logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Electrolux EDP12074PDW - dolny filtr zbiera się woda

lukasz8881 22 Lis 2017 22:17 19710 7
REKLAMA
  • #1 16842771
    lukasz8881
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam pytanko odnośnie suszarki Electrolux EDP12074PDW. Ostatnio taką suszarkę zakupiłem i zauważyłem, że podczas wyjmowania tego większego dolnego filtra po każdym suszeniu zbiera się woda w filtrze dolnym, bezpośrednio na łopatkach filtra, które są ustawione w poziomie (po wyjęciu tego filtra i przekręceniu go w pozycje pionową wylatuje z niego woda, niedużo ale wylatuje), jest też woda na końcu tej komory, z której wyciągam filtr dolny przy ściance pionowej na końcu jest takie wgłębienie i tam się też zbiera woda i tam już jest jej sporo.
    Proszę o informację czy jest to normalne dla tej suszarki czy po prostu moja suszarka jest uszkodzona.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16843090
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Czy masz suszarkę wypoziomowaną? Jak jest wgłębienie to normalne, że woda się w nim zbiera, ale z drugiej strony tak być nie powinno bo wszystka woda powinna spływać swobodnie w kierunku pompki. Niewielka ilość wody na tym Twoim " filtrze", jak go wyciągasz zaraz po skończonym suszeniu to normalna rzecz.
  • REKLAMA
  • #3 16843169
    lukasz8881
    Poziom 2  
    Szuszarka jest wypoziomowana. Czyli oswiećcie mnie troche, jak suszarka suszy to woda wydostaje się i spływa do tego kanału na dole co jest w komorze dolnego filtra z tylu i stamtąd powinna być odprowadzona w całości do pojemnika na wodę, dobrze rozumuję? Jeśli to inaczej działa to mnie poprawcie. Woda ta się nie rozlewa nigdzie, ale cały czas jest w tamtym kanale, jak wsadzę rękę do tego kanału to wody tam jest ze 2 cm może troche nawet więcej, tak powinno być czy powinna być cała odprowadzona do zbiornika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16844058
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 282
    "Tyle wody nie powinno być, do sprawdzenia czujnik poziomu i pompa kondensatu:)"
    Sorki, ale źle zrozumiałem twój wpis, jeśli jest kondensat z tyłu w zasobniku to nie ma czym się przejmować:)
  • #5 16844416
    lukasz8881
    Poziom 2  
    Ale suszarka tak powinna działać ze woda zbiera się na dole filtra w kanale a potem powinna być odprowadzona do pojemnika do góry? Czy wogóle wody na dole tam nie powinno być? Czy od razu powinna być odprowadzana do pojemnika do góry z pominięciem dołu?
    Może wydają Wam się te pytania dziwne ale jestem laikiem w tych sprawach więc prosze o wyrozumialość
  • Pomocny post
    #6 16845419
    bubu64
    Poziom 22  
    A górny zbiornik kondensatu napełnia się? Jeśli się napełnia to pewnie pływak czujnika jest tak ustawiony, że na dole zbiera się kondensat, a potem jest pompowany do góry :) Jeśli suszarka działa prawidłowo to chyba nie trza się martwić :)
  • REKLAMA
  • #7 16846600
    lukasz8881
    Poziom 2  
    Górny zbiornik się napełnia, czyli mam się na tą chwile nie martwić i nie atakować serwisu
  • #8 16848545
    bubu64
    Poziom 22  
    Jeśli suszy i odprowadza kondensat do zasobnika to nie ma co się martwić:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z suszarką Electrolux EDP12074PDW, polegający na gromadzeniu się wody w dolnym filtrze po każdym suszeniu. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że niewielka ilość wody w filtrze jest normalna, jednakże większa ilość wody w kanale dolnym może wskazywać na problem z odprowadzaniem kondensatu. Ustalono, że jeśli górny zbiornik kondensatu napełnia się, to suszarka działa prawidłowo, a woda zbierająca się w dolnym filtrze jest częścią procesu odprowadzania kondensatu do pojemnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA