logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EKD 300 - Katalog zamienników NRD-owskich układów scalonych - szukam PDF-a

Radiowiec 2 19 Lis 2017 17:21 1233 9
REKLAMA
  • #1 16834878
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Koledzy! mam pytanie. ma ktoś katalogi zamienników tych NRD -owskich układów? Wiem że były to układy kopiowane od zachodnich producentów ale które są jakie to nie wiem. Wiem natomiast że gdzieś po Internecie krąży katalog z pełnym zestawem odpowiedników. Ma ktoś dojście? Proszę o link lub PDF-a. Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16835825
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam
    trochę znajdziesz tutaj:
    https://www.tu-chemnitz.de/etit/zentral/ddr/
    Miałem gdzieś taki katalog odpowiedników kości produkowanych w demoludach. Podaj oznaczenia scalaków jakich poszukujesz to spróbuję wygrzebać.
  • REKLAMA
  • #3 16836313
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    @sp7mfu Bardzo dziękuję! :D
  • REKLAMA
  • #5 16839028
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Bardzo dziękuję! W czasie oczekiwania na odpowiedź temat sie rozwiązał. Znalazłem co trzeba. Pozostał tylko układ oznaczony 222. Według schematu wewnętrznego jest to coś skopiowane od PLESEYa lub Motoroli. Jakieś MC... Poszukam to napisze i podzielę się z innymi.
  • REKLAMA
  • #6 16849443
    SP2GSI
    Poziom 2  
    Witam. Od kilku dni mam EKD300, który jest uszkodzony. Trzeba go naprawić. Będę potrzebował info. o odpowiednikach scalaków, które w nim siedzą. Trochę info już mam ale nie wszystko. Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to bardzo proszę.
  • #9 16850673
    SP2GSI
    Poziom 2  
    Dziękuję Ci Jarda za odpowiedniki. Na pewno się przydadzą. Mam pytanie co do A221D. Jego odpowiednikiem jest TBA120. Na Twojej liście jest oznaczenie % przed symbolem. Czy to oznacza, że nie jest to dokładny odpowiednik? Czy wstawiałeś tam TBA120 i radio pracowało z tym scalakiem, czy były jakieś różnice? Czy trzeba coś zmieniać w układzie by TBA120 mogło tam pracować?. Puki co w moim EKD uszkodzony był głośnik i wzmacniacz m.cz. Wstawiłem tam polski UL1481 i m.cz zaczęło pracować. Jednak radio cały czas głuche. Uszkodzenie jest gdzieś wcześniej. W wolnym czasie sprawdzę II p.cz i detektor.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał katalogu zamienników NRD-owskich układów scalonych, które były kopiowane od zachodnich producentów. Otrzymał link do strony z informacjami oraz pomoc w identyfikacji odpowiedników. Inni uczestnicy dyskusji podzielili się tabelami z odpowiednikami scalaków, a także informacjami na temat naprawy uszkodzonego układu EKD300. Pojawiły się pytania dotyczące konkretnego scalaka A221D i jego odpowiednika TBA120, w tym różnic w zastosowaniu. Użytkownik znalazł część potrzebnych informacji, ale nadal poszukiwał szczegółów dotyczących układu oznaczonego jako 222.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA