logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GE Fanuc Versa Max - jaka SCADA z dedykowanym driverem?

trooyniack 23 Lis 2017 14:06 723 5
  • #1 16843696
    trooyniack
    Poziom 9  
    Ocena: 83
    Cześć. Mam maszynę wyposażoną w PLC GE Fanuc Versamax oraz panel Proface. Wszystko pracuje w sieci Ethernet. Potrzebuję dodatkowo monitorować stan kilku wejść i wyjść na dużym monitorze wraz z historią tego monitoringu. Czy znacie jakieś darmowe oprogramowanie typu SCADA, które pomogło by mi stworzyć taką aplikację? Niby jest promotic, ale szukam czegoś z dedykowanym driverem do współpracy z Versą poprzez TCP/IP.
  • #2 16843823
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 128
    Witam,

Wypróbuj Astraada HMI CFG. Włączasz symulację na kompie i masz w pełni system HMI na kompie za darmo. Wystarczy to Twoich potrzeb.

Pozdrawiam,
  • #3 16843879
    trooyniack
    Poziom 9  
    Dzięki za szybką odpowiedź, zgadzam się z tym jak najbardziej bo już przetestowałem, niestety nie mam pojęcia jak zrobić żeby ta symulacja uruchamiała się razem z maszyną, czyli w autostarcie. Poza tym nie wiem czy kolega też ma taką przypadłość że po godzinie automatycznie mu się symulacja wyłącza?
  • #4 16843913
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

Wyszedłem z założenia że działa cały czas ale widać jest jakieś ograniczenie.
    Dowiedziałem się czegoś nowego. Można poszukać darmowego servea OPC
    lub inna możliwość to skonfigurować panel HMI do zapisu zminnych do bazy
    danych lub pliku. Przy takim rozwiązaniu trzeba posiadać dedykowane
    oprogramownie . Kolejna opcja. Ustawić protokuł modbus w PLC i odczytywać
    dane po modbus o ile się da. Proszte i można samemu napisać plikację lub skorzystać
    z darmowego opc.

Pozdrawiam,
  • #5 16845384
    trooyniack
    Poziom 9  
    Nigdy nie miałem styczności z OPC, ale zawsze to coś nowego do poznania :)
  • #6 16845507
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

Dodam że można zastosować adapter RS485 na Ethernet ponieważ z tego co pamiętam versamax mam protokół modbus na porcie pierwszym gdzie jest RS485 (proszę sprawdzić dokładnie w dokumentacji). Mając to można odczytywać dane z sterownika PLC. Opcji jest dużo. Zawsze można coś dopasować w zależności od potrzeb.

Pozdrawiam
REKLAMA