi, bo zbudowana jak czołg.
    Zwróć uwagę na rocznik. Minęło ponad 30 lat, podczas których systematycznie pogarszała się jakość. Lepsza trwałość wcale nie dotyczyła wyłącznie firmy Miele - mój ruski odkurzacz (Czajka), lodówka (Mińsk) czy automat (Polar) bez problemu osiągnęły lepsze wyniki jeśli chodzi o żywotność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21059198
    Derik12
    Poziom 3  

AsReeX napisał:

Derik12 napisał:
    W domu mam pralkę Samsunga za 2,5 tysiąca, gdzie zaraz po gwarancji padł moduł sterujący za 600 zł.

To nie jest jakaś wysoka cena, w Bosch zwykle rozmowa zaczyna się od tych siedmiu czy ośmiu stówek, natomiast dla flagowych serii to i tysiąc nie jest "wielkim" zaskoczeniem.

Np. moduł do zmywarki j.w (SMV4ECX21E) kosztuje około 800 zł + kodowanie sterownika SMM - SystemMaster między 200 - 300 zł (w zależności od serwisu) i wychodzi ponad tysiąc za taką "imprezę" xD

Akurat ten moduł zakupiłem osobiście i podmieniłem samodzielnie. Serwisant z ASO Samsunga krzyknął sobie za przełożenie i podpięcie kabelków 300 zł, plus cena zamówionej części i w gratisie ładny uśmiech... Więc z Samsunga raczej nie chcę nic, ze względu na elektronikę. Na razie kręci się u mnie w domu już 5 rok, regularnie czyszczona, zobaczę ile podziała.

U mnie w mieście występuje twarda woda, a czytałem że pralki Miele nie lubią twardej wody, z resztą jak chyba wszystkie sprzęty AGD. Padają jakieś rozdzielacze i wymiana jest kosztowna. Podobno z serwisem też występuje problem. A w domu jak i w mieszkaniu nie posiadam zmiękczacza wody, więc może to być problematyczne w moim przypadku.
  • REKLAMA
  • #10 21059553
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    Derik12 napisał:
    Serwisant z ASO Samsunga krzyknął sobie za przełożenie

No i gwarancję 2 lata na usługę i część, wraz z protokołem i fakturą/paragonem, to nie jakiś chłopek agd, że gwarancja do bramy a potem się nie znamy.
    Derik12 napisał:
    Więc z Samsunga raczej nie chcę nic

Ale właściwą diagnostykę i wskazanie elementu do wymiany w niskiej cenie od samsunga to się chciało.
    Derik12 napisał:
    300 zł

Polecam aso boscha, tam za wymianę łożysk w palce z wymiennymi łożyskami było 1200 i to kupę czasu temu...
  • REKLAMA
  • #11 21059578
    Mobali
    Poziom 43  
    Derik12 napisał:
    Serwisant z ASO Samsunga krzyknął sobie za przełożenie i podpięcie kabelków 300 zł...
    ...z których połowę pożrą podatki, a z tego co zostało jeszcze jedną trzecią pochłoną koszty biurokracji i administracji oraz obciążenia dotyczące bieżącego utrzymania firmy. Spróbuj postawić się najpierw po stronie prowadzących legalną działalność zanim podliczysz te ich "astronomiczne zyski". Ty przełożyłeś sobie "za darmo" tylko dlatego, że nie zapłaciłeś tych przerzucanych odgórnie na klientów horrendalnych kosztów.
    Derik12 napisał:
    ...a czytałem że pralki Miele nie lubią twardej wody
    Twarda woda jest wrogiem każdego sprzętu AGD, nie tylko od firmy Miele. Kamień potrafi skutecznie skrócić żywotność każdej pralki, bez względu na logo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21059675
    Derik12
    Poziom 3  
    Mobali napisał:
    Derik12 napisał:
    Serwisant z ASO Samsunga krzyknął sobie za przełożenie i podpięcie kabelków 300 zł...
    ...z których połowę pożrą podatki, a z tego co zostało jeszcze jedną trzecią pochłoną koszty biurokracji i administracji oraz obciążenia dotyczące bieżącego utrzymania firmy. Spróbuj postawić się najpierw po stronie prowadzących legalną działalność zanim podliczysz te ich "astronomiczne zyski". Ty przełożyłeś sobie "za darmo" tylko dlatego, że nie zapłaciłeś tych przerzucanych odgórnie na klientów horrendalnych kosztów.

Czy to duży, czy mały koszt tego nie wiem. Dla mnie osobiście nie. Stwierdziłem że za odkręcenie kilku śrubek z tyłu i wpięciu kilku kabelków nie będę płacił 300zl, skoro są filmiki instruktażowe na internecie jak można takie coś wymienić :) Gdyby to była jakaś duża usterka, raczej bym sobie odpuścił i pralka poleciałaby przez okno. Staram się dbać o sprzęty, i jestem świadomy kosztów jakie trzeba zapłacić za serwis, w miarę dobrej marki. A prywatnych ludzi którzy znają się na serwisie pralek, niestety u mnie jak na lekarstwo.
  • #13 21059906
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    Derik12 napisał:
    pralka poleciałaby przez okno

Nie ma takiej potrzeby, Ci Panowie za darmo wezmą, co przywiozą nową.
  • #14 21060203
    Mobali
    Poziom 43  
    Derik12 napisał:
    Stwierdziłem że za odkręcenie kilku śrubek z tyłu i wpięciu kilku kabelków nie będę płacił 300zl,
    Znów nie cała prawda. Żeby je odkręcić, trzeba wysłać do Ciebie pracownika (roboczogodzina ma ustalone minimum), ów pracownik musi dojechać i wrócić, w końcu musi wiedzieć które śrubki należy odkręcić. Zawsze patrz na całokształt kosztów usługi, a nie tylko na tych "kilka śrubek" u Ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21060274
    Derik12
    Poziom 3  
    Mobali napisał:
    Derik12 napisał:
    Stwierdziłem że za odkręcenie kilku śrubek z tyłu i wpięciu kilku kabelków nie będę płacił 300zl,
    Znów nie cała prawda. Żeby je odkręcić, trzeba wysłać do Ciebie pracownika (roboczogodzina ma ustalone minimum), ów pracownik musi dojechać i wrócić, w końcu musi wiedzieć które śrubki należy odkręcić. Zawsze patrz na całokształt kosztów usługi, a nie tylko na tych "kilka śrubek" u Ciebie.

Tak masz rację, pomijając Fakt że musiałem prawie 10 telefonów wykonać do centrum serwisowego Samsunga, po opisaniu i zgłoszeniu usterki przez stronę internetową, zanim ktoś to przyjął i wysłał serwisanta. Dopiero po kontakcie z kierownictwem technik przyjechał po 4 tygodniach. Wiem opóźnienia, ale daleko nie miał...
  • #16 21061134
    Mobali
    Poziom 43  
    To już zupełnie inne kwestie... Serwis Samsunga, jak każda tego typu firma, działa zgodnie z logiką korporacyjną. A więc pracownik nie jest samodzielny, a jego działaniem sterują schematy postepowania i procedury opisujące każdą sytuację. Do tego typowa w takich organizacjach spychologia i paniczny strach przed podjęciem jakiejkolwiek samodzielnej decyzji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21061446
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Derik12 napisał:
    Tak masz rację, pomijając Fakt że musiałem prawie 10 telefonów wykonać do centrum serwisowego Samsunga, po opisaniu i zgłoszeniu usterki przez stronę internetową, zanim ktoś to przyjął i wysłał serwisanta. Dopiero po kontakcie z kierownictwem technik przyjechał po 4 tygodniach. Wiem opóźnienia, ale daleko nie miał...

95% przypadków awarii przy modułach samsunga to koszt naprawy modułu mx 400zł z kompleksową usługa dla klienta i czas operacyjny kilka dni. Tylko trzeba poszukać sobie kumatego serwisu. i tyle w temacie.

Wracajac do pytanie wyjściowego, Miele nie powala bezawaryjnoscią, za to kosztami serwisu tak, nie mówiąc o tym, że wielu serwisantów nie chce się z Miele babrać.
    Co do Boscha to dziś najrozsądniejszy wybór, dobry stosunek ceny do jakości. Większosc sprzętów z tej stajnii wypracowuje średnio 7-8 lat do pierwszej ingerencji, a mają sporą szansę wypracować finalnie około 15 lat przy uwzględnieniu dwóch, trzech napraw przez tej czas.
  • #18 21065117
    Derik12
    Poziom 3  

mrice napisał:
    Wracając do pytania wyjściowego, Miele nie powala bezawaryjnością, za to kosztami serwisu tak, nie mówiąc o tym, że wielu serwisantów nie chce się z Miele babrać.
    Co do Boscha to dziś najrozsądniejszy wybór, dobry stosunek ceny do jakości. Większość sprzętów z tej stajni wytrzymuje średnio 7-8 lat do pierwszej ingerencji, a mają sporą szansę wytrzymać finalnie około 15 lat przy uwzględnieniu dwóch, trzech napraw przez ten czas.

Z tych dwóch modeli Bosch co byś polecił:

WAV08E90PL- Chyba już nie produkowana aktualnie
    WGG244ZSPL

Czy może coś bez funkcji i-DOS ?.

Dzięki
  • #19 21065208
    Mobali
    Poziom 43  
    Derik12 napisał:
    Czy może coś bez funkcji i-DOS ?
    Jak stawiasz na bezawaryjność, to moim zdaniem celuj w jak najprostszy model, pozbawiony gadżetów, które będą "myśleć" za Ciebie. System i-DOS to kolejne czujniki i funkcje elektroniki, które mogą po prostu nawalić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór sprzętu AGD, w tym pralek, suszarek i zmywarek, z naciskiem na marki Bosch i Miele. Użytkownicy zwracają uwagę na problem planowego ograniczania żywotności sprzętu, wskazując, że trwałość urządzeń spadła w porównaniu do wcześniejszych lat. Miele, choć droższe, oferuje długowieczność, ale części zamienne są kosztowne, a serwis często problematyczny. Bosch jest postrzegany jako bardziej dostępny i łatwiejszy w naprawie, z lepszym dostępem do części. Użytkownicy sugerują, aby unikać modeli z nadmierną elektroniką, co może zwiększać ryzyko awarii. W kontekście twardej wody, która wpływa na żywotność sprzętu, zaleca się stosowanie zmiękczaczy wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA