logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 nie uruchamia się, zawiesza sie na ekranie z logiem producenta płyty.

seba_230 22 Lis 2017 22:13 8871 10
REKLAMA
  • #1 16842762
    seba_230
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z komputerem. Próbowałem go uruchomić jak zawsze ale zaciął się na ekranie z logiem producenta płyty.
    Było tak jeszcze parę razy, f11 nie działa, narzędzie naprawy też. Pobrałem instalator systemu ze strony Microsoft lecz ten zacina się na kole ładowania i nie chce się uruchomić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16842810
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Wrzuć SMART dysku z programu MHDD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16842811
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    Kolego sprawa jest raczej związana z hardware, a nie z software.
    Dlatego potrzebna jest konfiguracja sprzętu.
    Dodatkowo konieczny SMART dysku. Ponieważ system jak rozumię, nie uruchamia się, to trzeba uruchomić z płyty CD z zawartością MHDD.
    Link i opis znajdziesz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
  • #4 16843114
    seba_230
    Poziom 8  
    Dzisiaj po południu sprawdzę. Dysk to SSD crucial BX100, tydzień temu przeinstalowywałem system.

Dodano po 59 [minuty]:

Przeszukałem elektrode i znalazłem to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2624722.html
    Jeżeli użyje parted magic to nie będzie problemu? Mam tam parę plików może nie super ważnych ale fajnie by było je mieć. A skoro da się je tam łatwo przerzucić to bym spróbował.
  • Pomocny post
    #5 16843242
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Najpierw niech Pan będzie jednak łaskaw sprawdzić czy to kwestia dysku - wcale nie musi tak być - a dopiero potem może Pan kombinować co, czym i w jaki sposób z tego SSD zrzucić i na nim zapisać.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 16844251
    seba_230
    Poziom 8  
    Podpięty do innego komputera przez adapter z dysku przenośnego. Przeskanowalem HDDTUNE i wszystkie sektory zielone.
  • #7 16844271
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    seba_230 napisał:
    Przeskanowalem HDDTUNE i wszystkie sektory zielone.

Nikt nie pytał o kolory.
    Proszony byłeś o SMART dysku, skoro już nieopatrznie użyłeś HDTune, to tam jest zakładka"health"
    Z niej trzeba skorzystać, a wyniki w formie obrazka nam przekazać.
  • #8 16844298
    seba_230
    Poziom 8  
    Na tym dysku nie pokazuje nic w zakładce Health, na dysku z laptopa wszystko jest.
    Załączniki:
    • Windows 10 nie uruchamia się, zawiesza sie na ekranie z logiem producenta płyty. IMG_20171123_191152.jpg (5.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 16844437
    seba_230
    Poziom 8  
    Przeczytałem że może to być problem ze sterownikiem grafiki. Wyciągnąłem kartę graficzną Geforce i ukazał się instalator Windowsa 7 i Windows 10. Opcja naprawy systemu nie działa ( każe ponownie uruchomić komputer i wybrać system) naprawdę też nie działa ( nie jest w stanie). Zaczęła się automatyczna naprawa, zaczęło skasować dysk i włączył się ekran logowania. Uruchomiłem ponownie i wybrałem przywracanie ustawień fabrycznych.
  • #10 16844864
    mariusz999
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    seba_230 napisał:
    mam problem z komputerem. Próbowałem go uruchomić jak zawsze ale zaciął się na ekranie z logiem producenta płyty.

Kolego czy przypadkiem przez moment nie był wyświetlany komunikat o błędzie. Spróbuj uruchomić komputer z jakiegoś systemu Live. Jak ruszy, o ile ruszy to szukaj kłopotów z dyskiem.
    Ostatnio zdarza się dość duża ilość komputerów z Windowsem 10. Gdzie za podobne problemy odpowiada uszkodzenie BIOS.
  • #11 16844951
    seba_230
    Poziom 8  
    Windows zawiesza się podczas instalacji na ekranie "to może potrwać kilka minut". Po ponownym uruchomieniu włącza się normalnie ale zacina się na ekranie logowania (tam gdzie się wpisuje hasło) próbuje instalować system już 3 raz i ciągle to samo. System da się odpalić w trybie awaryjnym.
    Gdy podłączyłem grafikę znowu zaczął się zacinac jak na początku że nawet nie mogłem odpalić instalatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows 10, który zawiesza się na ekranie logowania. Próby naprawy za pomocą narzędzi systemowych oraz instalatora z Microsoftu kończą się niepowodzeniem. Wskazano na możliwość problemów sprzętowych, w tym z dyskiem SSD Crucial BX100. Użytkownik przeprowadził diagnostykę dysku, jednak brak wyników w zakładce "Health" w HDTune sugeruje dalsze problemy. Po wyjęciu karty graficznej GeForce, instalator Windowsa 7 i 10 zaczął działać, ale napotkano problemy z automatyczną naprawą i przywracaniem ustawień fabrycznych. Użytkownik rozważa użycie systemu Live do dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA