logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć AVT5330 z 8 czujnikami temperatury do Raspberry Pi 2?

fruwaj 19 Lis 2017 21:14 1017 8
REKLAMA
  • #1 16835586
    fruwaj
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Witam.
    Bardzo proszę o pomoc w podłączeniu układu AVT5330 z ośmioma czujnikami temperatury do Raspberry Pi.
    Pytanie jak to podłączyć aby w raspbery można by było odczytać temperaturę z układu AVT i np. zasterować jakąś diodą w momencie przekroczenia zadanej temperatury.
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16835765
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Jak podłączyć? Pytanie co najmniej śmieszne biorąc pod uwagę, że kit łączy się z komputerem poprzez kabel USB co jest zresztą opisane i w specyfikacji, i w dokumentacji technicznej. Teraz co dalej? Ano nadal trzeba się opierać na dokumentacji w której np. napisano, że za USB jest FT232 czyli konwerter USB-serial (ttl) czyli w systemie będzie to widoczne jako kolejny uart. Co dalej? Ano to, że wyniki są przesyłane jako kolejne linie znaków ASCII w formie Tx= xx.x'C.
    Teraz niech kolega sobie poczyta jak w pythonie czy c używać uart, jak posługiwać się łańcuchami i jak sterować gpio. Tutaj nikt koledze bez podstaw, próby rozwiązania problemu itp. nie pomoże. Tym bardziej, że to projekt szkolny/uczelniany zatem cała praca powinna być od kolegi, a nie od ludków z forum.
  • #3 16835804
    fruwaj
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Jak już pisałem nigdy nie miałem styczności z raspberry, a projekt został przydzielony ot tak sobie (taki zestaw był do obdarowania kogoś). Czyli mam rozumieć, że nie trzeba żadnego dodatkowego konwentera aby podłączyć AVT5330 (wystarczy go wpiąć do raspberry po USB?) Jeżeli chodzi o obsługę to będę szukał rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #4 16842489
    fruwaj
    Poziom 11  
    Kombinuje i nic nie wychodzi. Czy ktoś zechciałby mi pomóc w odczytaniu temperatury z tego układu?.
    Narazie mam coś takiego ale nie działa .
    Kod: Python
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

po wczytaniu skryptu nic sie nie dzieje, muszę go ręcznie zatrzymać , wówczas po jego zatrzymaniu wyskakuje komunikat:
    Cytat:
    ^CTraceback (most recent call last):
    File "temp.py", line 48, in <module>
    line = ser.readline()
    File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/serial/serialposix.py", line 472, in read
    ready, _, _ = select.select([self.fd, self.pipe_abort_read_r], [], [], timeout.time_left())
    KeyboardInterrupt
    pi@raspberrypi:/ $
  • Pomocny post
    #5 16842538
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    po wczytaniu skryptu nic sie nie dzieje, muszę go ręcznie zatrzymać , wówczas po jego zatrzymaniu wyskakuje komunikat:

W znaczeniu nie tworzy się plik z pomiarami? Bo to, że po uruchomieniu (bez pracy w tle) znika kursor i sobie w nieskończonej pętli skrypt mieli to akurat poprawne działanie. Dorób sobie printy w określonych miejscach to będziesz wiedział czy staje, gdzie staje i wtedy można będzie pomyśleć dlaczego. Swoją drogą zaczął bym najpierw od samego monitoringu co się dzieje na uart czyli obejrzeniu czy coś w ogóle rpi odczytuje z urządzenia. Nie pamiętam jakiego wbudowanego programu można użyć, chyba minicom.
  • #6 16842593
    fruwaj
    Poziom 11  
    Cytat:
    Swoją drogą zaczął bym najpierw od samego monitoringu co się dzieje na uart czyli obejrzeniu czy coś w ogóle rpi odczytuje z urządzenia.

w jaki sposób mam to zrobić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 16842761
    fruwaj
    Poziom 11  
    Jesteś genialny!. Po przez minicom odczytuje temperature z wszystkich czujników i wyświetla co dwie sekundy nowe odczyty. Czyli komunikacja jest prawidłowa. Teraz muszę popracować nad tym skryptem. Dziękuję bardzo za pomoc.
  • #9 19009109
    fruwaj
    Poziom 11  
    Temat rozwiązany. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu układu AVT5330 z ośmioma czujnikami temperatury do Raspberry Pi 2. Odpowiedzi wskazywały, że układ łączy się z Raspberry Pi przez USB, co jest opisane w dokumentacji. Użytkownik został zachęcony do zapoznania się z obsługą UART w Pythonie oraz do monitorowania komunikacji z urządzeniem za pomocą programu minicom. Po kilku próbach użytkownik z powodzeniem odczytał temperaturę z czujników, co potwierdziło prawidłowe działanie komunikacji. Temat został ostatecznie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA