logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korzystanie z VPN w sieci LTE

czarnyboss 24 Lis 2017 00:10 6504 5
  • #1 16845187
    czarnyboss
    Poziom 9  
    Witam.

Posiadam pakiet internetu mobilnego LTE w sieci Orange oraz router b315s-22 z edycji plusa. Posiadam publiczny dynamiczny adres ip korzystam z przekierowania no-ip dla uzyskania statycznego ip. Router skonfigurowany APN-VPN jest połączenie z siecią prędkość pobierania +\-30Mbs wysyłanie podobnie

Pytanie dotyczy jaki sprzęt (router) zakupić oraz jak go skonfigurować aby korzystać
    z vpn posiadam monitoring (tutaj możliwość działania na portach już robiłem to na B315) oraz sterowanie mieszkaniem poprzez web serwer więc muszę mieć możliwość łączenia z zewnątrz, nie chcę stawiać nic na dodatkowym kompie w mieszkaniu stąd pomysł na skorzystanie z zaimplementowanych opcji sprzętowych w routerze.

Nie chcę wchodzić bez sensu w koszta rozwiązaniem byłby 4GAC-68U ale za rok rezygnuje z mobilnego na rzecz kabla. Tak więc poniższa opcja jest lepsza ale...

Miałem przez chwilę RT-AC68U jednak nie mogłem go skonfigurować aby uniknąć podwójnego NATu znalazłem również posty dotyczące problemów z współpracą z modemami 4G. prosiłem o support ASUSA jednak bez konkretów (nie ma sensu się rozpisywać).

Kolejny pomysł to coś z rodziny FRITZ!BOX z wbudowaną obsługą VPN .
    Nie wybór jest najważniejszy a jak to wszystko zgrać aby VPN działał, nie będę w tej chwili opisywał swoich dotychczasowych działań, proszę o pomysły i razem spróbujemy je zrealizować nie chcę kupować kolejnego sprzętu który nie będzie działać zgodnie z zamierzeniami. Ewentualne screeny z możliwości ustawień b315 w razie potrzeby lub https://www.youtube.com/watch?v=2WgMzN-WLs8
  • #2 16845322
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Nowoczesne systemy CCTV czy inteligentnego domu potrzebują tylko dostępu do internetu a reszta działa przez chmurę czy p2p. Jest to łatwiejsze i bezpieczniejsze. Co tam masz dokładnie za sprzęt?
  • #3 16845684
    czarnyboss
    Poziom 9  
    Tak jak pisałem, nie interesuje mnie inne rozwiązanie. Monitoring owszem da się jak w temacie wiem i robiłem to już. Ale nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie. Projekt jest szeroki, sterowanie samodzielnie napisany serwer koncentracja sterowania ogrzewaniem oświetleniem alarmem oraz monitoringiem i sam nie wiem co z czasem dopisze.
  • #4 16845688
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Więc pozostaje zakup routera z możliwością postawienia serwera VPN-owego popatrzył bym w stronę Mikrotika dla bardziej rozbudowanego systemu.
  • #5 16880616
    czarnyboss
    Poziom 9  
    Ok również ten zakup rozważałem. Prosiłbym jednak o wskazówki jaki model warto zakupić (osobiście wolałbym FritzBOX'a) jak to skonfigurować z b315 gdyż to on zapewnia dostęp do sieci LTE. Z asusem przy podpiętym modemie USB nie mogłem pozbyć się podwójnego nat'a gdy zmieniałem konfigurację traciłem połączenie z siecią. Chciałem zastosować inny modem ale support asusa nie mógł się określić z listą aktualnie wspieranych modemów LTE na terenie Polski . Znalazłem na forum elektrody, że ustawienia DMZ mogą być rozwiązaniem??? Prosiłbym o jakieś konkretne nakierowanie na temat aktualnie zajmuje się tym z doskoku ale w ciągu 2 miesięcy temat wróci.
  • #6 16880734
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Jak VPN server jest we friztu to bierz go.
REKLAMA