logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lewitujący magnes (jak wykonać?)

młody641 19 Lis 2017 21:56 2571 4
REKLAMA
  • #1 16835737
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Witam

Nie wiem czy w dobrym forum założyłem temat ale mam nietypowe pytanie. Potrzebuje wykonać jako pomoc dydaktyczną na lekcje fizyki lewitujący magnes. Wyczytałem w internecie, że można z dwóch magnesów (jeden duży drugi mały) wykonać "bączka", który wirując będzie unosił się nad dużym magnesem. Próbowałem wybudować coś takiego, lecz zamiast unosić się, konstrukcja wiruje i szaleje na boki.

Mam pytanie. Czy ktoś próbował kiedyś budować taki magnes , a jeżeli tak to jak się to udało?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16835830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16835874
    1repcaK
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Witam
    Spędziłem kilka dni na budowie lewitronu. Próbowałem różnych kombinacji z różnej wielkości magnesami. Nawet po kilka dużych w podstawie.
    Najpierw ten bączek musi idealnie kręcić się na stole bez najmniejszego "bicia". Potem trzeba go wyważyć np dodając podkładki i powinno działać.
    Teoria wygląda na zrozumiałą. Inaczej jest z praktyką.
    Ostatecznie skończyła się moja cierpliwość i efekt końcowy wyglądał tak jak u Ciebie.
    Po jakimś czasie dowiedziałem się, że nie każdy magnes się do tego nadaje ze względu na rozkład linii pola magnetycznego.
    Weźmy taki magnes taśmowy z uszczelki lodówki. Dwa jego kawałki zawsze będą się mocnie lub słabiej przyciągać ( dotyczy nowszych modeli lodówek ). Po co koleś w fabryce ma kombinować jak włożyć ten magnes.
    Przetestuj sobie swoje magnesy jakie mają pole. Nasyp stalowych opiłków na sztywną kartkę i przyłóż od spodu magnes. Spotkałem magnesy pierścieniowe, które różne dziwne wzory pokazywały.
    Generalnie lewitron nie jest prosty do zrobienia lecz Tobie życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16835937
    młody641
    Poziom 4  
    Ocena: 89
    Próbowałem z różnymi magnesami małymi (bo duży mam jeden ale dobry). Próbowałem magnes z głośnika, zmieniarki CD a nawet taki pierścieniowy ze sklepu, ale efekt zawsze ten sam (tylko obroty bez podniesienia)

Pozdrawiam
REKLAMA