logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE z funkcją DDNS do monitoringu do 500 zł?

MrPiotras 26 Kwi 2025 01:28 990 32
Najlepsze odpowiedzi

Jaki router LTE na kartę SIM do 500 zł nada się do monitoringu na działce i przesyłania nagrań na NAS w innej lokalizacji z użyciem DDNS?

Do monitoringu po LTE lepiej nie opierać się na DDNS i przekierowaniu portów, tylko na VPN/ZeroTier, bo publiczne dynamiczne IP na WAN LTE bywa niedostępne albo wymaga dopłaty w umowie [#21530990][#21531049] W budżecie do 500 zł najbardziej sensowny jest zestaw: zewnętrzny CPE LTE w bridge i osobny router wewnętrzny z klientem VPN/ZeroTier; jako przykład padła Nokia 4G05-B, a RUT240 został odradzony jako stary sprzęt z modemem LTE kat. 4 [#21531256][#21531672] Dla samego LTE i agregacji 3 pasm taki budżet wystarcza, a MF286D i Nokia mają modem LTE kat. 12, przy czym Nokia ma mocniejsze anteny i mniej tłumienia przez ściany [#21531599][#21531989] Jeśli wybierzesz MF286D, da się na nim korzystać z alternatywnego OpenWrt, ale trzeba uważać, bo klient VPN na SOHO może włączać NAT i wtedy dostęp do kamery/rejestratora może nie działać tak, jak oczekujesz [#21532953][#21532962]
  • #1 21530980
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Poszukuję routera na kartę SIM, prawdopodobnie LTE, do 500 zł.

Wykonałem test łącza na karcie Orange na Samsungu S22 i otrzymałem następujące wyniki: download: 170 Mb/s, upload: 8 Mb/s.

Routera będę używał w szczególności do monitoringu. W związku z tym będę potrzebował routera z funkcją DDNS, aby przy użyciu przekierowanych portów przesłać nagrania na NAS-a w innej lokalizacji.

Parametry, które mnie zadowolą, to min. download – 50 Mb/s oraz upload – 8 Mb/s.

Testowo kupiłem Cudy LT400, głównie przez ilość opinii i zachwyty, jak się później okazało, ignorantów (wraz ze mną). To zwykły elektrośmieć.
  • Pomocny post
    #2 21530990
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    MrPiotras napisał:
    Routera będę używał w szczególności do monitoringu. W związku z tym będę potrzebował routera z funkcją DDNS, aby przy użyciu przekierowanych portów przesłać nagrania na NAS-a w innej lokalizacji.

A masz w usłudze publiczne dynamiczne IP na WAN routera?
    Dostępne tylko na umowie, dodatkowo płatne co miesiąc do abonamentu.
  • #3 21531049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21531192
    MrPiotras
    Poziom 9  
    >>21530990
    Dziękuję za tak cenną informację! Byłem przekonany, że na LTE mam publiczne IP i ustawię bez najmniejszego problemu DDNS.

>>21531049
    W związku z wcześniejszą odpowiedzią kolegi Kocurek1970 rezygnuję z przekierowań portów.

Zweryfikowałem, że na moim Synology jestem w stanie skonfigurować serwer VPN z użyciem DDNS (niestety nie mam wykupionego adresu statycznego) lub postawić ZeroTier'a.

Zatem poszukuję routera LTE z VPN-em (jako klient) lub z usługą ZeroTier.
  • #5 21531256
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5770
    UL w testach bardzo niski, do monitoringu wazne jest aby było stabilnie i dość szybko na UL. Pokaż screena z NetMonster na telefonie podczas testu , który to ROD w Bydgoszczy . Wybór w założonym budzecie zew. CPE LTE najlepiej w Bridge plus do niego router wewnętrzny który spełni twoje wymagania dotyczace VPN ZeroTier.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21531537
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Poniżej wrzucam screeny z testu:

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu: ping 20 ms, pobieranie 348,55 Mb/s, wysyłanie 7,76 Mb/s, operator Orange Mobile.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący parametry połączenia 4G LTE i 5G NSA w sieci Orange.
    Ekran z wynikami pomiarów sygnału sieci 5G NR NSA 800 MHz, zawierający parametry techniczne takie jak RSSI, RSRP, RSRQ i SNR.
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej sygnał LTE sieci Orange, przedstawiający parametry RSSI, RSRP, RSRQ, SNR i CQI na tle wykresów.
    Zrzut ekranu z wynikami testów sieci 4G i 5G, przedstawiający różne częstotliwości oraz parametry techniczne w tabeli.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej pokazujący szczegóły połączenia LTE/5G sieci Orange PL.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej lokalizację GPS w okolicach Bydgoszczy, z dokładnością 56 m.

Jeśli w moim przypadku optymalne jest skorzystanie z dwóch routerów, to jak najbardziej jestem za.
  • Pomocny post
    #7 21531599
    matek451
    Poziom 43  
    Testy wykonane na 5G N78 w agregacji z 4 pasmami LTE więc wyniki nie dziwią. 2 sektor z BTS-a na kominie PEC, kotwica na LTE800 , sygnał dostateczny, na 3.6GHz z N78 sygnał już bardzo słaby. Ale osiągi na DL wysokie, na LTE nie do powtórzenia. Aby korzystać z N78+ 4 pasma LTE wymagany zupełnie inny sprzęt, koszt około 1000 zł, do LTE i agregacji 3 pasm wystarczy taki za 500 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21531663
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Dziękuję za diagnostykę i wyniki.

Czy możesz polecić konkretne modele do 500 zł?

1 wariant
    Router LTE (agregacja 3 pasm) — router z funkcją OpenVPN / ZeroTier
    HUAWEI B535-232a ZTE MF286D — router wewnętrzny z funkcją OpenVPN / ZeroTier

2 wariant
    Jeden router spełniający wszystkie wymagania (LTE, agregacja 3 pasm, OpenVPN / ZeroTier)
    Może Teltonika RUT 240 (używana)? Ale tutaj muszę mieć pewność, że to rozwiązanie zda egzamin, wszak w innym przypadku nie będę miał możliwości jego zwrotu.

Nie zależy mi na osiągnięciu maksymalnych prędkości/możliwości (5G), a osiągnięciu celu, jakim jest skuteczne podglądanie obrazu w czasie rzeczywistym i przesłanie nagrań z monitoringu na Synology do kwoty 500 zł.
  • Pomocny post
    #9 21531672
    matek451
    Poziom 43  
    Pierwsza opcja , czyli zew. CPE LTE w Bridge https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia-sieci...-i-access-pointy-257731?string=nokia%204g05-b i router wew. z wymienionymi funkcjami.
    RUT240 to sprzęt z zabytkowym modemem 4 kat. LTE sprzed 12 lat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21531691
    MrPiotras
    Poziom 9  
    A mógłbyś coś polecić z routerów wewnętrznych?
    Istnieje możliwość, że router będzie miał tymczasowe zastosowanie w innym miejscu – podczas podróży. Oczywiście, jeśli parametry łącza w innym miejscu nie będą zadowalające, to nic złego, natomiast z wygody wolałbym, żeby to był router wewnętrzny. Połączenie jego z drugim routerem również będzie względnie wygodniejsze.

Dodano po 6 [godziny] 11 [minuty]:

Czy wewnętrzny router np. ZTE MF286D również będzie zadowalający? Jak będzie wypadał przy zewnętrznym routerze od Noki wyżej poleconym?
  • Pomocny post
    #11 21531989
    matek451
    Poziom 43  
    Nokia i ten MF286D maja modem 12 kat. LTE wiec agregują 3 pasma LTE MIMO2X2 w QAM256, powinny działać podobnie ale Nokia ma anteny o większym zysku a prędkości zależą też od parametrów sygnału.
    Dodatkowo z tytułu wystawienia Nokii na zewnątrz pomijamy tłumienie sygnału przez ściany, z reguły około o 8-10dB w zależności od częstotliwośći. Anteny w Nokii są kierunkowe wiec mozemy tez ustawić je na konkretny BTS. Przydaje się w trudniejszych lokalizacjach , gdy mamy daleko do BTS-a. Anteną kierunkową wymusimy połaczenie ze stacja bazową dajacą lepsze osiagi jesli jest kilka na róznych kierunkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21532782
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Wybór padł na MF286D.

Jeśli chodzi o kwestię drugiego routera, to zastanawiam się, co konkretnie potrzebuję.

Mam pewien pomysł na rozwiązanie i chciałbym się upewnić, czy dobrze kombinuję.

1. Router na działce ma działać jako klient OpenVPN i łączyć się z moim Synology.
    2. Na routerze chcę ustawić przekierowanie portów, ale ważne, żeby na wejściu była to sieć OpenVPN, a nie zwykłe WAN.
    3. Kolejno pozostanie mi już tylko konfiguracja rejestratora z wykorzystaniem przekierowanych portów.

Punkt 3 przetestowałem, ale na WAN-ie i działało OK, ale teraz zależy mi, żeby ruch wchodził przez VPN.

Szukałem routera, który pozwala wybrać sieć VPN jako źródło przy przekierowaniu portów.

W budżecie do 200 zł znalazłem właściwie tylko sprzęty od Keenetic (np. Runner albo Carrier).

Poniżej na screenie funkcja, o którą mi chodzi:

Zrzut ekranu panelu konfiguracyjnego routera Keenetic Runner 4G z ustawieniami reguły przekierowania portu.

Czy dobrze kombinuje?

Czy te routery w moim przypadku mają sens i co najważniejsze, nie będą ograniczały łącza brzegowego routera (MF286D)?

https://www.amazon.pl/Keenetic-Starter-KN-112...NETIC&qid=1745777277&sprefix=keenetic ,aps,87&sr=8-1

https://allegro.pl/oferta/keenetic-carrier-ac1200-mesh-wi-fi-5-router-16224931413

https://www.amazon.pl/KN-2210-01DE-inteligent...NETIC&qid=1745778641&sprefix=keenetic ,aps,87&sr=8-1

Jeśli macie do zaproponowania inne rozwiązania z wykorzystaniem innych routerów, np. TP-Linków z ustawianiem polityk, firewalli lub NAT-ów, to śmiało, natomiast wydaje mi się, że mój sposób jest tani, prosty i skuteczny.
  • #13 21532789
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Przy VPN nie robi sie żadnych przekierowań portów. To działa jak sieć routowana.
    Nie kupuj takich wynalazków. Nikt nie wie jakiej jakości jest oprogramowanie, a w przypadku problemów kompletnie nikt Ci nie pomoże, bo nikt tego nie zna.
    Tanio, to kup jakiegoś starszego Mikrotika i zrobisz różnej maści konfigurację.
    Natomiast pytanie z innej strony. Dlaczego nie korzystasz z chmury producenta kamer?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21532829
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Na działce nie mam statycznego adresu IP, więc nie zrobię VPN site-to-site, a jedynie client-to-site.
    Jak zrobię client-to-site, to muszę w jakiś sposób skonfigurować dostęp do urządzeń w obrębie tego routera, a jedyny pomysł, jaki mi przychodzi, to przekierowanie portów, ale w obrębie sieci VPN.

Chmura kosztuje, a chcę wykorzystać swojego NAS-a i w nim wbudowany rejestrator.
    Publiczny adres statyczny to również dodatkowy koszt. Zgodzę się, że niewielki, natomiast chciałbym to raz skonfigurować i nie generować już później regularnych kosztów — takie moje małe "widzimisię".

Mikrotika jakiegoś do 200 zł mogę kupić, ale co konkretnie na nim musiałbym skonfigurować? Dodam tylko, że Mikrotika w łapce trzymałem kupę lat temu, a i tak na nim tylko potrafiłem skonfigurować serwer OpenVPN — urządzenie nieprzyjazne dla laika.

Jestem chętny podjąć to ryzyko: "Nikt nie wie, jakiej jakości jest oprogramowanie, a w przypadku problemów kompletnie nikt Ci nie pomoże, bo nikt tego nie zna.", natomiast chciałbym wiedzieć, czy chociaż "na papierze" specyfikacja nie ogranicza łącza brzegowego.
  • #15 21532846
    IC_Current
    MrPiotras napisał:
    więc nie zrobię VPN site to site, a jedynie client to site.

Nie. To nie ma nic do rzeczy. NAT, Site to Site, adres publiczny to kompletnie różne sprawy i na siebie nie wpływają. Kombinacje mogą być różne.
    MrPiotras napisał:
    chce wykorzystać swojego NAS'a i w nim wbudowany rejestrator

Zapomnij. Po przesłaniu kilkudziesięciu, góra kilkaset GB dostaniesz takie lejki na łączu mobilnym, ze jedyne co wyślesz to MMS i jeszcze skompresowany. Przecież w takim zastosowaniu dosłownie kilku klientów położyłoby każdy nadajnik komórkowy.
    Po drugie - rejestrator i psi dysk pokroju WD Purple kosztuje razem 500zł. Dyski do NAS to wydatek minimum 500zł za sztukę. W NAS jest RAID. Nie szkoda Ci zacharatać takich dysków ciągłym zapisem a na dodatek robić ryzyko utraty wazniejszych danych które na tych dyskach są?
    Chmura jest tylko do przeglądania zdalnego nagrań. Na działce montuje się kamery z kartą pamięci SD i ewentualnie rejestrator porządnie ukryty np w domku sąsiada trzy działki dalej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21532865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21532874
    matek451
    Poziom 43  
    A po co kolejny router do MF286D?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21532891
    MrPiotras
    Poziom 9  
    >>21532846
    Nie będzie kilkadziesiąt GB, bo kamera będzie zapisywała nagrania w momencie wykrycia ruchu, to nie będzie wysoka jakość.
    Rejestrator jest już gotowy, otrzymałem go i zamierzam go wykorzystać.

>>21532865
    Jest taka możliwość lub podobny zabieg.

>>21532874
    Chcę przesłać nagrania z działki do drugiej lokalizacji na NASA, bez użycia statycznego adresu IP, zewnętrznych chmur firm trzecich, przekierowania portów, gdzie na wejściu jest WAN.
  • #19 21532904
    IC_Current
    MrPiotras napisał:
    bo kamera będzie zapisywała nagrania w momencie wykrycia ruchu + to nie będzie wysoka jakość

Nie masz doświadczenia z monitoringiem, prawda? Jako tako działające wykrywanie osób (nie ruchu) to kamery kosztujace w detalu od 500zł. Reszta to albo ciągły alarm albo wiecznie spóźnione nagrania. Do tego nieraz najważniejsze, to mieć nagrania z dalszej odległości, kiedy ktoś sonduje okolicę (a takich osób zazwyczaj nic nie nagrywa z wykrywania obiektów). Jak juz złodziej przychodzi pod dom, to jest przygotowany, zamaskowany, zmienione tablice rejestracyjne i możesz go sobie nagrywać.
    MrPiotras napisał:
    to nie będzie wysoka jakość

Tym bardziej bedzie "przydatny" material dla policji, na którym rozpoznasz sondującą (z odległości) osobę kilka dni wcześniej. Albo odczytasz numer rejestracyjny.
    Chcesz taki dodatkowy zapis z kamer poza działką, to zrób wysyłanie zdjęć w wysokiej rozdzielczości z kamery na serwer SFTP, który sobie postawisz w domu. Nie bedzie ruchu, ale przynajmniej obraz bedzie w użyteczne jakości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21532913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21532914
    matek451
    Poziom 43  
    A ja wciąż nie rozumiem po co kolejny router jak planujesz MF286D, ogólnie widać że ty masz własne pomysły a od nas oczekujesz tylko potwierdzenia twoich wg. ciebie poprawnych wyborów.
    Ja polecałem zestaw z Nokią i do niej router wew. z VPN Client, wybrałeś MF286d więc nie ma najmniejszego powodu aby dokupować do niego kolejny router za 200 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21532916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21532936
    IC_Current
    Erbit napisał:
    tyle dało się "rozpoznać" z nagrania.

Dokładnie tak. Dlatego zawsze mówię klientom, że jak chcą mieć coś użytecznego z nagrania, to tylko to, co nagrało się w czasie obserwacji domu i to nieraz u sąsiada. Zaś monitoring klienta będzie pomocny, ale też dla sąsiada. Monitoring jest skuteczny na odstraszanie lumpów i cyg...nów. Dla wprawnego złodzieja nie ma on znaczenia. U mnie jest teraz afera. Na jednym parkingu przy popularnym obiekcie turystycznym (po pięć tysięcy samochodów dziennie) skradziono już w tym roku kilkanaście drogich samochodów (głównie koreańskie). Znajomi pracownicy, którzy widzieli nagrania mówią, że nie idzie wcześniej poznać czy to otwiera samochód złodziej czy właściciel. Po prostu idzie ktoś z plecakiem lub torbą po parkingu, okrąża kradzione auto niby omijając inne pojazdy na parkingu lub udając że nie może znaleźć swojego auta. Podchodzi do drzwi, pociąga za klamkę, otwiera, wsiada, odpala i odjeżdża.
    Oczywiście dalej zostaje pytanie, czy szajka obserwuje samochody wcześniej, czy przychodzą na parking na chybił-trafił, czy może na obiekcie ktoś podpowie, że dzisiaj warto przyjść na parking.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21532937
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Wszystkim dziękuję za cenne rady - naprawdę i nie mówię tego sarkastycznie.
    Mimo to chciałbym zweryfikować temat w praktyce i przekonać się na własnej skórze.

Jeśli faktycznie tak będzie (a pewnie będzie, skoro tak twierdzicie), to skorzystam z rozwiązania poniżej i będę tylko doglądał w czasie rzeczywistym, czy kwiatki mi się podlewają i nie zalewa mi działki (mam zautomatyzowany system nawadniania), a jeśli będzie włam lub inny incydent, to zczytam dane z karty SD.

IC_Current napisał:
    Na działce montuje się kamery z kartą pamięci SD i ewentualnie rejestrator porządnie ukryty np. w domku sąsiada trzy działki dalej.

matek451 napisał:
    wybrałeś MF286d, więc nie ma najmniejszego powodu, aby dokupować do niego kolejny router za 200 zł

Zatem z zastosowaniem tylko tego routera, w jaki sposób przesłać dane na rejestrator do drugiej lokalizacji?

matek451 napisał:
    ogólnie widać, że ty masz własne pomysły, a od nas oczekujesz tylko potwierdzenia twoich, wg ciebie, poprawnych wyborów

Chętnie posłucham wskazówek i już niczego nie sugeruję.
  • #25 21532943
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    @MrPiotras
    Miej też na uwadze, że to, co chcesz zrobić, każde urządzenie SOHO ubije z wydajnością.
  • #26 21532953
    matek451
    Poziom 43  
    Na MF286D jest alternatywny soft OpenWRT, takze od Cezarego https://eko.one.pl/ więc na nim zrobisz co chcesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21532961
    MrPiotras
    Poziom 9  
    >>21532943

Wziąłem to na tapet i testowałem ostatnie 2 tygodnie przekierowaną kamerę i "póki co" nic się nie dzieje z NAS-em.
    Nie wpłynęło to na inne usługi (łącznie z VVM) postawione na moim NAS-ie. Na monitoring przygotowałem osobny RAID z osobną przestrzenią dyskową i dyskami. Jeśli chodzi o CPU i RAM, to utrzymuje się na poziomie 60% obciążenia zasobów.
  • Pomocny post
    #28 21532962
    IC_Current
    MrPiotras napisał:
    w jaki sposób przesłać dane na rejestrator do drugiej lokalizacji?

Na Synology postawić serwer VPN a na ZTE ustawić klienta.
    Nie używałem klienta VPN na sprzętach ZTE, ale może być pewien problem. Tego typu klient VPN na sprzętach SOHO często nie potrafi pracować w trybie tunelu dla ruchu routowalnego, a zamiast tego z automatu włącza NAT (tak samo jak większość bieda sprzętu dla ruchu na port WAN). Połączenie z kamerą jest inicjowane z poziomu rejestratora, a jeśli na VPN będzie zbędny NAT, to z kamerą się nie połączysz.
    Ale to tylko jako ostrzeżenie na przyszłość, bo jak piszę nie używałem rozwiązań od ZTE w tym zakresie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21532965
    MrPiotras
    Poziom 9  
    >>21532953
    Znasz może jakieś konkretne konfiguracje na OpenWRT, które musiałbym wykonać czy o nie pytać już na https://eko.one.pl/forum/?
  • #30 21532970
    matek451
    Poziom 43  
    Na tej ich stronie masz wszystko a do tego na Forum nie brak tematów o MF286D.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano routera LTE do 500 zł z funkcją DDNS do monitoringu na działce ROD w Bydgoszczy, z wymaganiami minimum 50 Mb/s download i 8 Mb/s upload. Testy łącza na Orange wykazały dobre prędkości, jednak problemem okazał się brak publicznego, statycznego IP, co uniemożliwiało tradycyjne przekierowanie portów. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest VPN (client-to-site) lub usługa ZeroTier, aby bezpiecznie przesyłać nagrania na NAS w innej lokalizacji bez dodatkowych kosztów za statyczny adres IP. Zalecano konfigurację dwóch urządzeń: zewnętrznego CPE LTE w trybie bridge (np. Nokia 4G05-B) oraz routera wewnętrznego z obsługą OpenVPN lub ZeroTier. Jako router wewnętrzny rozważano modele ZTE MF286D i routery Keenetic (Runner, Carrier) ze względu na wsparcie VPN. Teltonika RUT240 została odrzucona ze względu na przestarzały modem LTE kat. 4. Nokia i ZTE MF286D mają modemy LTE kat. 12 z agregacją 3 pasm i MIMO 2x2, przy czym Nokia ma lepsze anteny kierunkowe, co jest korzystne na działce. Użytkownik wybrał MF286D, testował przekierowania portów przez VPN, ale napotkał ograniczenia oprogramowania i rozważał instalację OpenWrt dla lepszej kontroli i agregacji pasm. Dyskusja poruszyła też kwestie wydajności SOHO, ograniczeń mobilnego łącza przy dużym ruchu, oraz praktyczne aspekty monitoringu, jak wykrywanie ruchu i przesyłanie nagrań. Zalecano ostrożność z przekierowaniami portów w VPN, gdyż VPN to sieć routowana, a nie NAT. Wskazano, że OpenWrt na MF286D umożliwia zaawansowaną konfigurację VPN i agregacji pasm. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że w praktyce monitoring będzie działał z wykorzystaniem VPN i dedykowanego RAID na NAS, a testy prędkości i stabilności łącza są kluczowe dla wyboru sprzętu.
REKLAMA